Japonia: regim politic şi atracţii turistice

japonia-07

Japonia îşi sărbătoreşte Ziua naţională la 23 decembrie, dată care marchează ziua de naştere a Împăratului Akihito (născut în 1933). Situată în Asia de Est (Extremul Orient), având ca vecini strâmtoarea Soya (La Perouse), Marea Ohotsk, Oceanul Pacific (Kita Taiheyo), Marea Chinei de Est, strâmtoarea Tushima, Marea Japoniei (Nihon Kayi), Japonia este o monarhie constituţională.

Regim politic

Tradiţia monarhiei constituţionale coboară până la Constituţia Meiji din 1890. Constituţia din 1947 garantează egalitatea dintre sexe, extinde sufragiul universal la toţi cetăţenii majori, subliniază renunţarea împăratului la legitimarea sa divină şi atribuie împăratului un rol simbolic de şef de stat, scrie site-ul http://www.everyculture.com/.

japonia-02

Akihito este împăratul actual al Japoniei, din 8 ianuarie 1989, un simbol al unităţii poporului nipon şi al 125-lea dintr-o dinastie neîntreruptă. Perioada domniei actualului suveran poartă numele de epoca Heisei, se menţionează pe mae.ro.

Parlamentul japonez se numeşte Dietă şi este format din Camera Consilierilor (superioară, Sangi-in) şi Camera Reprezentanţilor (inferioară, Shugi-in). Membrii Camerei superioare sunt aleşi prin vot popular pentru un mandat de patru ani, în timp ce membrii Camerei Reprezentanţilor sunt aleşi pentru şase ani, tot prin vot popular.

japonia-01

Bicameralismul din Japonia este asimetric, atribuţiile Camerei Reprezentanţilor fiind mult mai importante decât cele ale Camerei Consilierilor. Un exemplu relevant în acest sens este faptul că atât prim-miniştrii, cât şi cei mai mulţi dintre miniştri sunt selectaţi din rândul Camerei Reprezentanţilor. Premierul este desemnat, la rândul său, de către partidul majoritar din parlament.

Unul dintre cei mai populari premieri din istoria recentă a Japoniei este reprezentantul Partidului Liberal Democrat, Junichiro Koizumi (ales premier începând cu 2001). Deşi popularitatea acestuia a scăzut în momentul în care a decis să trimită trupe japoneze în Irak, Koizumi a fost totuşi reales în funcţie, în 2005. În 2006, Koizumi a fost înlocuit de către Shinzo Abe.

japonia-05

În intervalul 2007-2008, funcţia de prim-ministru a fost îndeplinită de Yasuo Fukuda, reprezentant al aceluiaşi Partid Liberal Democrat, cu o perspectivă mai tradiţionalistă asupra guvernării, potrivit site-ului http://www.pbs.org/. Din 2012, premier este Shinzo Abe, tot de la Partidul Liberal Democrat şi considerat un naţionalist de centru-dreapta, mult mai la dreapta decât predecesorii săi.

Principalele partide politice din Japonia sunt Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat al Japoniei. Partidul Liberal Democrat, considerat mai conservator decât cel democrat, a deţinut puterea o perioadă îndelungată de timp, din 1955 până în 1993. Începând cu 1994, acest partid a guvernat prin intermediul coaliţiilor de guvernare.

japonia-08

La nivel local, există sistemul de organizare al prefecturilor (47), formate din preşedinţi aleşi direct şi din adunări prefecturale, alese de asemenea direct. Acestea acţionează ca agenţi ai guvernului în teritoriu. În ceea ce priveşte administraţia locală, municipalităţile, oraşele şi satele sunt conduse de primari şi adunări locale, care, deşi sunt autonome, au prerogative limitate. De exemplu, educaţia, poliţia şi protecţia împotriva incendiilor sunt organizate în jurul unităţilor administrativ-teritoriale municipale, dar sunt controlate şi la nivel naţional.

Atracţii turistice

Una dintre principalele atracţii turistice ale ţării este cosmopolitul oraş Tokio, capitala ţării, care reuşeşte să îmbine în mod armonios componenta tradiţională cu cea modernă, potrivit site-ului http://www.circuit-voyage-japon.fr/.

japonia-06

Turnul Tokyo Sky Tree, înalt de 634 de metri, care găzduieşte radiodifuziunea, este cel mai mare turn din lume, situat în cartierul Sumida Ku. A fost inaugurat în mai 2012, după patru ani de construcţie. În jurul acestui tur se dezvoltă un enorm centru comercial care atrage numeroşi locuitori din împrejurimi, precum şi restaurante şi cafenele care permit turiştilor să profite de atmosfera animată a Tokyo Sky Tree.

Templul Senso-ji, cunoscut sub numele de templul Asakusa-Kannon, este o destinaţie turistică-cheie din Tokio, fiind unul dintre cele mai vechi şi importante centre budiste şi centrul spiritual al capitalei. Construit în anul 628, în cinstea zeiţei Kannon, templul a fost distrus şi reconstruit în mai multe rânduri, mai arată sursa citată.

japonia-03

Palatul imperial, aflat pe vechiul amplasament al Castelului Edo, şi înconjurat de o grădină impozantă, nu poate fi vizitat decât două zile pe an: la 23 decembrie, cu ocazia aniversării împăratului, şi la 2 ianuarie. În schimb, accesul în Grădina Kitanomaru şi în grădinile din Est este liber şi gratuit, permiţând oricui să se poată plimba liber pe o suprafaţă totală de 110.000 de metri pătraţi.

Turnul din Tokyo, construit în 1958 şi înalt de 333 metri, este mai înalt decât Turnul Eiffel (construit în acelaşi stil cu acesta), şi dispune de două platforme de observare, care atrag foarte mulţi vizitatori.

japonia-04

Disneyland din Tokyo, unul dintre cele mai vizitate locuri din ţară, este un complex de locuri foarte animat, deschis în aprilie 1983, care cuprinde, pe lângă animaţiile şi atracţiile Disneyland-urilor americane, şi patru hoteluri şi două centre comerciale.

O altă atracţie turistică este Kyoto. Întemeiat în anul 794, oraşul are pe lista de atracţii Pavilionul de Aur (Kinkakuji), Grădina cu pietre Zen Ryoanji, Templul Kiyomizu şi Castelul medieval Nijo. La sud de Kyoto, turiştii pot vizita Nara, cu Marele Buddha din templul Todaiji, cea mai mare structură din lemn, aflată la 57 m înălţime, şi căprioara sacră din Parcul Nara.

Oraşul Osaka este renumit pentru abundenţa de restaurante, pentru castelul istoric Osaka şi pentru centrul de arte de la Kabuki şi Bunraku. Districtele Namba şi Umeda sunt de asemenea renumite pentru viaţa de noapte.

japonia-09

Oraşul costal Kamakura, bogat în situri istorice (uriaşul Buddha din bronz, Altarul Hachimanagu plin de culoare şi insula pitorească Enoshima), Fuji, cel mai înalt munte al Japoniei (3.776 m), insula Hokkaido, unde se află ultimii indigeni Ainu din ţară şi rămăşiţele culturii acestora, insula Miyajima, Dogo Spa — cel mai vechi centru de acest fel din Japonia—, Ibusuki Spa — cu izvoare termale faimoase şi renumit pentru saunele cu nisip fierbinte—, insula Sado etc. sunt alte obiective turistice de referinţă din Japonia.(Text: Agerpres, Foto: facebook.com/Visit Japan International)