Janet Jackson a împlinit 50 de ani

Janet-Jackson

Unul dintre cei mai vânduţi cântăreţi din întreaga istorie a muzicii pop moderne, Janet Jackson împlineşte 50 de ani, la 16 mai 2016. Printre cele mai bune albume, dar şi cel mai bine vândute ale artistei se află ”Control”, ”Rhythym Nation”, ”The Velvet Rope” şi ”Unbreakable”.

Cântăreaţa, compozitoarea şi actriţa Janet Jackson s-a născut în Gary, Indiana, SUA. Este cea mai mică din cei nouă fraţi Jackson şi a crescut într-un mediu dominat de industria show-business-ului. Este cunoscut faptul că Jackie, Tito, Marlon, Jermaine şi Michael, care au semnat în 1968 un contract cu Motown Records, sub numele de The Jackson Five, au dominat, în perioada următoare topurile din întreaga lume cu melodiile „I Want You Back,” „The Love You Save,” „ABC” şi „Dancing Machine”.

Prima apariţie pe scenă a viitoarei artiste a avut loc în aprilie 1974, potrivit www.biography.com, cântând şi jucând alături de fratele său Randy pe o scenă din Las Vegas. În 1976 a apărut în show-ul TV The Jacksons. Interpretările sale au captat atenţia unui producător care a distribuit-o în rolul lui Penny din serialul de comedie ”Good Times” (1977-1979). A continuat să lucreze în televiziune apărând în showul ”A New Kind of Family” (1979), în sitcomul ”Different Strokes” (1984-1985) şi în drama ”Fame” (1984-1985).

Janet a urmat şcoala publică din Encino, California, înainte a urma şcoala profesională Valley, pe care a absolvit-o în 1984. Pe când juca în ”Fame” a reuşit să iasă de sub tutela familiei şi să rămână la New York.

Beneficiind de îndrumarea fratelui său Michael, Janet a lansat primul său album ”Janet Jackson”, în 1982. Albumul a ajuns pe locul 84 în topul de specialitate şi au fost promovate câteva melodii, printre care „Young Love” şi „Give Your Love to Me”. Albumul s-a vândut în circa 250.000 de copii, la fel ca şi următorul ”Dream Street”, realizat tot cu ajutorul fraţilor săi.

Succesul a venit în 1986, odată cu lansarea albumului ”Control” produs de echipa de producători Jimmy Jam şi Terry Lewis, care s-a vândut în opt milioane de exemplare în întreaga lume, single-ul „When I Think of You” ajungând pe locul 1. A fost nominalizată la trei categorii ale Premiilor Grammy şi la nouă pentru American Music Awards. Noul stil al artistei, mult mai încrezătoare în propriile forţe, prezenţa scenică şi abilitatea cu care dansa, coregrafia fiind semnată de Paula Abdul, toate acestea au fost observate în videoclipurile sale, trasându-i drumul de viitoare stea a muzicii americane.

Următorul album ”Rhythm Nation” a inclus hit-urile „Miss You Much”, „Escapade”, „Black Cat” şi „Love Will Never Do (Without You)”, şi s-a vândut din nou în jur de opt milioane de copii. Albumul a câştigat trei Premii American Music, cântăreaţa devenind prima artistă care avea şapte hituri într-un singur top muzical, toate de pe acelaşi album. În primăvara lui 1990 artista a plecat în primul său turneu muzical.

Contractul semnat în martie 1991 cu Virgin Records era la momentul respectiv cel mai consistent din istoria muzicală, având o valoare de 32 milioane de dolari.

În vara lui 1993, Janet a lansat cel de-al cincilea album al său, ”Janet”, şi a avut primul rol important în drama ”Poetic Justice”, în care a jucat alături de Tupac Shakur. Filmul nu a fost apreciat de critici, dar Janet a primit o nominalizare la Premiul Oscar pentru melodia ”Again”, coloana sonoră a filmului. Albumul s-a vândut în peste şase milioane de exemplare, melodiile reprezentative fiind „That’s the Way Love Goes”, care a câştigat un Premiu Grammy pentru cea mai bună melodie de rhythm & blues, „If” şi „Any Time, Any Place”.

În 1995, Janet şi Michael au înregistrat melodia „Scream”. Realizarea videoclipului a costat şapte milioane de dolari, devenind cel scump videoclip muzical realizat vreodată şi a fost premiat cu un Grammy pentru cel mai bun scurtmetraj. În acelaşi an, Janet a lansat albumul de compilaţie ”Design of a Decade”, hitul „Runaway” ajungând în Top 5.

A urmat albumul ”The Velvet Rope” (1997), care s-a dorit a fi o trecere spre un alt nivel, însă nu a avut succesul celorlalte, cu toate că single-ul „Together Again” a ajuns nr. 1 , iar „Got ‘Till It’s Gone” a câştigat un nou Premiu Grammy.

În ceea ce priveşte viaţa personală a artistei, în 2000 aceasta s-a aflat pe prima pagină a revistelor, în momentul în care a fost dezvăluit faptul că fusese căsătorită timp de opt ani cu managerul său Rene Elizondo.

Cariera sa actoricească a continuat cu rolul principal în comedia spumoasă ”The Nutty Professor II” (2000), în care l-a avut ca partener pe Eddie Murphy. Lansează, de asemenea, un nou hit nr. 1 „Doesn’t Really Matter”. Un an mai târziu, scoate albumul ”All For You”, urmat de un substanţial turneu mondial şi nou contract impresionant cu Studiourile Virgin care o readuc pe Janet în topul celor mai buni muzicieni pop din lume.

Albumul ”Damito Jo” (2004), la care a colaborat cu Kanye West şi Jay-Z a fost urmat de ”20 Y.O.” (2006), cu single-ul ”Call on Me”. A urmat în 2008, albumul ”Discipline”, care a ajuns nr. 1 în topul de specialitate, cu melodia ”Feedback”.

S-a reîntors la actorie, în 2007, când a jucat în filmul ”Why Did I Get Married ?”, regizat de Tyler Perry. Janet a mai lucrat cu Perry şi în 2010, la filmul ”For Colored Girls”.

În 2009, Janet Jackson şi familia sa au fost devastaţi de moartea fratelui său, faimosul cântăreţ Michael, care a murit la vârsta de 50 de ani.

Cântăreaţa a lansat, în 2011, cartea ”True You: A Journey to Finding and Loving Yourself’, în care vorbeşte despre respectul de sine şi de lupta dusă cu kilogramele în plus.

După o perioadă în care s-a întâlnit cu producătorul Jermaine Dupri, Janet s-a căsătorit în 2012 cu miliardarul qatarez Wissam Al Mana.

În 2015, cântăreaţa a revenit în lumina reflectoarelor, anunţând un turneu mondial care a început în august şi a lansat un nou single intitulat ”No Sleep”.

Janet Jackson a lansat, în octombrie 2015, primul său album după o pauză de şapte ani, intitulat „Unbreakable”, în care a adus un omagiu fratelui său, Michael.

În decembrie 2015, Janet anunţa amânarea turneului de promovare a ultimului album pentru primăvara lui 2016, invocând probleme de sănătate. A urmat o nouă amânare în aprilie 2016.

La începutul lunii mai 2016, cu câteva zile înainte de a împlini vârsta de 50 de ani, presa de peste Ocean a publicat o ştire potrivit căreia cântăreaţa ar fi însărcinată cu primul său copil. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Janet Jackson, Video: youtube.com)