„Jia Jia”, un prim pas spre o ţară populată de roboţi în serviciul omului

 width=

„Jia Jia” poate susţine o conversaţie simplă şi adopta expresii feminine surprinzătoare, iar creatorul său este convins că acest cyborg umanoid reprezintă un prim pas spre o ţară populată de roboţi în serviciul omului, relatează AFP.

Considerat a fi primul android chinezesc, proiectul Jia Jia a fost dezvăluit anul trecut de inginerii Universtăţii de ştiinţe şi tehnologii din China.

Șeful acestei echipe de cercetători, Chen Xiaoping, a lăsat luni impresia unui părinte împlinit în timpul prezentării prototipului în cadrul unei conferinţe a băncii elveţiene UBS, organizată în cartierul financiar din Shanghai.

Într-un deceniu, susţine el, roboţii dotaţi cu inteligenţă artificială precum Jia Jia vor putea realiza sarcini secundare în restaurante, azile de bătrâni sau chiar în spitalele din China.

„În cinci sau zece ani, roboţii vor fi foarte solicitaţi în China”, dă asigurări Chen Xiaoping.

Cu părul lung negru şi îmbrăcată cu o robă tradiţională chinezească, Jia Jia seamănă destul de mult cu un om. Farmecul său are însă limite şi anumite chestiuni o lasă fără replică.

Jia Jia poate însă prezenta fără cusur prognoza meteo a zilei şi discuta cu naturaleţe cu interlocutorul său, căruia îi poate identifica genul.

„Sunteţi un bărbat încântător”, îl complimentează ea pe un vizitator. Întrebată dacă are prieten, ea răspunde totuşi că „preferă să rămână celibatară”.

 width=

Progresele în materie de inteligenţă artificială sunt rapide şi numeroase produse ale genului au captat atenţia publicului săptămâna trecută la târgul de produse electronice CES de la Las Vegas, printre care şi roboţi capabili „să înveţe” accesând aşa-numitul „cloud”, un spaţiu de stocare accesibil prin intermediul internetului.

Chiar dacă Jia Jia nu a ajuns încă la acest nivel, creatorul său întrevede un viitor frumos pentru robotul chinezesc.

El susţine că, odată cu dezvoltarea economică, mulţi tineri sunt din ce în ce mai puţin înclinaţi să opteze pentru locuri de muncă în astfel de servicii, iar îmbătrânirea populaţiei face ca în spitale şi azile să fie necesar mai mult personal, chiar dacă el nu este uman.

 width=

Însă Chen Xiaoping susţine că temerile privind o lume dominată de roboţi foarte inteligenţi, care nu vor binele omului, sunt neîntemeiate.

„Din moment ce toate aceste lucruri sunt realizate progresiv şi sub control, nu cred că va exista o mare influenţă asupra societăţii. Nu va fi ceva care să dăuneze speciei umane”, a dat el asigurări. (Text: Agerpres, Foto: CEN , Video: youtube.com)