Locul unde tinerii străzii pregătesc coşul cu legume

Gradina-Stea-01

Nopţile şi le petrec în adăpostul de noapte sau pe unde apucă, iar dimineaţa iau autobuzul, se duc la Grădina Stea, unde muncesc fără să fie plătiţi, mulţumiţi că viaţa lor începe să prindă un contur şi să aibă mici satisfacţii.

Graţie unui proiect derulat de Asociaţia Stea, şapte tineri ai străzii din Satu Mare, cu care soarta nu a fost prea darnică şi au grave probleme, sunt tot mai aproape de a se reintegra.

Poate ei nici nu realizează ce înseamnă ajutorul pe care-l primesc şi eforturile care se depun pentru salvarea lor, însă este important că încet-încet se transformă din nişte paria ai societăţii în oameni care-şi iau destinele în mâini. Mai este de lucru cu ei, desigur, dar terapia prin horticultură începe să dea roade.

Asociaţia Stea se ocupă de mai mulţi ani de tinerii străzii şi încearcă să le schimbe destinele. În primăvara aceasta a reuşit să pornească în adevăratul sens al cuvântului o întreprindere socială, chiar dacă nu funcţionează sub această formă juridică. Șapte tineri ai străzii, doi voluntari din care unul român şi unul francez, cultivă o suprafaţă de 1.437 mp de teren de la marginea municipiului Satu Mare, din care 570 mp acoperiţi cu două solarii.

Ei lucrează zilnic câteva ore, de câteva luni, iar acum rezultatele se văd foarte bine, o grădină mare plină cu roşii, vinete, gogoşari şi alte legume. Toate sunt crescute fără chimicale, dăunătorii sunt combătuţi cu metode ecologice tradiţionale, iar în curând vor scoate pe piaţă primele produse, în coşul cu legume.

Directorul Asociaţiei Stea, Cristina Bala, povesteşte că acest proiect este unul nou şi pentru membrii asociaţiei, neavând experienţă în agricultură, motiv pentru care desfăşurarea este puţin mai dificilă. Însă acest lucru nu face decât să-i apropie pe ce de la asociaţie de copiii care muncesc aici, deoarece învaţă împreună cum să aibă grijă de grădină.

„Este un proiect prin care iniţiem o activitate de economie socială, pentru noi este o activitate nouă. Cei şapte tineri care lucrează azi în acest proiect beneficiază de servicii sociale, sunt tineri care provin din medii defavorizate cu grave probleme de integrare socială. De-a lungul anilor am încercat să-i integrăm pe aceşti tineri pe piaţa convenţională a forţei de muncă şi am întâmpinat dificultăţi din cauza experienţelor lor de viaţă, a traumelor prin care au trecut, ei au dificultăţi în a se adapta unui program şi a se adapta cerinţelor care există. Ne-am dat seama că singura lor alternativă de a munci şi de a avea un viitor diferit decât ceea ce pot să îşi imagineze astăzi este să creăm condiţii protejate pentru ca ei să poată munci. Acest lucru încercăm să îl facem prin proiectul care se numeşte Grădina Stea, prin crearea acelui mediu propice în care ei să poată să muncească. Prin ceea ce fac ei ne-au dovedit că atunci când li se oferă aceste condiţii, ei pot să fie foarte harnici”, a declarat Cristina Bala.

Pe lângă faptul că au grijă de grădină, în fiecare zi tinerii participă şi la programe de terapie, în care sunt pregătiţi pentru viaţă, aşa cum sunt pregătiţi copiii în familii.

Gradina-Stea-02

„Sunt tineri care sosesc la asociaţie în fiecare zi, vin cu autobuzul la grădină, au învăţat să aibă grijă de plantele pe care au învăţat să le cultive, după care participă la un program de terapie în care învaţă să-şi dezvolte abilităţile de viaţă aşa cum alţi tineri au învăţat acest lucru în familiile lor. Proiectul durează un an de zile, este pentru prima dată când vom putea să valorificăm producţia obţinută prin munca acestor tineri, printr-un sistem de coş de legume pe care-l vom livra sătmărenilor interesaţi să cumpere legume de calitate. Am învăţat împreună să cultivăm plante aromatice, folosind tehnici de agroecologie, asta înseamnă că nu folosim produse chimice dăunătoare, pesticide şi ierbicide. În schimb, am protejat plantele cu ajutorul unor reţete tradiţionale, care implică folosirea de plante naturale, cum ar fi decoct de urzică. Astfel, vom putea oferi un răspuns tot mai mare la nevoia sătmărenilor de a mânca sănătos, recomandăm cu cea mai mare încredere cumpărarea şi folosirea acestor legume pentru oricine, inclusiv pentru copii. Sperăm ca pe viitor să putem să mărim această producţie”, a mai spus Cristina Bala.

Una din persoanele care lucrează în Grădina Stea este Paraschiva Caraba, de 27 de ani, crescută prin casele de copii. Ea vine de bună voie în grădină şi explică străinilor ce face, cum trebuie îngrijite plantele.

Îmi place să lucrez aici la grădină. Avem vinete mari, îmi place activitatea aici. Eu stau la adăpostul de noapte, mergem seara înăuntru. Eu nu am părinţi, am stat şi afară pe străzi. Copil n-am, nici nu îmi trebe că nu am unde să-l pun. Acolo înăuntru la adăpost? Și eu sunt aşa năcăjită…”, a spus Paraschiva.

Soarta cu Paraschiva a fost cât se poate de cruntă, de mică este prin case de copii, ea nici măcar nu ştie câţi fraţi are.

Nu ştiu, patru-cinci. Unul a murit deja. Au murit şi părinţii mei. Eu am avut 13-15 ani când au murit. Am crescut aici în Satu Mare la casa de copii, de aia am şi câteva operaţii aici”, se plânge Paraschiva în timp ce arată câteva zone ale capului, fără să ştie ce probleme are. Ea spune că fraţii „sunt bine”, are şi trei nepoţi, dar că nu prea e băgată în seamă. „Nu mă ajută pe mine, numai ăla care are băiatul mic”, mărturiseşte Paraschiva.

Cristian Godje este voluntar la Grădina Stea. El are 32 de ani, a muncit într-o seră de flori din străinătate şi vrea să-şi facă propria afacere aici, tot cu flori. Până atunci, s-a decis să fie voluntar la Stea, fiind pasionat de permacultură, adică de aşezarea plantelor şi îngrijirea lor în aşa fel încât să nu fie nevoie de intervenţii cu chimicale, după ce a reuşit să scape de o boală de stomac doar cu mâncare 100% naturală.

„Am vrut să fac voluntariat, mă pasionează permacultura, sunt în România tot felul de ferme care se ocupă cu agricultura organică şi voiam să merg să-i ajut, să stau acolo cu ei, să-mi ofere cazare, mâncare, vegană sau vegetariană pentru că eu am avut o problemă de sănătate pe care mi-am rezolvat-o prin nutriţie şi am mâncat sănătos. Mi-am revenit prin nutriţie şi am început să grădinăresc. Am fost la un seminar organizat de doamna Cristina Bala despre antreprenoriatul social şi acolo am auzit de acest proiect şi am zis că e ceva pe domeniul meu în care aş putea să învăţ mai multe sau să aplic din ce ştiu deja. Plus că este un proiect nobil, ajută copiii defavorizaţi. M-a atras proiectul, am renunţat la voluntariatul prin ţară şi am rămas aici”, a spus Cristian.

Gradina-Stea-04

Cea care se ocupă direct de grădină şi de copii este asistentul social Mirela Molnar. Ea explică faptul că activităţile trec de grădinărit, adică tinerii învaţă să facă asocieri şi spune că rezultatele sunt foarte bune, chiar dacă nu toţi tinerii vor putea lucra oriunde, în anumite medii se descurcă bine.

„Pe lângă activităţile practice de grădinărit, ei fac şi activităţi de terapie, terapie prin horticultură. Un alt fel de activitate este cea de dezvoltare a abilităţilor de viaţă, învaţă de la a întocmi un CV, la a-şi exprima emoţiile, negative, pozitive, comportament în societate, în grup. În cadrul activităţilor de terapie încercăm să facem legătura între noi ca oameni şi natură. Facem de exemplu activităţi de asociere a gustului cu diferitele stări psihice, sau texturi, de exemplu plante ce împung cu stări psihice, sunete din natură. Avem şapte beneficiari în cadrul proiectului şi doi voluntari, unul francez şi unul permanent. Ocazional vin şi alţii. Eu nu sunt chiar visătoare, dar doar în mediu protejat ar putea ei lucra. Trei sau patru sunt cu probleme psihice şi de comportament, nu i-aş vedea lucrând în mediu normal pe piaţa muncii, dar în mediu protejat lucrează destul de bine, nici nu mă aşteptam, mai ales că suntem începători cu toţii şi învăţăm. Sunt destul de perseverenţi, de atenţi”, a spus Mirela Molnar.

Coşul cu legume este aproape să fie lansat. Roşiile şi vinetele încep să se coacă, păstăii sunt tot mai mari, gogoşarii la fel. Nu a mai rămas de pus la punct decât partea de birocraţie pentru a putea fi vândută producţia.

„Cu partea de aprobări suntem foarte aproape de a finaliza, vom avea casă de marcat şi dreptul de a vinde. Sperăm ca înainte de finalul lunii iunie să fie activ. Vom avea un magazin online pe care se vor putea face comenzi, iar în măsura posibilităţilor vom asigura pe raza municipiului Satu Mare livrarea la domiciliu sau în locurile indicate de către clienţi. În piaţă vom vinde surplusul, adică partea care rămâne în afara coşului. Aproximativ 70% din producţie sperăm să o livrăm prin coşul de legume, iar restul va putea fi comandat individual. Coşul va avea minim patru sortimente, în funcţie de legumele coapte şi gata de vânzare. Coşul va avea între 5 şi 8 kg, minim patru tipuri diferite. Vom pregăti inclusiv o parte de reţete”, a mai spus Cristian Bala.

În acest an se estimează că vor fi venituri de 12.000 de lei, bani care vor fi reinvestiţi în primăvară în cultura de anul viitor din aceeaşi grădină.

„Pe termen mediu scopul nostru este să putem să le oferim adevărate locuri de muncă. Anul acesta suntem la început, este deocamdată un proiect ale cărui rezultate sunt de ordin social, adică aceşti tineri în loc să petreacă ziua pe stradă, în loc să îşi degradeze existenţa, să se ocupe cu activităţi nefolositoare, învaţă să facă un lucru bun, să fie mândri de munca lor şi învaţă că pot să-şi schimbe viitorul”, a mai spus Cristina Bala. (Text si foto: Agerpres)