Ioan Holender, cel mai longeviv director al Operei din Viena

Ioan Holender-01

Ioan Holender, fost director al Operei de Stat din Viena (1992-2010), preşedinte şi director artistic al Festivalului de Muzică „George Enescu” din Bucureşti (din 2003) s-a născut la Timişoara, în ziua de 18 iulie 1935.

A studiat la Universitatea Tehnică din oraşul natal, până în 1956, când, din motive politice, a fost exmatriculat. Motivul a fost că la 24 octombrie 1956, li s-a alăturat studenţilor revoluţionari, ţinând un discurs despre atmosfera prerevoluţionară în faţa a 1.000 de studenţi adunaţi în cantina Facultăţii „Mecanica Veche” din Timişoara.

În 1959, a părăsit România, emigrând împreună cu familia în Austria. La Viena a lucrat timp de trei ani ca antrenor de tenis, apoi colaborator la Burgtheater, director adjunct la Volksoper din Viena, precum şi ca regizor pe scene mai mici, cum ar fi Teatrul de pe Josefsgasse.

Cu o bursă din partea oraşului Viena, Ioan Holender a urmat Conservatorul. Din 1962 până în 1966 a fost bariton la operă, făcându-şi debutul la St. Polten, după care a activat doi ani la Teatrul de Stat din Klagenfurt. În 1966, a lucrat ca impresar la Agenţia de teatru Starka, ce reunea oameni de teatru, şi al cărei proprietar devine mai târziu. În 1988, vinde agenţia. Fostul bariton Eberhard Waechter îi propune să participe alături de el la conducerea Operei de Stat din Viena (Staatsoper) şi a Operei Populare din Viena (Volksoper).

Ioan Holender-02

După moartea subită a lui Waechter, în 1992, Ioan Holender a condus singur cele două instituţii. A continuat să le reformeze economic, pentru asigurarea unui repertoriu pe termen lung. Este cel mai longeviv director în serviciul Operei de Stat din Viena, de la deschiderea acesteia în 1869. Ioan Holender s-a aflat în această funcţie de la 1 aprilie 1992 până la 30 august 2010, când a fost succedat de francezul Dominique Meyer. Mandatul său la conducerea Staatsoper Viena a fost prelungit de trei ori, în decurs de 18 ani.

La 26 iunie 2010, a fost organizată o gală în onoarea lui Ioan Holender care a marcat încheierea mandatului acestuia de director al Operei din Viena. La eveniment au participat personalităţi precum Placido Domingo, Anna Netrebko şi Zubin Mehta. Cu acest prilej, a fost prezentată o retrospectivă muzicală cu secvenţe din 40 de premiere care au avut loc pe scena Operei din capitala Austriei. În total, au fost 93 de premiere la instituţia condusă de Ioan Holender. În cei 18 ani ai directoratului său, 11 milioane de persoane au asistat la spectacole, iar sala a fost ocupată, în medie, în proporţie de 96%.

Între anii 2002 – 2004 a lucrat ca director artistic la Opera din Berlin. Din 2003, este preşedinte şi director artistic al Festivalului de Muzică „George Enescu” din Bucureşti. Este consilier la Opera Metropolitană din New York. În 1985, a fost distins de statul austriac cu Crucea de Onoare pentru Ştiinţă şi Artă, apoi cu Decoraţia de Onoare în Aur pentru servicii aduse Republicii Austria. A primit Crucea de Onoare pentru Ştiinţă şi Arte (în mai 1995) din partea şefului statului austriac şi Medalia de Aur pentru servicii aduse oraşului Viena, acordată de edilul vienez Michael Haupl. Din 1999, este ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor al Franţei.

La 25 septembrie 2001, preşedintele României, Ion Iliescu, i-a decernat Steaua României în grad de mare ofiţer. În decembrie 2002, preşedintele Austriei, dr. Thomas Klestil i-a conferit Marea Medalie de Aur pentru Servicii aduse Republicii Austria, aceasta fiind cea mai înaltă distincţie a ţării oferită marilor sale valori. Pentru întreaga sa activitate pro-românească, desfăşurată peste hotare, timişoreanul Ioan Holender a primit, în 2002, Diploma de Onoare a Prefecturii Timiş şi Medalia aniversară a Instituţiei. Din anul 2004, este comandor al Ordinului de Merit din partea Republicii Italia.

În martie 2010, a devenit cetăţean de onoare al oraşului Viena, iar la 21 aprilie 2011 i s-a acordat titlul de ambasador onorific al municipiului Timişoara, pentru susţinerea şi promovarea candidaturii oraşului la titlul de Capitală Culturală Europeană 2020. A fost recompensat cu Premiul pentru excelenţă în cadrul celei de a doua ediţii a Galei Premiilor VIP pentru artele spectacolului muzical, care a avut loc la 15 noiembrie 2010. La 21 septembrie 2011, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, i-a conferit, în cadrul unei ceremonii, medalia şi diploma Senatului. În acelaşi an, a fost distins cu Marea Cruce pentru Merit din partea Republicii Federale Germania.

A primit, la 27 ianuarie 2012, Placheta de Excelenţă a Universităţii Politehnica „Traian Vuia” din Timişoara (UPT), pentru întreaga sa carieră şi activitate de promovare a oraşului şi a UPT în Europa, iar la 9 decembrie 2013 a primit „Premiul pentru Merite Deosebite aduse la Promovarea Valorilor Patrimoniului Cultural al României” în cadrul celei de-a treia ediţii a Galei Anuale Aspen Leadership Awards, organizate de Aspen Institute România. O zi mai târziu, Ministerul Tineretului şi Sportului, prin ministrul de resort, Nicolae Bănicioiu, i-a oferit o distincţie „pentru promovarea culturii în rândul tinerilor”.

Este Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti, al Universităţii de Vest din Timişoara, al Academiei de Muzică din Sofia şi al Conservatorului Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. Este autorul volumului autobiografic „De la Timişoara la Viena”, apărut la Editura Universal Dalsi, în 2002. În 2011, a publicat la Editura Universităţii „Alexandru-Ioan Cuza” din Iaşi colecţia „Spuse, trăite, dorite. Amintiri”. (Text: Agerpres, Foto: kurier.at, agerpres.ro, Video: youtube.com)