Kevin Costner, Oscar pentru regie în 1991

0
24

kevin-costner-02

Kevin Costner a fost distins, în anul 1991, cu premiul Oscar pentru regia filmului ”Dances With Wolves” (1990).

Actor, regizor şi muzician, Kevin Costner s-a născut la 18 ianuarie 1955 la Lynnwood, în California. A urmat studii liceale la Buena High School şi la Villa Park High School, fără să fie înclinat în mod deosebit către studiu. În schimb, lua lecţii de pian, scria poezii şi cânta în corul bisericii baptiste, notează site-ul http://www.thefamouspeople.com.

În anul 1978, a absolvit studiile superioare în marketing, la Universitatea de stat din California, în Fullerton. Cu toate că era interesat de o eventuală carieră ca actor, a lucrat, iniţial, în domeniul marketingului, dar a renunţat, în scurt timp, hotărând să ia lecţii de actorie. A fost, însă, nevoit, să accepte diferite munci ocazionale pentru a-şi putea întreţine familia şi studiile.

Debutase deja, încă din anul 1974, în filmul ”Sizzle Beach USA”, continuând, ulterior, să se prezinte la audiţii, astfel că a început să primească roluri, primele dintre ele, de figuraţie, în producţii precum ”Night Shift” (1982) şi în continuarea acestuia, ”Frances” (1982), potrivit site-ului cinemagia.ro.

Adevărata lui lansare s-a produs, însă, odată cu rolul din filmul ”The Untouchables”, în care interpretează rolul unui agent federal. În acelaşi an, a jucat şi în thriller-ul ”No Way Out”, care i-a consolidat statutul. Au urmat ”Bull Durham” (1988) şi ”Field of Dreams” (1989), apoi şi-a înfiinţat propria companie de producţie, primul proiect regizoral fiind filmul ”Dances with Wolves” (”Cel care dansează cu lupii”, 1990), care i-a adus premiul Oscar pentru cea mai bună regie. Kevin Costner interpretează şi rolul principal, avându-i ca parteneri pe Mary McDonnell şi pe Graham Greene.

”Dances with Wolves” ne spune povestea locotenentului John W. Dunbar, care, fără să vrea, devine erou după ce obţine o victorie importantă în timpul Războiului Civil. Trimis la o unitate îndepărtată din Dakota de Sud, John W. Dunbar este atras de viaţa simplă a indienilor Sioux. Se integrează în această comunitate, luându-şi numele de ”Cel care dansează cu lupii”. Războiul nu îi ocoleşte, însă, şi, pe măsură ce trupele unioniste se îndreaptă spre ei, John este nevoit să aleagă între poporul său şi cei care l-au primit în mijlocul lor.

Filmul ”Dances with Wolves” s-a bucurat de un mare succes, primind nu mai puţin de 12 nominalizări la premiile Oscar, dintre care a câştigat şapte, printre care pe cele pentru cel mai bun scenariu adaptat, cea mai bună regie şi cel mai bun film. De asemenea, filmul a primit şi trei Globuri de Aur, la categoriile cel mai bun film, cea mai bună regie şi cel mai bun scenariu.

După succesul răsunător al acestui film, au urmat alte pelicule celebre, precum ”The Bodyguard” (1992), ”Wyatt Earp” (1994), ”Tin Cup” (1996) ”The Postman” (1997), ”Message in a Bottle” (1999), ”Thirteen Days” (2000), ”Roots of the Cuban Missile Crisis” (documentar, 2001), ”Open Range” (2003), ”Frat Boys” (2003), ”Rumor Has It” (2005), ”The Guardian” (2006), ”Mr. Brooks” (2007), ”Swing Vote” (2008), ”The New Daughter” (2009), ”The Company Men” (2010), ”Learning Italian” (2011), ”Hatfields & McCoys” (2012), ”Man of Steel” (2013), ”Jack Ryan: Shadow Recruit” (2014), ”3 Days to Kill” (2014), ”McFarland, USA” (2015), ”Criminal” (2016). Cel mai recent proiect cinematografic este ”Molly’s Game”, care urmează să fie lansat în 2017.

În februarie 2013, Kevin Costner a primit, la Paris, un premiu Cesar de onoare pentru realizările din întreaga carieră. Potrivit AFP, actorul, vizibil emoţionat, a declarat ”Vă mulţumesc că mă acceptaţi pentru ceea ce sunt. Nu este nici un mister, eu sunt american. Nu este nici un mister, eu fac filme cu cowboy (…) Viaţa mea am dedicat-o cinema-ului, iar cinema-ul m-a făcut să descopăr lumea”.

Tot în 2013, Kevin Costner a primit un Glob de Aur pentru cel mai bun actor într-o mini-serie sau film de televiziune, pentru rolul din „Hatfields & McCoys”, pentru care a filmat şi în România.

kevin-costner-01

Kevin Costner este pasionat şi de muzică. A avut ocazia de a-l cunoaşte pe muzicianul John Coinman la Los Angeles. S-au împrietenit şi au început să cânte împreună cu un alt prieten, Blair Forward. Prietenia lor s-a transformat într-o colaborare muzicală, proiectul fiind numit Roving Boy, notează site-ul http://kevincostnermodernwest.com/. Cântau rock cu accente western. Cum steaua lui Kevin a început să strălucească la Hollywood, muzica a trecut în planul doi. Dar, de fiecare dată când puteau, cei trei se întâlneau să cânte, să compună şi să înregistreze.

Cu timpul, însă, Kevin a decis să acorde mai mult timp proiectelor muzicale, aşa că, alături de John Coinman, Blair Forward, Teddy Morgan (chitarist şi producător muzical), Larry Cobb (baterist) şi Park Chisolm, au înfiinţat o nouă trupă, Modern West. Împreună cu această trupă, a concertat şi România, la Arad, în 2009 şi la Bucureşti, în 2011.

Actorul Kevin Costner este căsătorit cu Christine Baumgartner şi au împreună trei copii. Actorul mai are încă trei copii din mariajul anterior, cu Cindy Costner, de care a divorţat în anul 1994, şi un altul dintr-o relaţie de scurtă durată. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Kevin Costner, Video: youtube.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.