Inima şi arterele sunt grav afectate de singurătate

0
32

istock_000007951394medium

Tot mai multe studii pun în evidenţă efectele extrem de negative ale izolării asupra stării de sănătate, îndeosebi în ceea ce priveşte infarctul şi accidentul vascular cerebral (AVC), relatează passionsante.be.

Bolile cardiovasculare şi AVC sunt favorizate de factori de risc cunoscuţi: hipertensiune, fumat, abuz de alcool, sedentarism, exces de colesterol. O echipă britanică de cercetători de la Universitatea York a adăugat la această listă singurătatea, iar locul acesteia nu este deloc neglijabil.

Oamenii de ştiinţă au analizat rezultatele unor studii anterioare, referitoare la circa 200.000 de persoane, observate o perioadă variabilă, de până la 20 de ani. Accidentele cardiovasculare, precum şi AVC au fost studiate în funcţie de gradul de izolare a pacientului. S-a dovedit că singurătatea, care presupune relaţii sociale puţine, expune la un risc semnificativ mai ridicat (cu circa 30%) de a suferi de una din aceste probleme.

Fără îndoială că intervin şi obiceiurile de viaţă — alimentaţie, activitate fizică—, dar acestea nu explică riscul suplimentar: izolarea ca atare, prin mecanisme care urmează să fie mai bine înţelese, joacă un rol cheie în vulnerabilitatea organismului. Astfel singurătatea trebuie considerată, conform cercetătorilor, un factor de risc independent, asemeni celor bine stabiliţi, iar societatea trebuie să aplice programe care să pună capăt izolării sociale, încheie passionsante.be. (Text: Agerpres, Foto: gretchenrubin.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.