Kuwait: imigranţii reprezintă peste două treimi din populaţie

 width=

La 25 februarie, Statul Kuwait sărbătoreşte Ziua Naţională, marcând proclamarea independenţei de stat din 1961. Începând cu anul 1992 se sărbătoreşte oficial şi ziua de 26 februarie – data eliberării Kuwaitului de sub ocupaţia irakiană (1991).

Statul Kuwait se află în zona Golfului Persic, în partea de nord-est a Peninsulei Arabe. Se învecinează cu Irakul la nord şi vest, Arabia Saudită la sud şi Golful Persic la est. Kuwaitul are câteva insule mici în Golf, între ele mai importante fiind Bubiyan şi Faylaka.

Suprafaţa totală este de 17.820 kmp. Capitala se află la Al Kuwait, unde locuiesc şi muncesc 69% imigranţi, dintre cele patru milioane de locuitori ai ţării (4.087.242 locuitori — estimare 2017 — „worldpopulationreview.com”). Populaţia autohtonă kuwaitiană este de peste un milion de locuitori. Restul îl reprezintă străinii, care formează forţa de muncă imigrantă (arabi, indieni, pakistanezi şi iranieni). Moneda este dinarul kuweitian, limba oficială — araba, iar religia este islamică (suniţi — 85%). Diviziuni administrative: şase guvernorate: Al Ahmadi, Al ‘Asimah, Al Farwaniyah, Al Jahra’, Hawalli, Mubarak Al Kabir. Kuwait este monarhie ereditară, condusă de un emir.

 width=

Kuwait este o ţară deşertică, extrem de cunoscută pentru climatul arid. Potrivit www.saferecruitment.ro, vara durează aici din luna aprilie şi până în luna octombrie. Lunile de vară sunt extrem de fierbinţi şi uscate, cu temperaturi frecvente de 33 grade Celsius, uneori, însă, ajungând şi la 51 grade Celsius, în timpul lunilor iunie, iulie şi august, cu o umiditate foarte scăzută.

Lunile aprilie şi octombrie nu sunt atât de greu de suportat, temperaturile fiind între 30 şi 40 grade Celsius. O altă caracteristică a climatului din Kuwait este aceea că pe perioada lunilor de vară, între iunie şi septembrie, nu există precipitaţii.

Timpul cel mai propice pentru a vizita această ţară din zona Golfului Persic este din luna noiembrie şi până în februarie. Zilele sunt răcoroase, media temperaturilor fiind de 13 grade Celsius, cu minima atingând—2 grade Celsius, iar maxima 27 grade Celsius. Acesta este considerat şi anotimpul ploios, între lunile ianuarie şi martie precipitaţiile fiind cele mai abundente. Temperatura apei la suprafaţă în golf variază de la 15 grade Celsius în luna februarie, la 35 grade Celsius în luna august.

Climatul rămâne plăcut pe perioada lunilor martie, aprilie şi mai, primăvara fiind denumită în Kuwait „sarayat”. Pe parcursul acestui anotimp, temperaturile nu sunt nici foarte ridicate şi nici foarte scăzute, însă pot apărea furtuni cu descărcări electrice.

De asemenea, în zonă pot apărea şi furtuni de nisip ce pot dura câteva zile la rând. Din cauza acestor condiţii climaterice vegetaţia din Kuwait este extrem de puţină. Cele mai frecvente forme de vegetaţie sunt florile de deşert şi arbuştii, printre care „arfaj” fiind cel mai des întâlnit.

 width=

Relieful se prezintă sub forma unui platou deşertic de mică altitudine şi o câmpie litorală îngustă de-a lungul Golfului. Diferenţele de nivel sunt sub 100 metri.

Până în urmă cu câteva decenii, pescuitul perlelor, păstoritul şi meşteşugurile erau ocupaţiile principale ale locuitorilor ţării. Potrivit Ambasadei kuweitiene la Bucureşti, odată cu începuturile exploatărilor petroliere, în 1946, în zona Burgan, Kuwaitul cunoaşte un amplu proces de dezvoltare în toate domeniile.

O serie de evenimente naţionale importante şi festivaluri au loc, an de an, în Kuwait. Potrivit www.saferecruitment.ro, Ziua Naţională a Kuwaitului este marcată printr-o serie de adunări publice şi focuri de artificii, iar majoritatea locuitorilor se întâlnesc pentru a celebra această zi într-o manieră specială, persoanele participante la festival alegând portul tradiţional.

„Ziua Eliberării”, una dintre cele mai importante sărbători în Kuwait, se referă la eliberarea ţării de către forţele aliate, după şapte luni de ocupaţie irakiană, şi se sărbătoreşte în fiecare an pe 26 februarie.

 width=

„Târgul de Cadouri” este un eveniment care se desfăşoară de două ori pe an, unde importatori şi exportatori de renume, de pe pieţele locale şi internaţionale, vin pentru a-şi promova afacerile. Peste o sută de companii prezintă, astfel, o gamă extrem de largă de obiecte, de la elemente pentru design interior şi până la vase de cristal ori parfumuri şi cosmetice.

„Expoziţia Aurului şi a Bijuteriilor” este singurul eveniment al comerţului internaţional dedicat industriei bijuteriilor şi accesoriilor şi vizează etalarea elementelor din aur, argint, perle şi diamante.

„Festivalul Hala”, sărbătorit în luna februarie a fiecărui an, este practic o celebrare a primăverii, atunci când Kuwait-ul se transformă, iar nisipurile nesfârşite sunt înlocuite de un acoperamânt de verdeaţă luxuriantă.

Ca obiective turistice, pot fi remarcate Kuwait Towers, care este un grup de trei turnuri subţiri aşezate pe un promontoriu în Golful Persic, inaugurat în 1977, şi fiind considerat un punct de reper şi simbol al Kuwait-ului modern.

„Avenues Mall”, cel mai mare centru de shopping din Kuwait, cu peste 250 de branduri, restaurante, cafenele etc., primeşte în fiecare an peste 20 de milioane de vizitatori. În Kuwait mai există Aqua Park, un parc de distracţie cu temă marină, Muzeul de Știinţe şi Istorie naturală, vizitatorii putând descoperi istoria progreselor tehnologice şi ştiinţifice ale ţării, precum şi artefacte notabile din istoria industriei de petrol a ţării.

 width=

Totodată, mai poate fi vizitat Al Ahmadi, un district în sudul oraşului Kuwait, construit în anii ’40 pentru a găzdui industria de petrol a ţării. Printr-un tur al zonei turiştii pot intra în lumea de afaceri a petrolului, iar pentru cei care nu sunt atât de interesaţi de acest lucru a fost creată o grădină publică, amenajată pentru plimbări şi recreere.

„Doha Village” reprezintă un loc turistic amenajat pentru cei interesaţi de istoria comercială a ţării, fiind cunoscut în trecut pentru construcţiile navale şi bărcile de pescuit.

Tradiţia culinară a Kuwaitului reflectă tradiţiile beduine, precum şi contactul cu alte culturi: indiană, irakiană şi persană. Pe lângă felurile beduine simple, cu iaurt şi smochine, locuitorii ţării mai mănâncă peşte, carne şi orez. Condimentele sunt o parte esenţială a bucătăriei locale, cele mai utilizate fiind coriandru, cuişoare şi şofran.

Băuturile cele mai populare sunt ceaiul şi cafeaua, adesea amestecate cu condimente: cuişoare pentru cafea şi şofran pentru ceai.

O gamă vastă de alimente sunt consumate de locuitorii Kuwaitului. O masă festivă tipic kuwaitiană este compusă din preparate menite să impresioneze oaspeţii, printre ele numărându-se Mezza (un fel de mâncare din humus — năut), m’tabbal (vinete), ful (fasole), tabooleh (salată), khubus (pâine nedospită) şi produse de patiserie umplute. Alte preparate foarte populare sunt: supa Shaurba, Mahashee umplut cu legume, Aish (orez) garnisit cu migdale, stafide şi şofran, Kharoof (miel la grătar) sau Samak (peşte la grătar sau înăbuşit).

 width=

De asemenea, kuwaitienii prepară Quozi (miel prăjit umplut cu orez, carne de pui, ouă şi alte condimente), Majboos (preparat din miel sau pui cu orez bine condimentat, fiert cu carne de pui sau oaie), Laban (lapte bătut), Gers Ogaily (prăjitură tradiţională făcută din ouă, făină, zahăr, cardamom şi şofran), Jireesh (terci din carne de pui sau miel, cu roşii şi unele condimente), Gabout (găluşte din făină în tocană de carne), Zalabia (aluat înmuiat în sirop de zahăr, lămâie şi şofran) etc.

Kuwaitienii preferă mâncarea tradiţională, despre care spun că nu este greu de gătit. (Text: Agerpres, Foto: visit-kuwait.com, Video: youtube.com)