Leacuri din grădină: ARDEI IUTE

0
49

ardei-iute

Ardeiul iute, extrem de utilizat în alimentaţie, este benefic pentru sănătate, în lumina cercetărilor medicale. Ardeiul iute poate contribui la distrugerea celulelor canceroase din prostată, plămâni, pancreas şi poate opri un atac de cord în cel mult 30 de secunde, conform site-ului de specialitate sfatulmedicului.ro.

Ardeiul iute face parte din familia „capsicum” şi este cunoscut sub denumirea de „capsicum annuum”. Este o plantă erbacee, anuală, atât cu gust dulce, cât şi iute. Proprietăţile terapeutice ale ardeiului au dus la extinderea zonei de cultivare. Denumirile populare ale ardeiului iute sunt: ardei roşu, paprica, piparus, etc, conform site-ului sanatatecuplante.ro. Ardeiul, la fel ca roşiile şi vinetele, este o plantă pretenţioasă la lumină, căldură, apă şi hrană. Pentru a avea o producţie mare şi de calitate, ardeiul trebuie cultivat într-un pământ bogat, afânat, lucrat adânc şi îngrăşat cu gunoi de grajd. Fructul este partea componentă utilizată în medicina naturistă.

Originar din America Centrală şi de Sud, ardeiul iute a fost răspândit în lume de marinarii spanioli şi portughezi.

Ardeiul iute ajută la stimularea metabolismului prin acţiunea pe care o are asupra structurii venoase. Practic, nu este nimic mai uimitor decât efectele pe care ardeiul iute le are asupra sistemului circulator, cum ar fi alimentarea elementelor vitale din structura celulară a capilarelor, venelor, arterelor şi ajutorul oferit pentru echilibrarea tensiunii arteriale.

De aceea, ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arterială, curăţă arterele şi contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rău sau a trigliceridelor. Având în vedere că bolile cardiovasculare ocupă primul loc la nivel mondial, proprietăţile ardeiului iute sunt deosebit de importante.

Ardeiul iute este benefic atât pentru stomac, cât şi tractul intestinal, deoarece stimulează mişcarea peristaltică a intestinului şi contribuie la reconstrucţia ţesutului din stomac facilitând vindecarea leziunilor stomacale şi ulcerelor intestinale.

Atunci când se consumă ardei iute, acesta declanşează o senzaţie de căldură în tot corpul şi din acest motiv este una dintre plantele recomandate în caz de degerături.

Usturător şi picant, ardeiul iute este adăugat în diverse feluri gustoase de mâncare din întreaga lume. Iuţeala este determinată de o concentraţie ridicată de capsaicină, studiată pentru utilizările ei pe scară largă, de la reducerea efectelor durerii, beneficii cardiovasculare, precum şi capacitatea de a preveni apariţia cancerului.

Capsaicina are un rol esenţial în deschiderea şi drenarea pasajelor nazale congestionate. În plus, alături de conţinutul ridicat de capsaicină, ardeiul roşu este o sursă excelentă de vitamina A, prin concentraţia de carotenoizi pro-vitamina A, inclusiv beta-caroten. Beta carotenul este nu doar un antioxidant puternic, ci poate fi convertit în organism în vitamina A, un nutrient esenţial pentru sănătatea tuturor ţesuturilor epiteliale (cele care căptuşesc toate cavităţile corpului, inclusiv tractul respirator, gastro-intestinal şi tractul reproductiv).

Beta-carotenul poate fi util în reducerea simptomelor astmului, osteoartritei şi artritei reumatoide. În plus, activitatea sa antioxidantă contribuie la prevenirea daunelor radicalilor liberi care pot determina ateroscleroză, cancerul de colon, diabetul zaharat şi alte complicaţii, cum ar fi leziuni ale nervilor şi boli de inimă.

Totodată, capsaicina este un inhibitor puternic al substanţei P, o neuropeptidă asociată cu procesele inflamatorii. Cu cât este mai iute un ardei, cu atât conţine mai multă capsaicină.

În prezent, se studiază efectele capsaicinei ca tratament pentru tulburările fibrelor nervoase senzoriale, inclusiv dureri asociate cu artrită, psoriazis şi neuropatie diabetică. Atunci când animalele injectate cu o substanţă care provoacă artrita inflamatorie au fost hrănite cu alimente care conţineau capsaicină, debutul artritei a fost întârziat şi inflamaţia a fost redusă în mod semnificativ.

Două linguriţe de ardei iute pisat furnizează 47% din valoarea zilnică de vitamina A cu rol important în lupta împotriva infecţiei şi esenţială pentru sănătatea ţesuturilor epiteliale, inclusiv membranele mucoase care acoperă pasajele nazale, plămânii, tractul intestinal şi cel urinar. De asemenea, vitamina A este prima linie de apărare împotriva agenţilor patogeni, invadatori.

Ardeiul iute are, însă, o reputaţie negativă şi nemeritată de a contribui la apariţia ulcerului gastric. Potrivit sfatulmedicului.ro, nu doar că ardeiul iute nu provoacă ulcerul gastric, ci chiar poate ajuta la prevenirea acestuia prin distrugerea bacteriilor care pot fi ingerate stimulând în acelaşi timp celulele mucoasei stomacului să secrete sucuri de protecţie, care împiedică formarea ulcerului.

De fapt, consumul de ardei iute este asociat cu diminuarea riscului de ulcer gastric. Anumite studii epidemiologice demonstrează incidenţa scăzută a unor cancere gastrice la persoanele mari consumatoare de ardei iute. Se recomandă, totuşi, ca în ulcerul activ să se evite consumul lui, pentru a nu se exacerba durerea.

Persoanele cu sindrom de colon iritabil pot resimţi o intoleranţă la ardeiul iute, iar cele cu reflux gastro-esofagian este bine să evite condimentele puternice. Și în cazul hemoroizilor, ardeiul iute trebuie consumat cu moderaţie, deoarece favorizează apariţia crizelor. Specialiştii recomandă, totodată, atenţie la boiaua de ardei iute pentru că inhalarea ei poate cauza bronhoconstricţie. De asemenea, unele persoane pot prezenta reacţii alergice la consumul de ardei iute.

În plus, este important să se spele cu grijă mâinile după folosirea produselor cu capsaicină. Contactul cu mucoasa, în special cu cea a ochilor, poate declanşa o senzaţie vie de arsură. (Text: Agerpres, Foto: legalnomads.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.