Perele, gustoase, zemoase şi aromate, denumite şi „darul zeilor”, sunt cunoscute ca fiind unele dintre primele fructe cultivate. Nimic nu se compară cu gustul unei pere coapte, care conţine cantităţi importante de vitamine benefice organismului şi în special pentru sistemul imunitar.
Părul (Pyrus comunis) este un arbore din familia Rosaceae, al cărui fruct este para. Trăieşte în medie 65 ani, în cazuri excepţionale poate ajunge la 400 de ani. Provine din Europa orientală şi Asia Mică. Se cunoaşte faptul că perele au fost cultivate în antichitate, în Europa de Vest, nordul Africii şi estul Asiei. Romanii sunt cei care au diversificat soiurile de păr şi le-au cultivat, pentru prima dată, din abundenţă, estimându-se existenţa a 40 de soiuri de păr din perioada respectivă.
Există o gamă de varietăţi de soiuri adaptate la diferite forme climă, fie pentru interiorul zonei temperate sau pentru zonele din munţii tropicali. Soiurile de pere, estimate la peste 1.000, diferă în funcţie de dimensiune, culoare (pot fi verzi, galbene, maro, roşiatice sau o combinaţie între aceste culori) şi gust. Perele pot atinge dimensiuni de până la 18 cm înălţime şi 8 cm în diametru.
Perele sunt fructe delicioase ce conţin apa în proporţie de 80%, fibre, fier, vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitamine din complexul B, acid folic, enzime, antioxidanţi şi minerale precum zinc, sodiu, clor, calciu, magneziu, potasiu, cupru şi mangan. Au un indice glicemic redus (30), motiv pentru care sunt digerate şi absorbite mult mai lent faţă de alimentele care au un indice glicemic mediu sau mare.
Din pere se pot prepara dulceţuri, compoturi, mâncăruri, deserturi etc.Pentru a beneficia de proprietăţile acestor fructe delicioase se recomandă consumul cu tot cu coajă.
Atât para în sine cât şi sucul de pară sunt adevărate medicamente naturiste pentru organism. Pentru un sistem imunitar crescut se recomandă consumul de pere regulat datorită antioxidanţilor ce se regăsesc în compoziţia acestor fructe.
Cunoscute ca fructe hipoalergenice, perele nu sunt de natură să cauzeze reacţii alergice. De aceea se recomandă consumul de pere chiar şi la copiii de vârste foarte mici. Totodată, ele pot fi utile în tratarea inflamaţiei mucoaselor, în tulburările cronice, artrită şi gută.
Perele sunt recomandate în prevenirea obezităţii, diabetului şi a bolilor coronariene. Dintre toate fructele, perele au cel mai scăzut indice glicemic, fapt pentru care sunt indicate persoanelor care suferă de diabet. Aceste fructe constituie şi desertul ideal pentru persoanele supraponderale, fiind recomandate celor care doresc să slăbească şi sunt la dietă. Pe lângă morcovi, şi perele ajută la menţinerea sănătăţii ochilor. Potrivit unui studiu publicat în Arhivele de Oftalmologie, 3 porţii de fructe consumate în fiecare zi reduc cu 36% riscul de apariţie a degenerescenţei maculare, cauza principală în pierderea vederii la persoanele în vârstă.
În cazurile de infecţii sau răceli repetate este indicat să consumăm, timp de o săptămână sau două, câte un litru de suc sau de nectar de pere. În filosofia terapiei orientale, perele acţionează benefic asupra plămânilor care produc energia necesară pentru a lupta cu agenţii patogeni.
Cu un conţinut bogat de fibre, perele reduc nivelul colesterolului „rău”, micşorând astfel riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. Prin conţinutul bogat de potasiu, perele ajută la reglarea tensiunii arteriale. Mai mult, fiind o sursă de pectine şi bioflavonoide, au un puternic efect antioxidant.
Cercetătorii australieni au ajuns la concluzia că aceste fructe ne protejează şi împotriva astmului. Consumul acestor fructe stimulează formarea globulelor roşii şi combate anemia.
Perele conţin acid hidroxicinamic care s-a dovedit că ajută la prevenirea cancerului de stomac. O porţie de mere şi pere pe zi este asociată cu un risc mai scăzut de cancer pulmonar la femei. Un alt nutrient care se regăseşte în compoziţia perelor, cuprul, ajută la prevenirea cancerului de colon. Un studiu efectuat pe un număr de femei aflate la post-menopauză arată că riscului apariţiei cancerului mamar este foarte mult diminuat, cu până la 35% la femeile care au consumat fructe bogate în fibre, mere, pere, prune şi smochine.
Perele conţin mult mai multe fibre faţă de alte fructe, fapt pentru care ajută la digestie, însă joacă şi un rol important în menţinerea glicemiei în limite normale prin încetinirea absorţiei carbohidratilor din intestin în sistemul circulator sangvin. De asemenea, perele sunt recomandate copiilor care suferă de reflux gastro-esofagian deoarece ele nu afectează mucoasa stomacului. Au rolul şi de a atenua constipaţia datorită pectinei care este diuretică şi poate avea un efec laxativ uşor. Se recomandă sucul de pere pentru reglarea tranzitului intestinal.
În cazurile de litiază urinară, nutriţioniştii recomandă consumul zilnic timp de două sau trei săptămâni a câte un litru sau doi de suc de pere pe zi. Acest remediu poate dizolva sau mărunţi pietrele, favorizând eliminarea lor prin mărirea diurezei.
Printre numeroasele beneficii ale consumului de pere se numără şi efectul sedativ şi calmant asupra sistemului nevos, la fel ca un medicament de combatere a efectului stresului. Zahărul natural din aceste fructe ne aduce fericirea, fără să dăuneze asupra sănătăţii. Totodată, şi sucul natural de pere creează o stare de calm şi de relaxare asupra persoanelor care beau zilnic un litru. În perioadele de suprasolicitare intelectuală sau în cazul asteniei, perele reprezintă o bună soluţie pentru reenergizare şi menţinerea tonusului cerebral.
Este cunoscut şi efectul cicatrizant pe care îl au asupra tenului. Măştile realizate din pere ajută la vindecarea acneei datorită acţiunii astringente a pulpei de pară. Atât fructele cât şi sucul obţinut din acestea se recomandă a fi consumate proaspete şi înainte de mese.
Perele se culeg, la sfârşitul verii – începutul toamnei, înainte de a fi pe deplin coapte. Fructele nu trebuie lăsate în pom până ce coaja se îngălbeneşte, deoarece miezul lor va deveni moale şi uşor făinos. Perele, aceste fructe delicioase şi parfumate, nu trebuie să lipsească din coşul nostru, datorită beneficiilor pe care ni le oferă. (Text: Agerpres, Foto: foodstory.ro)