Marius Ţeicu a împlinit 70 de ani

Marius-Teicu-01

Muzicianul Marius Ţeicu s-a născut la 9 mai 1945, la Reşiţa, dar a copilărit la Timişoara. Compozitor, solist vocal, instrumentist, orchestrator şi dirijor, a absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, specialitatea dirijorat (1963-1968).

 „Eu m-am născut la Reşiţa, dar când aveam 2 ani părinţii mei s-au mutat la Timişoara, aşa că sunt mai mult timişorean, acolo am făcut grădiniţa, şcoala elementară de muzică şi liceul de muzică, venind mai apoi la Conservator în Bucureşti. În ’68 am terminat Conservatorul din Bucureşti, fiind numit profesor co-repetitor la clasa reputatei şi regretatei profesoare Florica Orăscu, unde am avut marele noroc să am o serie întreagă de elevi extraordinar de talentaţi care deveneau apoi mari vedete în muzica uşoară românească – Angela Similea, Mihai Constantinescu, Olimpia Panciu, Dida Drăgan, Mirabela Dauer, Ioan Luchian Mihalea şi alţii”, mărturisea Marius Ţeicu într-un interviu.

S-a remarcat în 1966 ca membru al grupului Dixie 67, devenit Modern grup, alături de Petre Magdin şi Marcel Dragomir. Modern grup îi lansează primele compoziţii, care atrag atenţia realizatorilor de emisiuni muzicale de la radio şi televiziune. Devine astfel un nume şi o figură familiară a programelor de divertisment ale televiziunii. Compoziţiile sale, peste 500 la număr („Am alergat după o stea”, „Iubire”, „Doar pacea”, „Clipe de viaţă”, „Da, da, da”, „O portocală”), marchează cariera unor interpreţi de succes ai muzicii uşoare româneşti – Mihai Constantinescu, Olimpia Panciu, Anda Călugăreanu, Margareta Pâslaru, Marina Voica, Dida Drăgan, Angela Similea, Adrian Romcescu, Carmen Trandafir, Silvia Dumitrescu, Anca Ţurcaşiu, Mirabela Dauer, Monica Anghel, Corina Chiriac – dar şi repertoriul unor soprane ca Bianca Ionescu sau Daniela Vlădescu.

„Am avut parte de norocul să găsesc nişte interpreţi care să-mi pună în valoare piesele. Marele Enescu spunea la un moment dat că actul de creaţie se termină odată cu interpretarea. Toţi artiştii mi-au fost colegi extraordinari, ne-am înţeles bine, am cântat cu pasiune, cu plăcere, uneori cu sacrificii, dar era o bucurie să vedem că publicului îi place ce facem”, îşi amintea compozitorul în interviu.

A semnat partiturile muzicale pentru filme artistice de lung metraj, filme muzicale, musicaluri („Omul care a văzut moartea”, „Divanul Persan”, „Micuţa Dorothy”), show-uri de televiziune, spectacole de teatru, muzică pentru copii, spectacole de revistă, operetă etc.

În perioada 1968-1974 a fost profesor al Şcolii Populare de Artă – secţia canto-muzică uşoară. Aici i-a avut elevi pe Angela Similea, Dida Drăgan, Olimpia Panciu, Mirabela Dauer, Adrian Romcescu, Mihai Constantinescu, Ioan Luchian Mihalea. De-a lungul anilor, a interpretat 40 dintre propriile compoziţii, singur sau în duet cu Olimpia Panciu, Angela Similea, Corina Chiriac.

„Prima piesă pe care am cântat-o a fost în duet cu Olimpia, «Frumoasele duminici». Aveam nişte emoţii groaznice, în loc să mă ţin de stativul microfonului, mă ţineam de ea. Apoi am mai scris o piesă în duet cu Olimpia şi abia apoi am avut curaj să cânt o piesă singur. Acum, când te gândeşti la 40 de piese, par multe, dar 40 din 500 nu mai par aşa de multe…”, spune Marius Ţeicu.

Din 1974 este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor şi are numeroase participări la concursuri şi festivaluri muzicale de gen, precum şi premii în ţară sau străinătate. În aprilie 2002, a fost ales membru în Consiliul de conducere al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, la secţia muzică uşoară şi jazz.

Din acelaşi an, a fost profesor al Facultăţii de Teatru din cadrul „Universităţii Spiru Haret” din Bucureşti, unde i-a avut studenţi pe Monica Anghel, Anca Ţurcaşiu, Fuego, Daniela Gyorfi şi Narcisa Suciu. Marius Ţeicu a obţinut sute de premii la secţiunile Creaţie şi Şlagăre ale tuturor festivalurilor şi concursurilor de gen şi a lansat o mulţime de albume (discuri, CD-uri, casete de autor). „Plouă cu soare”, „Telegrame”, „Fotografii”, „Angela Similea şi Marius Ţeicu” (volumele I şi II), „Guliver în Ţara Piticilor”, „Parada vedetelor”, „Te aştept draga mea”, „Chemarea dragostei” sau „Flacăra nestinsei iubiri” sunt doar câteva dintre acestea.

La ediţia din 2003 a Festivalului de la Mamaia, Marius Ţeicu, alături de alte „legende” ale muzicii uşoare româneşti, a primit Premiul special, o distincţie aniversară, prilejuită de împlinirea a 40 de ani de la începerea festivalului. În septembrie 2004 a lansat CD-ul „Chemarea dragostei”, album ce conţine 20 de piese din creaţia proprie, interpretate, printre alţii, de Aurelian Andreescu, Angela Similea, Marina Voica, Mirabela Dauer, Corina Chiriac. I-au mai apărut albumele „Best of Marius Ţeicu” (2006) şi „The Best Romanian Music Collection – Marius Ţeicu”.

Semnează muzica pentru comedia muzicală „O premieră furtunoasă”, adaptată după piesa „O noapte furtunoasă” de I.L.Caragiale (Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, 2010), precum şi pentru spectacolul pentru copii „Prostia omenească”, după Ion Creangă (Teatrul „Jean Bart” din Tulcea, 2011). A fost, în ultimii ani, preşedintele juriului Festivalului Internaţional de Muzică Uşoară „George Grigoriu”, care are loc anual la Brăila şi care a ajuns în 2014 la ediţia a X-a. În mai 2004 a fost decorat de preşedintele ţării, Ion Iliescu, cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

Marius-Teicu-02

La Gala de premiere a Festivalului Callatis din august 2009, Marius Ţeicu a fost răsplătit pentru întreaga sa activitate cu Premiul de Excelenţă al UCMR-ADA (Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi Asociaţia Drepturilor de Autor). Se numără printre câştigătorii Premiilor UCMR pe anul 2010, decernate la 25 februarie 2011 (premiul pentru spectacolul muzical – „O premieră furtunoasă”). A primit, la 7 noiembrie 2011, Premiul de Excelenţă la cea de-a 108-a ediţie a Galei Premiilor VIP şi, de asemenea, se numără printre artiştii care au primit diplome de excelenţă la Gala Premiilor de Excelenţă Electrecord din 9 decembrie 2011.

În 2014, a fost lansată, la Târgul Gaudeamus, cartea „Marius Ţeicu – compozitor de top”, scrisă de Daniela Caraman Fotea, despre care compozitorul spune: „E o mare bucurie de-a mea, e o realizare, e prima şi ultima carte”. La 70 de ani, Marius Ţeicu este un om împlinit, cu o familie frumoasă – alături de Rodica, soţia sa, se bucură de cei doi nepoţi pe care li i-a dăruit Patricia, fiica lor – este un compozitor plin de idei şi de creativitate.

„Acum compun nişte piese pentru câţiva copii care îmi plac mie, trebuia să mai compun şi un musical, dar e vreme de criză şi e cam greu cu decoruri, cu costume… (…), am compus două piese pentru Mirabela (Dauer – n.r.), pentru Monica Anghel, mai muncesc la un site, am compus un duet pentru Fuego şi Mirabela, adică nu stau. Sunt şi dublu bunic, am o nepoţică de 5 ani, un nepot de 8 ani, familie mare, am grijă de toţi”, mărturisea Marius Ţeicu în interviu. (Text si foto: Agerpres, Video: youtube.com)