Ion Besoiu, din 1967 la Teatrul Bulandra

ion-besoiu

Actorul de teatru şi film Ion Besoiu s-a născut la 11 martie 1931, la Sibiu.

A absolvit Academia de Teatru şi Muzică din oraşul natal. După debutul pe scena Teatrului de Stat din Sibiu, Ion Besoiu ajunge în Bucureşti, unde devine membru al echipei de actori a Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra”, pe scena căruia joacă din 1967.

Ulterior, a fost, timp de 12 ani, director al acestui teatru.

În cariera sa teatrală, a interpretat numeroase roluri alături de mari actori ai scenei româneşti. Printre numeroasele piese în care a fost distribuit se numără: „Livada de vişini” de A.P. Cehov (1967), „Puricele” de Georges Feydeau (1969), „Aceşti nebuni făţarnici” de Teodor Mazilu (1970), „Pescăruşul” de A.P. Cehov (1977), „Rezervaţia de pelicani” de D.R. Popescu (1983), „Unchiul Vanea” de A.P. Cehov (1985), „Hamlet” de William Shakespeare (1985), „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare (1991), „Trei surori” de A.P. Cehov (1995), „Șase personaje în căutarea unui autor” de Luigi Pirandello (1995), „Caligula” de Albert Camus (1996), „Mutter Courage” de Bertolt Brecht (1999), „Există nervi” de Marin Sorescu (2001), „Oblomov” după I.A. Goncearov (2003).

De asemenea, are o bogată filmografie, peste 80 de filme, dintre care amintim: „Haiducii”, „Ultimul cartuş”, „Actorul şi sălbaticii”, „Nemuritorii”, „Un comisar acuză”, „Toate pânzele sus”, „Revanşa”, „Drumul oaselor”, „Ultima noapte de dragoste”, „Capcana mercenarilor”, „Furtuna”, „Cartierul Veseliei”, „Castelul condamnaţilor”, „Mihai Viteazul”, „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”, „Horea”, „Colierul de turcoaze”, „Mircea”, „Kilometrul 36”, „Polul Sud”, „Această lehamite”, „Tancul”, „Lombarzilor 8” (serial TV).

În 2008, a făcut parte şi din distribuţia filmului „Cenuşă şi sânge”, coproducţie Franţa-România-Portugalia, în regia lui Fanny Ardant. În 2009, Ion Besoiu a filmat pentru două episoade din telenovela „Regina”, difuzată de postul Acasă TV. A lucrat cu regizori ca Sergiu Nicolaescu, Geo Saizescu, Andrei Blaier, Alexandru Tatos, Mircea Drăgan, Mircea Mureşan şi alţii.

Este preşedintele executiv al „Fundaţiei Sibiul Vechi. Sibiu — Hermannstadt”, asociaţie care îi ajută pe tinerii talentaţi şi care oferă premii etnografilor.

În 2001, a fost declarat cetăţean de onoare al Municipiului Sibiu. La 19 martie 2001, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, preşedintele Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de cavaler, subliniind contribuţia lui Besoiu la „dezvoltarea artei teatrale româneşti, prin prestigioasa şi remarcabila sa activitate de actor, director de teatru şi pedagog”.

A fost distins cu premiul de excelenţă al Cinematografiei Române (2002). În anul 2008, la cea de-a XVI-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, i-a fost acordat premiul pentru întreaga activitate. Ion Besoiu a fost premiat la Gala Umanităţii 2009, devenind ambasador al umanităţii. De Ziua Mondială a Teatrului, la 27 martie 2011, s-a aflat printre cei şapte actori aniversaţi sub egida „Seniori ai teatrului şi filmului românesc”, alături de Florin Piersic, George Motoi, Violeta Andrei, Eugenia Maci, Tora Vasilescu şi Radu Gheorghe, primind diploma „In honoris” din partea Primăriei Generale a Capitalei şi a Teatrului Metropolis.

În cadrul celei de-a cincea ediţii a Galei Premiilor Gopo, desfăşurată la 28 martie 2011, Ion Besoiu a fost recompensat cu premiul pentru întreaga carieră.

În data de 27 iunie 2015, alături de actriţele Valeria Seciu şi Rodica Mandache, Ion Besoiu a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Capitală, fiindu-i înmânată Placheta Oraşului Bucureşti.

Pe 11 martie 2015, Ion Besoiu mărturisea  că, la împlinirea vârstei de 84 de ani, îşi dorea să aibă în continuare mintea limpede şi să fie sănătos.

„Îmi doresc să-mi dea Dumnezeu sănătate şi mintea limpede în continuare. Îmi doresc şi pace pe pământ şi între oameni bunăvoire, fiindcă mă îngrijorează situaţia aceasta de război şi eu, care am trăit şi războiul, sunt sătul de aşa ceva. Este îngrijorător, înspăimântător ce se întâmplă acum în lume”, declara în 2015 Ion Besoiu. (Text: Agerpres, Foto: cinemagia.ro, Video: youtube.com)