Leacuri din grădină: MANGO

0
29

mango-01

Consumat în multe zone ale lumii, precum merele la noi, mango este unul dintre fructele cele mai cunoscute şi apreciate pentru gustul delicios, dar, în acelaşi timp, nu sunt deloc neglijabile beneficiile aduse sănătăţii organismului.

Conţinând peste 20 de vitamine şi minerale diferite, el îşi merită şi denumirile de „regele fructelor”, „fructul fericirii” sau „superaliment”.

Mango este fructul unui pom tropical, care face parte din aceeaşi familie cu fisticul şi caju-ul, Anacardiacee şi genul Mangifera. Arborele de mango îşi are originea în sudul Asiei, mai precis în Burma şi estul Indiei, unde creşte de aproape 4.000 de ani. A fost cultivat pentru prima dată în India, apoi, s-a răspândit, mai întâi în Malaezia, estul Asiei, estul Africii şi apoi a fost, în cele din urmă, adus în California în jurul anului 1880.


În Africa şi Brazilia a fost adus de către exploratorii portughezi, iar cultivarea mango a început în Hawaii şi Florida în jurul secolului al XIX-lea. Cele mai multe fructe sunt consumate în SUA şi sunt produse în Mexic, Ecuador, Peru, Brazilia, Guatemala şi Haiti. În Europa, fructul de mango a fost adus tot de portughezi în secolul al XVI-lea.

În mai multe ţări este considerat fructul naţional, precum în India, Pakistan, Filipine, Bangladesh.

Planta de mango necesită un climat subtropical sau tropical cald, fără perioade de îngheţ, deoarece pentru a se dezvolta corespunzător are nevoie de temperaturi medii de aproximativ 25 grade Celsius şi o intensitate mare a luminii. Copacii mango sunt, de asemenea, renumiţi pentru longevitatea lor, fiind cunoscute exemplare care au o viaţă de peste de 300 de ani şi continuă să dea roade.

Frunzele tinere sunt, de obicei, de culoare roşie, apoi devin culoare verde deschis, care se închide pe măsură ce acestea cresc. Florile apar la terminalele de ramură şi emană o substanţă volatilă, care poate fi alergenă pentru unii oameni şi poate provoca probleme respiratorii.

mango-02

După înflorire până la maturitatea deplină a fructului este nevoie de 100-150 de zile, potrivit www.organicfacts.net. Fructele proaspete ar trebui să fie cel puţin de aproximativ 4 cm lungime. Forma poate varia între ovală, rotundă sau având un contur asemănător ridichii. Pulpa, acoperită de un înveliş exterior (pericarpul) neted, când fructul este copt devine consistentă asemănătoare cu a piersicii şi excesiv de suculentă. Ea are în interior un singur sâmbure de formă ovală.

Unele soiuri de mango nu se colorează în roşu, portocaliu sau galben, ele rămân verzi. Cele verzi sunt populare în multe feluri de mâncare din Thailanda, India şi Malaezia. În pieţele din India, fructele de mango verzi sunt uscate şi transformate în pudră de mango sau amchoor/amchur, care este un foarte popular condiment indian.

Fructul este bogat în vitamine şi minerale. De exemplu, un fruct de 150 de grame are în coajă şi în pulpă o cantitate de vitamina A, suficientă pentru o săptămână întreagă pentru o persoană. În plus, pulpa conţine vitamine (C, E, B6, K), riboflavina, niacina, acid folic, tiamina, acid panthothenic. Este bogată în fibre, antioxidanţi, calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, 17 aminoacizi, precum şi alte substanţe.

Fructele de mango sunt utilizate pe scară largă în bucătărie. Necoapte sunt folosite în murături şi în diferite feluri de mâncare. Fructul copt este folosit pentru realizarea de sucuri, piureuri, îngheţată, plăcinte şi sosuri.

În medicina naturistă, din frunzele de mango se prepară o infuzie utilă în tratamentul parodontozelor, al diareei şi diabetului, iar din sâmburi se obţine un decoct folosit în caz de infecţie cu Trichomonas vaginalis, diaree sau hemoragii.

Aceste fructe bogate în fier sunt benefice pentru persoanele care suferă de anemie. Un consum regulat şi moderat de mango poate ajuta la tratarea anemiei, acţionând asupra creşterii numărului de celule roşii din sânge. Această componentă recomandă fructele şi în dietele femeilor gravide, deoarece cerinţa de fier în timpul sarcinii este extrem de importantă.

Mango are efecte benefice pentru sănătatea pielii. Aduce o strălucire sănătoasă acesteia şi tratează în mod eficient acneea prin deschiderea porilor pielii. Decolmatarea porilor pielii este cel mai eficient mod de a elimina acneea.

Cantităţile mari de vitamina A şi vitamina C ajută atât pentru a produce proteine, cât şi colagen în interiorul corpului. Colagenul protejează vasele de sânge şi ţesutul conjunctiv al organismului, încetinind astfel procesul natural de îmbătrânire al pielii. O cană de mango are 100 de calorii.

Aceeaşi cantitate furnizează 100% din recomandarea zilnică de vitamina C, necesară pentru creşterea imunităţii şi formarea de colagen şi 35% din vitamina A, importantă pentru vedere şi creşterea oaselor. A fost demonstrată de studii clinice contribuţia importantă în protejarea organismul de cancer de plămâni şi din cavitatea orală.

Potasiul din mango este o componentă care ajută la controlul ritmului cardiac şi al tensiunii arteriale. O cană de mango asigură 12% din fibrele necesare într-o zi, care nu numai că menţin realizarea unei digestii fără probleme, dar, de asemenea, reduce timpul de staţionare a deşeurilor în colon, reducând riscului de cancer de colon. S-au dovedit, în studii clinice, acţiuni benefice ale compuşi antioxidanţi polifenolici din fructului de mango în protejarea împotriva cancerului de colon, de sân şi de prostată, dar şi în leucemie.
Mango are cantităţi importante de vitamina B6, care este vitală pentru menţinerea şi îmbunătăţirea funcţiei creierului. Cu mango ca parte din dietă se poate asigura funcţionarea eficientă a sistemului nervos. Conţinutul de acid glutamic în fructele de mango îmbunătăţeşte, de asemenea, concentrarea şi puterea memoriei.

La fel ca şi morcovul, mango este bogat în beta-caroten, un carotenoid puternic, care ajută la îmbunătăţirea sistemul imunitar al organismului făcând organismul impermeabil la bacterii şi toxine. Excesul de beta-caroten este, de asemenea, transformat în vitamina A în interiorul corpului. Aceasta este o altă vitamină antioxidantă, care oferă o protecţie suplimentară împotriva radicalilor liberi ce pot afecta organismul uman.

Cercetări suplimentare sunt în curs de desfăşurare, dar unele studii au arătat deja că sunt fructe ce pot constitui remediu natural important pentru diabet, şi chiar frunzele de mango sunt, de asemenea, utile în tratarea diabetului zaharat, potrivit foodfacts.mercola.com.

Este posibil ca mango să provoace alergii. O cantitate mică dintr-o substanţă toxică numită urushinol, se află în coaja fructului şi poate provoca dermatite. Gravitatea acestei alergii asupra pielii este diferită la persoanele care consumă fructul de mango. (Text: Agerpres, Foto: zanfiz.ru, quotesgram.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.