Proiectul de resălbăticire a zimbrului în Munţii Țarcu va avea o platformă online, unde vor putea fi urmărite imagini în timp real cu animalele, se arată într-un comunicat remis miercuri, 2 martie, de către WWF România.
‘Impactul resălbăticirii zimbrului în Munţii Țarcu va fi transpus în timp real, pe o platformă online şi prin intermediul unor instalaţii multimedia, parte dintr-un nou proiect implementat de WWF România împreună cu Modulab (Organizaţia Română pentru Drepturile de Utilizator), AMZA (Asociaţia locală Măgura Zimbrilor din Armeniş) şi Primăria Armeniş. Acesta îşi propune să facă mai accesibilă ştiinţa din spatele conservării naturii sălbatice pentru toţi cei interesaţi, prin intermediul inovaţiilor artistice, a mixurilor de tehnologii, de hardware şi software, de imagini şi date prezentate în mod integrat şi creativ. Platforma online interactivă va permite iubitorilor de natură să vizualizeze dinamica adaptării zimbrilor la viaţa sălbatică, iar cele trei instalaţii interactive vor tranforma centrul de vizitare într-un spaţiu transdisciplinar de ecologie aplicată’, se precizează în comunicat.
În acest spaţiu, atât localnicii, cât şi turiştii vor interacţiona cu exponatele, pentru a învăţa despre noul ecosistem ce se dezvoltă în cadrul zonei de resălbăticire, vor avea loc evenimente locale, iar şcolile din regiune vor putea folosi centrul pentru proiecte extraşcolare.
Spre finalul proiectului, o echipă interdisciplinară formată din practicieni în electronică, arhitectură, design, sociologie şi ecologie vor lucra împreună în cadrul unor sesiuni de lucru interactive, pentru a explora noi moduri de monitorizare a faunei sălbatice şi evaluare a acţiunilor de resălbăticire asupra mediului.
Acest centru inovator de ecologie aplicată va fi folosit pentru practică, schimburi de experienţă, evenimente şi informări despre acţiuni pentru conservarea naturii, de către elevi din regiune şi practicieni din diverse domenii relevante proiectului. În plus, datele obţinute prin monitorizarea populaţiei de zimbri şi a proceselor naturale din zonă vor putea fi transformate în informaţii atractive pentru publicul larg, iar oameni din întreaga lume vor putea urmări activitatea zimbrilor şi impactul lor în regiune.
Amenajarea interioară a centrului se va realiza cu localnici şi cu materie primă ce provine din gospodăriile din comuna Armeniş, iar exteriorul centrului va spune povestea zimbrilor ce au revenit în natura din Munţii Țarcu.
Potrivit comunicatului, va exista şi o staţie de cercetare, cu spaţii de cazare şi un program de practică pentru studenţi şi tineri profesionişti pentru formarea de competenţe practice în domeniul protecţiei mediului.
Proiectul ‘Măgura Zimbrilor laborator de inovaţie pentru natura sălbatică’ se desfăşoară în comuna Armeniş din judeţul Caraş-Severin, unde WWF România derulează un proiect de refacere a vieţii sălbatice prin reintroducerea zimbrului în Munţii Țarcu, pe o suprafaţă de 59 mii de hectare. Acest proiect este cofinanţat printr-un grant din partea Elveţiei, prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă, în valoare de aproape 75 mii franci elveţieni (CHF).
În opinia reprezentanţilor WWF România, proiectul va avea un impact asupra a cel puţin 20 de specialişti şi practicieni în ecologie, electronică şi IT, ştiinţe sociale şi design, 25 de membri ai asociaţiei locale AMZA, zeci de studenţi şi elevi din regiune şi din ţară şi sute de turişti care vor vizita Măgura Zimbrilor în următorul an. (Text: Agerpres, Foto: wwf.ro, Video: youtube.com)