Într-o competiţie sportivă, scorul dintre om şi animale ar fi 0-7

0
20

usain-Bolt-leopard

Înaintea Jocurilor Olimpice, WWF (World Wildlife Fund) a comparat performanţele sportive ale animalelor şi oamenilor, scorul fiind net în favoarea celor dintâi, scrie 20minutes.ch.

Jocurile Olimpice de la Rio se vor deschide vineri seară, 5 august, dar se cunoaşte deja adevăratul învingător: natura! ONG-ul WWF s-a ocupat de acest subiect şi a comparat performanţele umane cu cele animale, rezultând clar că omul nu ar putea câştiga niciodată. Specialiştii WWF au propus şapte discipline sportive pentru „meciurile” între specii.

Înainte să le fie analizate performanţele sportive, animalele au atras atenţia asupra capacităţii lor de a nu face nimic. Cel mai leneş este chiar leneşul: când merge cu cea mai mare viteză abia dacă parcurge 5 metri pe oră. El deţine şi recordul la somn, dormind până la 20 de ore pe zi.

O primă disciplină sportivă luată în considerare de WWF este viteza. Primul animal care bate omul este mistreţul, mamifer omnivor care poate fugi cu 55 de kilometri pe oră, cu mult mai mult decât campionul jamaican Usain Bolt, care înregistrează doar 44 de kilometri pe oră. În cazul în care oamenii vor progresa la acest capitol, natura mai are câteva atuuri: ghepardul, care depăşeşte 100 de kilometri pe oră, o varietate de cerb (67) şi chiar iepurele (65).

Animalele aleargă repede pe pământ, dar merg bine şi sub apă. Cesar Cielo, recordman mondial la 100 de metri liber, depăşeşte cu puţin 8 kilometri pe oră, viteză cu mult inferioară celei atinse de peştele sabie velar, care se poate mişca sub apă cu aproape 110 kilometri pe oră. Şi vidra europeană l-ar depăşi pe înotătorul brazilian, ea putând înota cu viteza maximă de 14 kilometri pe oră.

Nici saltul în lungime nu este străin animalelor. Recordul mondial al oamenilor este vechi de 25 de ani, fiind înregistrat de Mike Powell — 8,95 metri. Acesta ar fi bătut uşor de orice panteră a zăpezii, felină din Asia Centrală care poate sări peste prăpăstii şi trecători de mai mult 15 metri.

În ceea ce priveşte săritura în înălţime, Javier Sotomayor deţine recordul tuturor timpurilor, cu cei 2,45 metri înregistraţi la Salamanca (Spania) în 1993. Dacă niciun atlet nu a reuşit să treacă acest prag în ultimii 20 de ani, antilopele impala fac zilnic astfel de salturi pentru a scăpa de lei şi leoparzi. Această rasă de antilopă poate sări peste 3 metri în încercarea de a scăpa de prădători.

Aleksei Lovchev este o legendă umană după ce a reuşit să ridice 264 de kilograme la stilul aruncat în urmă cu câteva luni la Campionatul Mondial de la Houston (Texas). Însă rusul, care concurează la categoria peste 105 kilograme, trebuie să se încline în faţa gorilei. Aceste maimuţe mari, vegetariene şi mai degrabă liniştite, reuşesc să ridice greutăţi de până la 900 de kilograme.

Înotul sincron la Jocurile Olimpice va avea două probe la feminin: pe echipe şi perechi. Însă fiinţele umane reuşesc performanţe modeste în comparaţie cu sardinele, peşti care se pot deplasa în bancuri de milioane de exemplare, într-o coregrafie perfectă. Este încă o victorie pentru speciile animale.

În boxul olimpic, oamenii poartă mănuşi şi căşti şi se înfruntă doar trei runde a trei minute. Aceste reguli i-ar face să râdă pe crabii boxeri, care îşi petrec viaţa bătându-se. Această specie care trăieşte în Oceanele Indian şi Pacific are o anemonă urzicătoare pe fiecare cleşte drept mănuşă de box. Pentru multe alte animale, o lovitură a lor este potenţial mortală.

Astfel, o competiţie la şapte discipline sportive între oameni şi animale s-ar încheia net, cu 7-0 în favoarea celor din urmă, arată WWF. (Text: Agerpres, Foto: youtube.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.