Leacuri din grădină: LINTE

Group of lentils

Consumată din timpuri preistorice, disponibilă în orice anotimp, fiind una dintre leguminoasele cel mai uşor de digerat, lintea a devenit în zilele noastre un aliment de bază, pe care ar trebui să-l consumăm mai des pentru a avea o sănătate de fier şi o energie de zile mari.

Lintea (Lens culinaris) este o plantă anuală leguminoasă, originară din Asia Centrală, ale cărei seminţe sunt comestibile. A fost una dintre primele plante cultivate de om pentru a fi utilizată în alimentaţie.

Seminţele de linte sunt în general numai câte două în fiecare păstaie. Există mai multe varietăţi de linte, ale căror seminţe diferă atât din punctul de vedere al culorii (portocaliu, roşu, verde, verde închis, maro) cât şi al dimensiunii şi al timpului de fierbere.

Cele mai indicate sortimente pentru alimentaţie sunt lintea verde şi cea roşie, care îşi păstrează cel mai bine forma şi proprietăţile în urma fierberii. Cu un gust fin, asemănător celui de nucă, lintea verde este cea mai răspândită. În schimb, lintea roşie este cel mai rar sortiment.

Cu un conţinut ridicat de fibre, fier, magneziu, fosfor, proteină şi un procent foarte scăzut de grăsimi, lintea are proprietăţi nutritive valoroase. Se remarcă în special prin vitaminele din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6 si B9) dar conţine şi vitaminele A, C, E, K, cupru, carbohidraţi, calciu, seleniu, zinc, acizi graşi Omega 3 şi Omega 6. Ea nu conţine colesterol, aduce un aport caloric de aproximativ 110-160 kcal/100g, în funcţie de varietatea preparată şi modul de preparare.

Seminţele de linte sunt o opţiune alimentară preferată de vegetarieni şi populaţiile cu tradiţie vegetariană. Datorită timpului de fierbere redus, lintea este o excelentă alternativă la fasole, în preparate pasate, în supă, în asociaţie cu orez, carne şi legume.

Toate componentele acestei plante – rădăcina albă, tulpina cu frunze, florile şi seminţele sunt utilizate în medicina chineză.

Lintea este o sursă importantă de antioxidanţi, compuşii care apără celulele organismului de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, răspunzători de apariţia afecţiunilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer şi a altor boli asociate îmbătrânirii.


Fibrele solubile pot contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare, prin acţiunea de normalizare a nivelului de colesterol din sânge. Tot fibrele solubile pot ajuta la un control mai bun al diabetului de tip 2, prin încetinirea asimilării glucozei din alimente. La rândul lor, fibrele insolubile sunt eficiente în combaterea constipaţiei. Consumul de linte previne tulburările digestive şi sindromul de colon iritabil.

Contribuţia adusă de linte la sănătatea inimii nu constă doar în fibre, dar şi în cantităţi semnificative de acid folic şi magneziu. Atunci când avem suficient magneziu în corp, venele şi arterele respiră „relaxate”.

Joacă un rol vital în menţinerea sănătăţii oaselor şi a dinţilor şi contribuie la dezvoltarea şi regenerarea ţesuturilor, la stabilizarea pH-ului sangvin. Fierul pe care-l conţine lintea este esenţial pentru transportul oxigenului în organism şi pentru formarea globulelor roşii în sânge. Zincul intră în reacţiile imunitare şi accelerează cicatrizarea rănilor. Magneziul intră în acţiunile enzimatice şi întăreşte sistemul imunitar. Creşte rezistenţa fizică la efort şi reprezintă o sursă de energie pentru organism. Este recomandată pentru combaterea insomniei şi în tratamentul post-operatoriu

S-a demonstrat ştiinţific că încetineşte progresia bolii Alzheimer, ajută la dezvoltarea memoriei şi la creşterea capacităţii de atenţie şi memorare. Prin consumul de linte putem combate anemia şi putem trece cu bine peste momentele de oboseală şi stres.

Lintea este valoroasă în curele de slăbire: deşi are un conţinut caloric mic, oferă o senzaţie de saţietate de lungă durată prin fibre şi proteine. Ea oferă organismului nutrienţii, vitaminele şi mineralele necesare unei funcţionari optime.

Nu există contraindicaţii serioase pentru linte, însă este indicat ca dieta să nu se bazeze excesiv pe consumul acestei legume, pentru a nu se solicita prea mult aparatul digestiv. Totuşi, în caz de indigestie, obezitate, cistita, guta, este recomandat să se evite consumul de linte. (Text: Agerpres, Foto: eva.ro)