Liza Minnelli a moştenit talentul vocal şi actoricesc al mamei sale

Liza Minnelli-01

Îndrăgită de public pentru vocea, graţia şi vivacitatea sa, actriţa şi cântăreaţa Liza Minnelli s-a născut la 12 martie 1946, la Los Angeles. Show-urile şi albumele cu muzica de o calitate recunoscută îi poartă amprenta inconfundabilă: Liza Minnelli.
Fiica regizorului Vincente Minnelli şi a actriţei Judy Garland, a moştenit talentul vocal şi actoricesc al mamei sale, dar oarecum şi destinul chinuit al acesteia şi îşi subminează o carieră scenică şi filmică — potenţial şi parţial de excepţie — printr-o existenţă presărată cu excese şi nevroze, potrivit Dicţionarului de Cinema (Univers Enciclopedic, 1997).

A apărut pentru prima oară pe scenă, alături de mama sa, la New York Palace, când avea vârsta de 7 ani. În 1965, a debutat pe Broadway. Rolul Florei din pelicula „The Red Menace” i-a adus un succes fulgerător şi un premiu „Tony”, acordat pentru cea mai bună actriţă. S-a impus cântând şi dansând în cluburile de noapte de la London Palladium, înregistrând albume de muzică şi apărând la televizor în diverse spectacole.

În 1970, a fost nominalizată la Oscar, în urma prestaţiei din filmul „The Sterile Cuckoo”. Statueta a primit-o în 1973, când rolul din musicalul „Cabaret” i-a dat şansa să-şi demonstreze valoarea.

A mai fost distinsă cu o serie de premii, „Tony”, „Grammy” şi „Emmy”, pentru apariţii în diverse producţii de teatru şi televiziune. Minnelli este şi deţinătoarea a două Globuri de aur, în 1986, pentru „A Time to Live”, şi în 1973, pentru „Cabaret”.

Liza Minnelli-02

Muzicalul „New York, New York” (1977) i-a oferit şansa de a lucra cu celebrul regizor Martin Scorsese şi actorul Robert De Niro.

Câţiva ani mai târziu, în 1981 a jucat în comedia romantică „Arthur”. Pe la mijlocul anilor ’80 a fost internată la o clincă pentru probleme cu drogurile şi alcoolul. A revenit pe ecrane în filmele „Rent-A-Cop” (1987) şi „Arthur 2: On the Rocks” (1988).

Liza Minnelli

În 1986 şi-a pierdut tatăl, regizorul Vincente Minnelli. Ulterior, a participat la lansarea documentarului intitulat „Minnelli on Minnelli: Liza Remembers Vincente”, care, în 1987, a primit mai multe nominalizări la Premiile Emmy. Dintre albumele de studio şi înregistrările sale amintim: „Liza! Liza!” (1964), „It Amazes Me” (1965), „Come Saturday Morning” (1968), „Cabaret” (1972), „Lucky Lady” (1975), „Tropical Nights” (1977), „The Rink” (1984), „Stepping Aut” (1991), „Gently” (1996).

În decembrie 2000, Liza Minelli a apărut pentru ultima oară în faţa publicului de pe Broadway, nu ca să interpreteze, ci ca să-şi ceară personal scuze că, din motive de sănătate, se va retrage, artista îmbolnăvindu-se de encefalită. S-a refăcut iar cariera ei a continuat în următorii ani, cu apariţii pline de umor în peliculele „Arrested Development” (2004) şi „Sex and the City 2” (2010). De asemenea, în perioada următoare a susţinut numeroase concerte în întreaga lume.

În iulie 2010, Liza Minnelli, s-a adăugat celebrităţilor precum Madonna, Britney Spears sau Miley Cyrus, care au decis să-şi facă debutul în lumea modei şi să-şi lanseze o colecţie proprie de haine (creaţiile sale vestimentare fiind realizate în principal din catifea) şi bijuterii.

În martie anul trecut, Liza Minnelli s-a întors la dezintoxicare, unde a fost tratată pentru abuz de substanţe.

A fost căsătorită şi divorţată de patru ori. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Liza Minnelli, Video: youtube.com)