Înturnatul, mâncare specifică satelor pastorale de pe Valea Sebeşului

inturnat

O mâncare specifică satelor pastorale de pe Valea Sebeşului este „înturnatul”, preparat din smântână, caş, pâine şi sare, a cărei reţetă ne-a fost dezvelită de către o localnică, angajată la Primăria din Săsciori, participantă în nenumărate rânduri la diverse expoziţii gastronomice.

Maria Creţu a subliniat că pentru prepararea „înturnatului” este nevoie, printre altele, de smântână dulce şi de caş, dar nu proaspăt, ci copt, maturat, sau de „caşcaval de Loman”, un produs tradiţional atestat. De asemenea, pâinea trebuie să fie mai uscată, veche, de preferinţă, de o zi.

„Se pune smântâna la fiert, cu puţină sare. După ce începe să fiarbă, se adaugă pâinea tăiată bucăţele. Se lasă la fiert împreună, pentru a se impregna în pâine smântâna. Se ia apoi de pe foc şi se adaugă caşul sau caşcavalul tăiat bucăţele mici. Se amestecă şi se încorporează”, a explicat Maria Creţu modul de preparare a ‘înturnatului’. Ea a menţionat că „înturnatul” se mănâncă atunci când este cald.

Cel mai autentic şi gustos „înturnat” este cel preparat în ceaun, la stână, în timpul „văratului” oilor la munte. Majoritatea localnicilor din satele Loman, Pleşi şi Tonea, comuna Săsciori, se ocupă cu creşterea oilor şi practică un păstorit de pendulare periodică.

Primăvara, după 15-20 mai, urcă cu animalele în zona fânaţelor, la „colibi”, unde stau aproximativ o lună, până la sărbătoarea Sânzienelor. De aici pleacă apoi cu turmele de oi în păşunile alpine, unde stau o perioadă de trei luni, până după sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, în 8 septembrie, după care coboară din nou în zona prealpină, la fânaţe. De aici, după alte câteva săptămâni, în jurul datei de 26 octombrie, de Sfântul Dumitru, se întorc în sat.

Pentru „văratul” oilor la munte, fiecare sat îşi are propriile stâne, unde organizarea vieţii pastorale se face prin asociere pe criterii de rudenie, prietenie sau vecinătăţi. În toată această perioadă a transhumanţei, copiii îşi însoţesc familiile sus pe munte.

Din acest motiv, şcolile din aceste sate funcţionează după o altă structură a anului şcolar, iar cursurile încep la 1 octombrie, în loc de 15 septembrie, şi se termină la 15 mai, şi nu la 15 iunie. (Text: Agerpres, Foto: Vasile Sârb – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba)