Loredana Groza a împlinit 45 de ani

Loredana-Groza-01

Apreciata artistă Loredana Groza, cântăreaţă şi actriţă, s-a născut la 10 iunie 1970, la Oneşti, judeţul Bacău. A început să cânte de la o vârstă fragedă, continuând apoi pe tot parcursul şcolii primare şi al liceului. A studiat vioara timp de 8 ani şi a urmat cursuri de balet.

La 14 ani a participat la o preselecţie televizată la concursul „Cântarea României”, în Focşani, unde a fost remarcată de realizatorul tv Dumitru Moroşanu şi de compozitorul Jolt Kerestely, care au chemat-o la Bucureşti pentru a participa la concursul „Steaua fără nume” (al cărui trofeu l-a şi câştigat), chiar dacă nu avea încă vârsta minimă prevăzută în regulament.

La 16 ani, în 1986, a participat pentru prima oară la Festivalul de muzică uşoară de la Mamaia, unde a câştigat Marele Premiu, fiind atunci cea mai tânără participantă şi câştigătoare din istoria festivalului. A interpretat două cântece în primă audiţie care au devenit în scurt timp şlagăre: „Mă întreb ce să fac?”, de Marius Ţeicu şi „Despre dragoste”, de Dan Beizadea. În următoarea perioadă, Marius Ţeicu i-a încredinţat spre interpretare melodiile „Când iubeşti”, „Să nu-mi spui bun rămas”, „Nu pot trăi fără dor”, „Cine crede în iubire?”, toate devenind şlagăre de succes.

La concursul „Melodii ’86” a participat cu piesele „Mă întreb ce să fac?” şi „Despre dragoste”. În acest an, Loredana a lansat şlagărele: „Alege drumul” (Dani Constantin), „Pentru iubirea ta” şi „De n-ar fi iubirile” (Jolt Kerestely).

Seria turneelor în afara ţării a început în 1987, în Israel, unde a avut peste 20 de concerte. La a II-a ediţie a Concursului bianual de Muzică de dans pentru tineret de la Costineşti, unde a participat cu piesa „Nu pot să cred” (Alexandru Simu), a fost remarcată de compozitorul Adrian Enescu, care i-a încredinţat piesa „O inimă de 16 ani”, devenind în scurt timp un şlagăr de mare succes.

Pentru această piesă a fost realizat şi primul videoclip din cariera Loredanei. „Îţi citesc în ochi”, „Măcar o clipă”, „Tu şi eu” şi „Să-ţi spun adio”, compuse tot de Adrian Enescu, sunt alte patru mari şlagăre ale Loredanei lansate în 1987. În acelaşi an, a înregistrat, împreună cu Dida Drăgan, Aura Urziceanu, Elena Cârstea, Gabriel Cotabiţă, Adrian Daminescu, Cornel Fugaru, Marina Florea şi alţi interpreţi, melodia „Voi, oameni de mâine” (muzica Anton Şuteu).

Compozitorul Adrian Enescu i-a propus Loredanei realizarea unui întreg album, cu piese pe versurile poetului Lucian Avramescu. Aşa a apărut albumul „Bună seara, iubito!”, înregistrat în 1987 şi apărut în 1988 la „Electrecord”. Albumul s-a vândut într-un tiraj uriaş pentru acele timpuri – peste un milion de exemplare. În acelaşi an, Loredana a efectuat turnee în Germania, Bulgaria, Polonia şi a participat la Festivalul de la Mamaia ’88, obţinând premiul la secţiunea creaţie. Artista a fost prezentă pe albumul lui Mihai Pocorschi cu piesa „Pentru voi” (muzică şi text Mihai Pocorschi), cântată cu Mihai Pocorschi, Doina Matei, Ioan Luchian Mihalea şi Grupul Song.

Anul 1989 este încă un an de succes pentru Loredana, care lansează noi piese compuse de Adrian Enescu, pe versurile lui Lucian Avramescu – „Un buchet de trandafiri”, „Zăpada palmei tale”, „Iubirea, cartea mea de oftat”, „Scrisoare simplă”. A efectuat turnee în Germania şi Coreea de Nord. În Germania, a concertat o săptămână, la un Festival de muzică etno, unde a interpretat şi cântece tradiţionale româneşti, ceea ce l-a determinat pe Adrian Enescu să facă prelucrări de muzică lăutărească, prima dintre ele fiind „Cip-cirip”, care s-a bucurat de succes în Germania.

Loredana-Groza-02

La începutul lunii decembrie 1989 a apărut al doilea album al Loredanei, în colaborare cu Adrian Enescu şi Lucian Avramescu – „Un buchet de trandafiri”. Până în 1990, a imprimat zeci de piese aparţinând unor compozitori de renume precum: Marius Ţeicu, Adrian Enescu, Dan Beizadea, Marcel Dragomir, Jolt Kerestely, Mihai Pocorschi, Aurel Manolache, Ion Cristinoiu, Cornel Fugaru, Mircea Drăgan ş.a.

Cunoaşte un succes deosebit cu piesa „Bună seara, iubite!”, o compoziţie a lui Adrian Enescu, care a dat şi titlul primului album al Loredanei Groza, apărut în 1988. A avut lungi turnee în ţară şi în străinătate, mai ales în Italia, şi a cântat alături de Rita Pavone şi Tedi Reno. În 1992 a obţinut locul I la secţiunea şlagăre a Festivalului de la Mamaia, cu piesa „Ce va fi iubirea mea” a lui Marius Ţeicu. Cu trupa Direcţia 5 realizează mai multe salbume, dintre care „Atitudine” (1994) şi „Tomilio” (1996, Discul de Aur decernat de „Electrecord”). Multe dintre piesele de pe albumul „Atitudine” se bucură de succes – „Lili şi puştiul”, „O fată singură-n noapte”, „Nu adio”, „Exit-stage”, „Iar”. Loredana a început să se implice din ce în ce mai mult în partea de creaţie a pieselor şi a textelor, versurile albumului „Atitudine” purtând semnătura Loredanei.

În 1995, a susţinut, alături de Direcţia 5, concerte live în toată ţara. Împreună au participat la Festivalul de la Mamaia cu „O fată singură-n noapte”, care obţine Premiul I la secţiunea şlagăre. În acelaşi an, a lansat un nou album în colaborare cu Direcţia 5: „Născută toamna”, urmat de un alt turneu prin ţară. Anul 1998 a fost cel în care Loredana a lansat maxi-single-ul „Lumea e a mea”, înregistrat cu B.U.G. Mafia, piesa care dă titlul acestui maxi-single având un succes fantastic.

Anul 1999 aduce un nou album, care va însemna pentru Loredana un nou succes: „Aromaroma”, la care a lucrat cu Marijuana, Sişu şi Puya. Pe 10 iunie, cu prilejul lansării albumului „Aromaroma” (care a avut loc de ziua ei de naştere), Loredana a susţinut concertul ICoTOPIAti. Ea a câştigat Premiul Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România şi al criticilor muzicali. În 2000, Loredana a colaborat cu formaţia Şuie Paparude, fiind invitată să cânte două piese de pe albumul „Urban”.

În acelaşi an, Loredana a reluat colaborarea cu Adrian Enescu, care semnează partea de creaţie a noului album al Loredanei, „Diva Inamorata”. Albumul conţine patru cântece noi (care sunt redate folosind teme muzicale clasice: opera „Turandot” de Puccini, Simfonia a 9-a de Dvorjak, „Lacul lebedelor” al lui Ceaikovski şi lucrarea „Variaţiuni pe o temă de Paganini”, semnată de Rahmaninov) şi câteva remix-uri ale unor şlagăre mai vechi ale Loredanei, inclusiv „Bună seara, iubito!”

Începând din 2001, Loredana a reuşit să surprindă cu fiecare nou album, la mare parte din ele colaborând cu „Banda Agurida” – „Agurida” (2001), „Zaraza, vânzătoarea de plăceri” (2002), „Fata cu şosete de diamant” (2003), „Zig Zagga Extravaganza” (2004) – Premiul Radio România pentru cel mai bun album, „Jamparalele” ( 2006) – Discul de Aur, „My Love” (2007), „Made in Romanie” (2007), „Nana nanino” (2007), „Şatra în apus” (2007), „Tzuki” (2008), „Sundance” (2009), „Iubi Land” (2010), „Apa” (2012).

Loredana a susţinut în vara lui 2006 un concert la Londra, dar şi în cluburile din Ibiza. La Hippodromme Park, în inima Londrei, a incendiat atmosfera, alături de o celebră trupă britanică lansată în anii ’90, N-Joi. În  august 2006, Loredana şi N-Joi au susţinut un concert transmis live în toată lumea de BBC Radio 1. În anul 2007, Loredana cântă ca special guest star în concertul lui George Michael, susţinut pe stadionul „Lia Manoliu” din Bucureşti.

A avut apariţii sau roluri principale în multe filme şi seriale de televiziune. A început cu un rol mic în „Cuibul de viespi” (1987), au urmat roluri principale în „A doua cădere a Constantinopolului” (1994) şi „Paradisul în direct” (1995). A mai avut roluri în „Asfalt tango” (1997), „Modigliani” (2003), „Supravieţuitorul” (2008), „Fire and Ice: Cronica Dragonilor” (2008), „Minte-mă frumos” (2012). A jucat în serialele de televiziune „Lori, Dan şi Tanti Mili” (2003), „Daria, iubirea mea” (2006), „Inimă de ţigan” (2007-2008), „Regina” (2008-2009), „Aniela” (2009-2010), „Moştenirea” (2010), pentru unele interpretând coloana sonoră.

Dintre premiile obţinute de artistă de-a lungul timpului mai menţionăm: Marele Premiu la Festivalul Bucureşti 1991, Premiul Ballantine’s pentru cea mai bună interpretă pop şi cel mai bun album – „Tomilio” (1998), Premiul Criticilor de Muzică (1999), MTV Music Awards – Best Female Singer (2004 şi 2006), Premiul Radio România pentru cel mai bun album (ianuarie 2007), Premiul Radio România pentru cea mai bună interpretă a anului 2007 (martie 2008), Premiul Radio România pentru artistul anului (martie 2008). A susţinut concerte în Germania, Israel, SUA, Canada, Bulgaria, Polonia, Rusia, Marea Britanie, Italia, Franţa, Turcia, Austria, Belgia, Mexic etc.

La finalul anului 2013, a lansat single-ul „Lumea ta”, interpretat împreună cu Carla’s Dreams. În 2014, a înregistrat piesa „Nu ştiu cine eşti”, la care a colaborat cu Cornel Ilie (Vunk), a susţinut două concerte în Bucureşti, la Sala Palatului, şi a efectuat turneul naţional „Magic – Un turneu de Super Star”, care a cuprins 15 dintre cele mai importante oraşe ale ţării.

Loredana-Groza-03

Anul 2015 a început cu un alt turneu, „Reveria”, cu spectacole în marile oraşe ale ţării – Bucureşti, Botoşani, Bacău, Iaşi, Braşov, Ploieşti, Galaţi, Constanţa, Piteşti, Deva, Timişoara, Arad, Cluj-Napoca, Suceava. Noul single al Loredanei, la care a colaborat cu Nadir, se numeşte „Te iubesc”, iar videoclipul a fost lansat în aprilie 2015. Artista este angrenată în proiectul „Atelierul de voce şi muzică”, un program inedit pentru copii şi părinţi, de iniţiere în muzica vocală şi în cea instrumentală.

De-a lungul anilor, Loredana s-a implicat şi în activităţi umanitare, declarând în repetate rânduri că iubeşte oamenii. În anul 2011, ea a devenit voluntar al Crucii Roşii Române, iar un an mai târziu, în 2012, a fost aleasă ambasador împotriva discriminării, la Marşul Diversităţii. De asemenea, este susţinător al Fundaţiei Renaşterea în lupta împotriva cancerului de sân. În 1998, Loredana s-a căsătorit cu Andrei Boncea şi împreună au o fiică – Elena. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/lori.groza, agerpres.ro, Video: youtube.com)