Jafuri la unităţi bancare

0
22

jaf-banca

Un jaf armat a avut loc, la 5 iulie 2016, la o unitate bancară din municipiul Bistriţa. Un bărbat înarmat cu un pistol a pătruns în sediul unei unităţi bancare din municipiul Bistriţa şi a ameninţat o casieră, convingând-o astfel să îi înmâneze o sumă de bani. Bărbatul a reuşit să fugă, iar poliţiştii încearcă să îl identifice cu ajutorul imaginilor de pe camerele de supraveghere.

Cel mai grav şi cunoscut incident de acest gen a avut loc în cursul nopţii de 24-25 noiembrie 2001, când doi angajaţi ai Casei de schimb valutar ”Le petit bijou” din Capitală au fost asasinaţi de un atacator înarmat, care a sustras suma de 558 de milioane de lei în monedă românească şi străină. Autorul a fost prins două zile mai târziu, fiind vorba despre Constantinos Passaris, un cetăţean grec în vârstă de 26 de ani, care era căutat de Interpol. Acesta făcea parte dintr-o grupare deosebit de periculoasă, fiind cunoscut ca anarhist.

A intrat pe teritoriul ţării noastre folosind un paşaport fals, după ce evadase (ianuarie 2001) din Penitenciarul Cordialos (Grecia), unde fusese închis pentru crimă şi port ilegal de armă. Supranumit ‘Fiara din Balcani’, Passaris a fost trimis în judecată, la 14 iunie 2002, pentru omor deosebit de grav, tâlhărie, trecerea ilegală a frontierei, contrabandă şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, iar în anul 2003 a fost condamnat la închisoare pe viaţă în România.

***
O serie de astfel de incidente au mai avut loc în ultimii cinci ani:

7 iunie 2016 — un bărbat mascat şi înarmat cu un pistol a intrat în sediul unei bănci din Bucureşti. Este vorba de o agenţie a băncii BRD, aflată pe strada Nerva Traian. Două angajate ale băncii au fost ameninţate. Angajaţii au reuşit să acţioneze butonul de panică, iar individul a reuşit să fugă. Poliţiştii au identificat un posibil suspect.

10 februarie 2015 — un individ înarmat şi cu cagulă a intrat în incinta unei unităţi bancare aparţinând Raiffeisen Bank din Focşani. A reuşit să convingă casiera să-i dea suma de 2.000 de lei. Bărbatul a intrat în bancă într-un moment în care nu erau clienţi. Autorul a fost depistat în trafic şi condus la poliţie pentru cercetări.

23 decembrie 2014—un jaf armat a avut loc la o unitate bancară din zona Tineretului a Capitalei. Autorul faptei, un bărbat care avea faţa acoperită cu un fular şi glugă pe cap, ar fi ameninţat-o pe casieră cu o armă de foc şi a reuşit să fugă cu suma de 5.000 de lei.

11 decembrie 2014 — două instituţii bancare din municipiul Bălţi au fost ţinta unor jafuri armate. Potrivit Unităţii de Gardă a Inspectoratului de Poliţie din Bălţi, băncile sunt situate una în faţa alteia şi ar fi fost atacate pe rând, se pare, de o singură persoană care a reuşit să fugă.

4 septembrie 2014 — în doar 40 de secunde, de la o sucursală a Băncii Transilvania din cartierul Răcădău din Braşov, a fost furată o cutie de valori în care se aflau peste 200.000 de lei. Potrivit imaginilor surprinse de camerele de luat vederi ale băncii, în unitatea bancară au intrat două persoane care au forţat uşa de acces, au desprins apoi cutia de valori şi au fugit, lăsând la locul faptei mai multe obiecte, printre care şi ranga cu care au acţionat.

29 mai 2013 — o persoană înarmată şi purtând cagulă a sustras 1.000 de lei dintr-o sucursală Volsbank, din oraşul Slobozia. Nicio persoană nu a fost rănită în urma incidentului. La momentul incidentului, în sucursală erau două persoane, angajaţi ai băncii.

8 februarie 2013 — un bărbat care avea faţa acoperită a ameninţat cu un pistol angajaţii unei agenţii BRD din municipiul Piteşti, a sustras o sumă de bani şi a fugit cu un autoturism, fiind aşteptat de un complice în faţa unităţii bancare. A fost declanşată ancheta, fiind audiate 16 persoane şi întocmit un cerc de 9 suspecţi.

24 decembrie 2012 — un jaf armat a avut loc la o bancă din zona Pipera din Capitală, când o persoană având faţa acoperită a pătruns în sediul băncii, iar sub ameninţarea armei a sustras o sumă de bani, după care a fugit. În aceeaşi zi, tot în Capitală, un alt jaf armat a avut loc la o sucursală Raiffeisen Bank din zona Băneasa. Un bărbat cu cagulă pe cap a intrat în sucursală, i-a ameninţat cu un pistol pe angajaţi şi a plecat cu o importantă sumă de bani în lei, euro şi dolari.  (Text: Agerpres, Foto: coolestech.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.