Julio Iglesias – interpretul latino cel mai vândut

Julio-Iglesias-01

Julio Iglesias (nume real Julio Jose Iglesias de la Cueva) este interpretul latino cel mai vândut din istoria muzicii. Cu mai mult de 300 de milioane de discuri vândute în toată lumea, a primit peste 2.600 de discuri de platină şi de aur, are la activ peste 5.000 de concerte în mai mult de 600 de ţări din întreaga lume.

A înregistrat muzică în peste 14 limbi străine, intrând în Cartea Recordurilor drept cântăreţul care a vândut cele mai multe discuri în mai multe limbi străine, din toată istoria muzicii, iar pentru acest lucru a primit un Disc de diamant.

Julio Iglesias s-a născut la 23 septembrie 1943, la Madrid. A urmat Colegiul Catolic, după care studiază ştiinţele juridice cu scopul de a intra în serviciul diplomatic. Cu o statură atletică, tânărul Julio era un adolescent îndrăgostit de sport, care şi-a transformat visul în realitate, când a fost ales să apere poarta selecţionatei secunde a lui Real Madrid. A împărţit acelaşi vestiar cu jucători vestiţi ca Velazquez, Ramon Moreno Grosso, De Felipe, Luis Costa, Espejo şi Hernandez.

Julio a fost atât la antrenamentele de fotbal cât şi la cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Colegio Mayor Universitario de San Pablo din Madrid, unde şi-a luat licenţa în drept – în speranţa de a face parte din Corpul diplomaţiei spaniole. În ziua de 22 septembrie 1963, la ora două noaptea, a avut loc un accident rutier, în urma căruia Iglesias a fost doi ani semiparalizat. Medicii erau foarte rezervaţi în ceea ce priveşte posibilitatea lui de a mai merge vreodată. Avea 20 de ani. Eladio Magdaleno, un infirmier care avea grijă de Julio în spital, i-a dăruit acestuia o chitară ca mijloc de terapie. Aşa a descoperit pasiunea pentru muzică, învăţând să cânte la chitară.

Ulterior a plecat la Cambridge, pentru a-şi îmbunătăţi cunoştinţele de limba engleză. Avea să scrie acolo primul său cântec, „La Vida sigue igual” („Life goes on like usual” – „Viaţa merge înainte”), cu care a câştigat, în 1968, Festivalul de Muzică de la Benidorm. Acest succes l-a făcut să semneze un contract cu casa de discuri Columbia Records. Tot atunci a înregistrat primul său single cu melodia câştigătoare, care a urcat foarte rapid pe locul întâi în topurile spaniole.

În februarie 1969 a participat la Festivalul Internaţional Cerbul de Aur de la Braşov. În acelaşi an a înregistrat primul său disc „Yo Canto” şi a susţinut primul turneu în Spania. Cu melodia sa „Gwendolyne”, în 1970, Julio Iglesias a câştigat Festivalul Cântecului de la Barcelona şi dreptul de a reprezenta Spania la Festivalul Eurovision, care în acel an se desfăşura la Amsterdam. La acest festival a ocupat locul 4. În acelaşi an a fost invitat la Festivalul Cântecului din Luxembourg. A participat la Midem, Cannes şi la Festivalul din Osaka.

Pe parcursul anului 1971, Julio a reuşit să vândă primul milion de discuri, a participat la Festivalul de la Knokke (Belgia) şi a efectuat primul său turneu în America Latină. În 1972, melodia „Un Canto a Galicia” ocupa primele locuri în topurile de succes şi de vânzări din America Latină, Africa de Nord, Orientul Mijlociu. În 1974, cântecul „Manuela” a fost un mare succes, ocupând prímele locuri în Europa, America Latină, Asia şi Canada. În acest an realizează numeroase turnee şi va triumfa în primul concert la Carnegie Hall din New York.

În 1976 a făcut turnee în America Latină şi în Europa şi a lansat al doilea album, „Se mi Lasci non Vale”. Anul 1977 este cel în care artistul a atins cifra de 35 de milioane de discuri vândute în toată lumea, iar albumul „El Amor” a ocupat primele locuri în 44 de ţări din Europa, America Latină, Canada, Orientul Mijlociu şi Africa. După câteva LP-uri de succes, precum „Como el Alamo al camino” (1972), „El Amor” (1975), „A mis 33 anos” (1977) şi „Emotiones” (1978), semnează un contract de colaborare cu firma CBS.

În 1978 a lansat primul album în franceză, „Aimer La Vie”, fiind numit „Artistul Anului” în Franţa. În 1980 a scos albumul „Hey!” şi a fost nominalizat la Grammy Award pentru categoria Cel mai bun Album Pop Latino, care va avea un deosebit succes, ocupând primele locuri aproape în întreaga lume. Popularitatea sa începe să atingă cote inimaginabile pentru un artist latino. Albumul „Momentos”, lansat în 1982, va ocupa primele locuri în peste 90 de ţări şi va fi nominalizat pentru un Grammy Award la categoria Album Pop Latino. În 1983, la Paris, Julio Iglesias primeşte singurul şi unicul Disc de Diamant oferit de Guinness Book pentru recordul de vânzări de discuri în cele mai multe limbi, mai mult decât orice alt artist în istoria muzicii – 100 de milioane de copii în şase limbi.

Julio-Iglesias-02

Începutul anilor ’80 îl face pe Iglesias cunoscut publicului american prin apariţii în show-uri de televiziune, spectacole şi talk-show-uri. Urmează, în 1984, duete cu Diana Ross, Stan Getz, The Beach Boys, The Pointer Sisters şi cu starul muzicii country, Willie Nelson. Pe parcursul anului 1984 a avut 6 discuri simultane în Billboard 200 al celor mai bine vândute albume în SUA, lucru pe care numai The Beatles şi Elvis Presley îl mai reuşiseră.

Din 1985 are o Stea a Celebrităţii care îi poartă numele la Hollywood, iar din 1991, o altă stea dedicată lui, în Olanda. În anul 1986, a cântat cu Placido Domingo şi cu Charles Aznavour în Lincoln Center din New York, la Centenarul Statuii Libertăţii. Albumul „Raices”, lansat în 1989, include selecţii din cântece clasice spaniole, italiene, franceze şi portugheze. De asemenea, a înregistrat alături de Placido Domingo „Sonadores de Espana”. Tot în 1989 a primit premiul „Artistul Anului”, alături de Clint Eastwood şi de Bette Davis, din partea „The American Cinema Awards”.

În 1993, a înregistrat „Summer Wind” cu Frank Sinatra şi a realizat un turneu prin SUA. Un an mai târziu a prezentat albumul „Crazy”, apreciat de critica mondială, pe care apar colaborări sau cântece în duet: „When You Tell Me That You Love Me” cu Dolly Parton sau „Fragile” cu Sting. În 1996, albumul său „Tango” a obţinut 35 de discuri de aur şi multi-platino în toată lumea. În acest an a fost nominalizat la un premiu Grammy la categoria cel mai bun Album Pop Latino pentru „La Carretera”.

În octombrie 2001, a lansat un album în italiană intitulat „Una Donna Puo Cambiar la Vita” şi în noiembrie a lansat un album în portugheză intitulat „Ao Meu Brasil”. Pe 13 februarie 2002, este nominalizat pentru Premiile Latin Billboard ca cel mai bun duo vocal pentru melodia „Dos corazones, dos historias” cu Alejandro Fernandez. Supranumit „idolul femeilor”, Julio s-a căsătorit în februarie 1971, la Toledo, cu Isabel Preysler Arrastria, cu care are trei copii (Maria Isabel, Julio Jose şi Enrique Miguel), însă în 1978 s-au despărţit, iar un an mai târziu a obţinut divorţul.

În prezent, o are ca parteneră de viaţă pe Miranda Johanna Maria Rinjsburger, top-model de origine olandeză, pe care a cunoscut-o la Jakarta (Indonezia), în decembrie 1992, cu care s-a căsătorit în 2004 şi cu care are cinci copii: Miguel Alejandro (1997), Rodrigo (1999), gemenele Victoria şi Cristina (2001), Guillermo (mai 2007).

După participarea la Cerbul de Aur, din 1969, Iglesias a revenit în România în repetate rânduri. În toamna anului 1999, a susţinut un concert în faţa publicului român, la Bucureşti, pe stadionul Cotroceni, la care au participat peste 25.000 de spectatori, în 2007, a efectuat un turneu de promovare a albumului „Romantic Classics”. La 14 iulie 2008, a revenit în România, pentru un turneu de şase zile, în cadrul proiectului „Artă contra Drog”. A revenit în 2013 şi în 2014.

Artistul mărturisea, într-un interviu în 2014, că iubeşte România: „Am cântat deja de 13 ori în România. Iubesc această ţară şi am nenumărate amintiri frumoase legate de ea. În 1969, când Valeriu Lazarov, prietenul meu de suflet de care îmi este nespus de dor, m-a adus la Braşov, eram la prima participare la un festival din străinătate. (…) Am avut emoţii mari, mai ales că regulamentul cerea şi interpretarea unei piese româneşti. Am ales cântecul «Ale tale». (…) Apoi, m-am întors în 1999, la Bucureşti, iar în 2007 am petrecut două săptămâni în România, fiindcă am avut cinci concerte la Sibiu, Bacău, Timişoara, Bucureşti şi Constanţa. (…) Aveţi o capitală frumoasă, cu bulevarde largi, cu multe clădiri cu o arhitectură deosebită. Pe de altă parte, Sibiul şi împrejurimile sale verzi mi-au amintit de Galicia, regiunea din nordul Spaniei de unde era tatăl meu. Românii, spaniolii, italienii au toţi o descendenţă latină”, spunea artistul.

În 2015, artistul a inclus România în programul turneului „World Tour 2015”, anunţând două concerte: unul la Sala Palatului din Bucureşti, în 20 mai, şi al doilea la Sala Polivalentă din Cluj, în 22 mai. (Text: Agerpres, Foto: a57.foxnews.com, imgarcade.com, Video: youtube.com)