Mănăstirea Wadi Qelt

Wadi Qelt1

Wadi Qelt este un canion stâncos situat în deşertul Iudeei, în Cisiordania, care începe în apropiere de Ierusalim şi se termină aproape de Ierihon, lângă Marea Moartă. În această vale izolată şi stearpă, o mănăstire din secolul al IV-lea stă agăţată precar de pereţii stâncoşi.

Wadi Qelt2

Construcţia s-a dezvoltat iniţial în jurul unei peşteri, însă mănăstirea a crescut în secolul al V-lea, ca lăcaş ortodox grec, când acolo se afla cel mai faimos călugăr, Gorgias din Koziba.

Wadi Qelt3

Mănăstirea Sf. Gheorghe îşi are începuturile în secolul al IV-lea, când câţiva călugări care căutau experienţele profeţilor în deşert s-au stabilit în jurul unei peşteri, în care credeau că proorocul Ilie a fost hrănit de corbi.

Wadi Qelt4

Mănăstirea ortodoxă greacă a fost construită la sfârşitul secolului al V-lea d.Hr. de Ioan de Teba, care a devenit pustnic şi s-a mutat din Egipt în Palestina siriană în anul 480 d.Hr. Mănăstirea a fost numit Sf. Gheorghe, după cel mai renumit călugăr care a trăit acolo, Gorgias de Koziba.

Wadi Qelt6

Wadi Qelt5

Mănăstirea a fost distrusă în anul 614 de către perşi, care au devastat valea şi au masacrat paisprezece călugări care locuiau acolo. Oasele şi craniile călugărilor martirizaţi pot fi văzute astăzi în capela mănăstirii.

Wadi Qelt7

După invazia persană, mănăstirea a zăcut abandonată aproape 500 de ani, până ce cruciaţii din secolul al XII-lea au făcut primele încercări de restaurare. Dar, după ce cruciaţii au fost expulzaţi, mănăstirea a căzut înapoi în uitare. În 1878, un călugăr grec, Kalinikos, s-a stabilit aici şi a restaurat mănăstirea, lucrare pe care a finalizat-o în 1901.

Wadi Qelt8

Astăzi, mănăstirea este unică prin acceptarea de pelerini şi vizitatori de sex feminin, un precedent stabilit prin tradiţie de o nobilă bizantină, care făcea un turneu pe la mănăstiri şi care a susţinut că mama lui Dumnezeu a direcţionat-o acolo pentru a o vindeca de boala ei incurabilă.

Wadi Qelt9

Mănastirea se află la 20 km de Ierusalim de-a lungul drumului istoric de la Ierihon la Ierusalim, care merge în paralel cu valea. Un pod pietonal peste canionul Wadi Qelt leagă mănăstirea de drum.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: flickr.com)