Lebedele de pe lacul Câşla anunţă o iarnă lungă

0
21

lacul-casla-lebede

Pe lacul Câşla din apropierea municipiului Tulcea pot fi văzute sute de lebede alături de puii lor, unii localnici susţinând că aglomerările de păsări anunţă o iarnă lungă.

Păsări acvatice mari care se recunosc uşor după gâtul curbat şi penajul alb, lebedele şi-au făcut de ceva vreme loc de cuibărit în apropiere de oraşul Tulcea, ele putând fi văzute pe lacul Câşla alături de puii lor.

‘Vin de obicei toamna şi primăvara. Dacă primăvara sunt multe, anunţă o vară bogată în ploi, iar dacă rămân până toamna târziu va fi iarnă lungă’, a declarat  Gheorghe Muntean, în vârstă de 68 de ani, din Mineri, localitate situată pe malul lacului Câşla.

Aglomerarea de păsări din apropierea oraşului Tulcea nu este o surpriză nici pentru cercetători, scăderea cotelor apei din zonă oferind lebedelor hrană din abundenţă, ierburi şi rădăcini de plante.

Potrivit lucrării ‘Delta Dunării — Rezervaţie a Biosferei’ editată de Petre Gâştescu şi Romulus Știucă sub egida Academiei Române şi a Ministerului Mediului, 325 din cele 375 de specii de păsări care trăiesc în România pot fi observate în Delta Dunării. Din acestea, 166 de specii, printre care şi lebăda cucuiată, Cygnus olor, cuibăresc în Rezervaţie, majoritatea fiind oaspeţi de vară.

Printre cele 159 de specii de păsări care cuibăresc în zone nordice şi ajung în Delta Dunării, ca oaspeţi de toamnă, pentru a se hrăni, se numără şi lebăda cântătoare Cygnus cygnus.(Text: Agerpres, Foto: youtube.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.