Leacuri din grădină: VARZA ROŞIE

varza-rosie

Varza roşie conţine până la 8 ori mai multă vitamina C decât varza albă, care are un conţinut de vitamina C mai mare decât portocalele, iar pigmenţii care-i dau culoarea roşie îi conferă un rol foarte important ca medicament.

Varza roşie aparţine familiei Crucifere, fiind o plantă erbacee, din care fac parte peste 400 de soiuri, cea mai cunoscută fiind varza albă. Se pare că varza roşie a apărut în cultură doar de câteva secole, existenţa ei fiind consemnată abia în secolul al XVI-lea, într-o scriere descoperită în Anglia.

Varza roşie conţine de câteva ori mai multe vitamine decât surata sa verde-alburie, iar punctul forte al acestei legume este constituit de bogăţia de pigmenţi care îi dau culoarea purpurie-violacee şi care au un efect de stimulare a imunităţii, antitumoral şi antioxidant extrem de puternic.

Pentru efectele ei terapeutice este indicat a se consuma în stare crudă, sub formă de salată sau suc, şi murată. Studii statistice recente arată că la populaţiile care consumă multă varză murată, precum şi moare de varză roşie (în Polonia, în anumite regiuni ale Germaniei şi ale Olandei), rata anumitor forme de cancer este mult redusă, ceea ce sugerează faptul că o parte din vitaminele şi antioxidanţii din varză se păstrează într-un procent semnificativ, în urma murării.


Fiind de câteva ori mai bogată în vitamina C decât portocalele şi multe substanţe cu efect antioxidant, varza roşie este un adevărat medicament imunostimulator. Cu ajutorul său sunt prevenite răcelile, infecţiie bronşice, pulmonare şi urinare recidivante, dar pot fi tratate şi infecţiile deja instalate. Pigmenţii pe care îi conţine blochează replicarea viruşilor gripali, dar şi a celor care produc hepatita sau herpesul.

Persoanelor care iau antibiotice de sinteză li se recomandă şi varza roşie murată, pentru restabilirea florei tubului digestiv şi pentru contracararea efectului imunosupresor al acestor medicamente. În caz de febră este indicat sucul de varză roşie. Cantitatea bogată de vitamina C conţinută de această legumă ajută inima şi sistemul cardiovascular să facă faţă febrei dezvoltând acţiunea sistemului imunitar.

Varza roşie este un adjuvant împotriva mai multor tipuri de cancere, precum cel gastric, uterin, cel de sân, intestinal sau de piele. Studiile făcute arată că o cură cu suc proaspăt de varză roşie, din care se bea câte un litru pe zi, contribuie la stoparea şi chiar intrarea în remisie a diferitelor forme de cancer, care afectează stomacul, dar şi cavitatea bucală.

Această acţiune antitumorală se datorează pigmenţilor şi sulforafanilor din varza roşie. Însă mai există o substanţă, un aminoacid conţinut de varza roşie, numit glutamină, care stimulează refacerea, creşterea şi dezvoltarea normală a celulelor. Studii făcute în Statele Unite arată că sulforafanul conţinut de varză inhibă dezvoltarea polipilor intestinali, dar şi a tumorilor maligne, provocând remisia acestora. Se recomandă varza roşie sub formă de salată.

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Hawaii au evidenţiat faptul că unii compuşi din varza roşie împiedică transportul colesterolului către vasele de sânge şi către ţesuturi. De asemenea, varza roşie, prin conţinutul său de vitamina C şi alţi antioxidanţi, împiedică oxidarea colesterolului pe artere şi formarea plăcilor de aterom.

În varza murată se găsesc aşa-numitele „bacterii prietenoase”, care combat constipaţia, prin reglarea florei intestinale. Apoi, varza murată este bogată în fibre alimentare, de unde şi efectul ei de „mătură” a colonului, din care extrage prin absorbţie toate reziduurile şi apoi ajută la eliminarea lor. Datorită proprietăţilor laxative şi diuretice este recomandată şi în curele de slăbire.

Consumul de varză roşie sub formă de salată este un tratament tonic extraordinar pentru sistemul muscular şi pentru sistemul nervos. Bogată în vitamine şi în minerale, conţinând substanţe cu efecte stimulatoare pentru sistemul nervos central, fitohormoni, care intensifică procesele de regenerare din organism, varza roşie are efect adaptogen şi anti-oboseală.

Antocianii, adică pigmenţii roşii din această varietate de varză, fac adevărate miracole în prevenirea şi în combaterea degenerării celulelor din sistemul nervos central. Încă nu se ştiu foarte multe lucruri despre capacitatea tratamentului cu varză roşie de a restabili funcţiile cerebrale alterate de Alzheimer, însă efectul de prevenire şi de încetinire sau chiar de blocare a evoluţiei bolii cu ajutorul verzei roşii este cert.

Alergia poate fi prevenită de o cură cu salată de varză roşie crudă sau murată, pe timpul iernii. Bogăţia de vitamina C şi de antioxidanţi din această legumă ajută la reglarea reacţiei sistemului imunitar, la interacţiunea cu factorii externi.
Prin efectul antiinfecţios şi antiinflamator, ajută la o vindecare mai rapidă şi estetică a arsurilor, previne formarea cicatricelor cheloide. Studiile arată că prin mecanisme încă prea puţin cunoscute (se presupune că varza conţine substanţe stimulatoare ale creşterii anumitor ţesuturi), procesul de vindecare a rănilor este mult accelerat, scade riscul de infecţie, semnele care rămân după vindecare sunt mult mai puţin vizibile.

Toate studiile făcute până în prezent arată că efectele adverse ale tratamentului cu varză, fie ea albă sau roşie, sunt foarte rare şi reduse ca intensitate şi se referă cel mai adesea la deranjamente digestive: balonare, uşoare colici abdominale, în cazuri foarte rare, diaree. Celor care au un sistem digestiv sensibil la varză li se recomandă consumul de condimente, cum ar fi chimenul, anasonul, feniculul, care sunt un adevărat antidot la astfel de probleme. (Text: Agerpres, Foto: biaplant.ro)