Leonardo DiCaprio îşi transformă insula într-o staţiune eco de lux

Blackadore Caye

Leonardo DiCaprio doreşte să salveze insula pe care o deţine în Belize, transformând-o într-o destinaţie turistică de lux care să respecte însă mediul, oferind adăpost pentru lamantini (mamifere marine) şi recifuri artificiale, conform site-ului mashable.com.

Starul din „Wolf of Wall Street” („Lupul de pe Wall Street”) a declarat pentru publicaţia „New York Times” că va colabora la acest proiect cu un dezvoltator din New York, iar staţiunea sa insulară, de peste 42 de hectare, va putea să-şi primească turiştii începând cu anul 2018.

Pe lângă vilele opulente de pe malul mării şi piscinele care vor oglindi cerul, din cadrul staţiunii nu vor lipsi reamenajări ale habitatelor pentru fauna şi flora locală, pentru peşti, lamantini, recifuri de corali şi păduri de mangrove. Insula achiziţionată de starul de la Hollywood se numeşte Blackadore Caye, iar mediul pe această insulă a avut de suferit în ultimii ani din cauza pescuitului excesiv, a erodării liniei de coastă şi a defrişărilor.

DiCaprio speră că prin colaborarea cu ecologişti, biologi şi specialişti în mediu şi în eco-tehnologii, va reuşi să micşoreze impactul de mediu al turismului şi în acelaşi timp să reînvie o parte din frumuseţea naturală a insulei.

Actorul a cumpărat Blackadore Caye în anul 2005, la preţul de doar 1,75 de milioane de dolari – preţ similar unui apartament de lux la San Francisco. Iniţial el a semnat un contract cu compania hotelieră Four Seasons pentru construcţia unei staţiuni de lux, dar a renunţat la proiect.

Noul complex turistic va include 68 de vile construite pe o platformă în formă de arc deasupra mării, iar sub această platformă va fi amenajat un recif artificial care să adăpostească numeroase specii marine. Dezvoltatorii vor construi şi 50 de case private pe insulă ce vor fi scoase la vânzare la preţuri cuprinse între 5 şi 15 milioane de dolari, conform publicaţiei „Times”.

Preocupările ecologiste ale actorului sunt de notorietate. Luna trecută el a donat 50.000 de dolari în cadrul unei campanii de strângere de fonduri pentru realizarea unui documentar despre viaţa marină. Preocupările ecologiste i-au adus lui DiCapro şi o nominalizare la Oscar, în calitate de producător al documentarului „Virunga” despre lupta pentru salvarea gorilelor de munte din Republica Democrată Congo.

Noua staţiune turistică se încadrează tendinţei în creştere a ecoturismului, un concept de petrecere a vacanţei într-un mediul natural cât mai nealterat de om. (Text: Agerpres, Foto: mnn.com)
.