Înghesuială de pescari pe micuţa Insulă Migingo

Insula-Migingo1

Migingo este o insulă mică, stâncoasă, cu suprafaţa de sub 2.000 de metri pătraţi, adică mai puţin de jumătate din dimensiunea unui teren de fotbal, situată în Lacul Victoria, cel mai mare lac din Africa şi cel mai mare lac tropical din lume.

Insula-Migingo2Interesant este că, la doar 200 de metri de Inslua Migingo, există o insulă mult mai mare, numită Usingo, care rămâne nelocuită

Deşi de mici dimensiuni, insula este locuită de 131 de persoane (conform recensământului din 2009), care trăiesc în colibe înghesuite din tablă ondulată şi lemn. În ciuda condiţiilor de viaţă mizerabile, Insula Migingo are cinci baruri, un salon de înfrumuseţare, o farmacie, precum şi mai multe hoteluri şi numeroase bordeluri.

Insula-Migingo3

Cei mai mulţi dintre locuitorii insulei sunt pescari şi comercianţi de peşte. Primii care au ajuns pe insulă au fost doi pescari din Kenya, Dalmas Tembo şi George Kibebe, care au pretins că s-au stabilit acolo în 1991.

Insula-Migingo4

La acea vreme, insula era acoperită cu buruieni şi infestată cu păsări şi şerpi. Celor doi li s-au alăturat, mai târziu, alţi 60 de membri ai grupului lor de pescari, care i-au urmat după ce au aflat că zona este bogată în biban de Nil. Ulterior, alţi pescari din Kenya, Uganda şi Tanzania au venit pe insulă, transformând-o într-un centru comercial înfloritor.

Insula-Migingo5

Insula este ca un furnicar, cu mai mult de 100 de bărci care îşi aduc aici captura în fiecare dimineaţă, pentru a o cântări şi a o vinde cumpărătorilor. După ce marfa a fost cumpărată de firmele de prelucrare a peştelui, este transportată pe uscat, în Kenya, de unde este exportată în Uniunea Europeană şi mai departe.

Râvnitul biban de Nil este esenţial pentru o industrie a peştelui de multe milioane de dolari, este peştele vital pentru economiile din Uganda, Kenya şi Tanzania.

Insula-Migingo6

Bogatul stoc de biban de Nil din apele din jurul insulei Migingo a condus la dispute teritoriale între două ţări – Uganda şi Kenya, ambele pretinzând insula. Din punct de vedere tehnic, Insula Migingo face parte din Kenya, fiind în interiorul frontierelor internaţionale ale ţării şi este marcată astfel pe hărţi şi documente oficiale. În 2009, guvernul ugandez a susţinut că Insula Migingo se află în apele ugandeze şi că, prin urmare, este ilegal ca cetăţenii kenyeni să pescuiască acolo.

Insula-Migingo7

Problemele au început atunci când piraţii au auzit prima dată că pescarii câştigau 300 dolari pe zi, ceea ce reprezintă cam de trei sau patru ori mai mult decât câştigă mulţi oameni din Africa de Est într-o lună întreagă pe uscat.

Insula-Migingo8

Piraţii au invadat insula şi au furat peşte, bani şi motoare. Pescarii au solicitat ajutor de la guvernele lor, în 2009, iar Uganda a răspuns prima, prin trimiterea poliţiei maritime. La sosire, ugandezii au arborat pavilionul lor şi, încet, au început să exploateze pescarii care şi-au făcut casă pe mica insulă.

Insula-Migingo9

Au fost introduse permise de intrare şi taxe pentru pescarii care speră să câştige din zonele de pescuit nou descoperite. Bărcile şi plasele de pescuit ale pescarilor din Kenya sunt confiscate în mod regulat de către forţele ugandeze cu acuzaţia că pescuiesc în apele teritoriale ale Ugandei.

Disputa legată de apartenenţa statală este în curs de rezolvare.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto:Jesco Denzel, Andrew Mcleish)