Împăratul Hirohito al Japoniei

imparatul-HirohitoÎmpăratul Japoniei, Hirohito, numit postum împăratul Showa, s-a născut la Tokyo, la 29 aprilie 1901, ca fiu al prinţului moştenitor Yoshihito (împăratul Taisho) şi nepot al împăratului Meiji.

Provine din cea mai veche dinastie domnitoare din lume, care îl consideră ca întemeietor al dinastiei pe împăratul Djimmu.

A studiat la Școala Aristocraţilor şi, mai târziu, la o şcoală înfiinţată special pentru instruirea sa.

La 9 septembrie 1912, a fost numit moştenitor al tronului, devenind, în acelaşi timp sublocotenent în armată şi sublocotenent al marinei imperiale. În calitate de prinţ moştenitor, a întreprins, în 1921, o călătorie de şase luni în Europa, prilej cu care a vizitat şi România. A devenit, astfel, primul prinţ moştenitor al Japoniei care a călătorit în străinătate.

În 1924, s-a căsătorit cu prinţesa Nagako Kuni, cu care a avut şase copii. După primele trei fete născute, s-a născut prinţul moştenitor, Akihito, la 24 decembrie 1933.

La 25 decembrie 1926, a devenit cel de-al 124-lea împărat al Japoniei, inaugurând perioada numită Showa („armonie şi strălucire”). Potrivit Constituţiei Meiji (promulgată în 1889), a fost învestit împărat cu autoritate supremă, deşi în realitate nu făcea decât să ratifice politicile adoptate de miniştri şi consilieri. În 1946, a citit al doilea comunicat istoric la radio prin care a negat statutul semidivin al împăraţilor Japoniei, potrivit site-ului britannica.com. În noua Constituţie a ţării, în vigoare din 1947, Japonia a devenit o monarhie constituţională, iar puterile împăratului au fost reduse semnificativ. Împăratul a fost desemnat „un simbol al statului şi al unităţii poporului.”

Într-un efort de a aduce familia imperială mai aproape de oameni, Hirohito a avut numeroase apariţii publice şi a acceptat publicarea diverselor imagini şi informaţii personale şi despre viaţa familiei imperiale. Împăratul şi împărăteasa obişnuiau să efectueze călătorii prin ţară şi să participe cu regularitate la diverse manifestări tradiţionale. Aceste acţiuni au crescut popularitatea sa şi a ajutat la păstrarea sistemului imperial japonez.

La sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, după lansarea bombelor atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, Hirohito a pledat pentru capitularea Japoniei, contrar părerii exprimate de către consilierii săi militari şi, la 15 august 1945, într-o alocuţiune radiofonică, a rostit un discurs în care anunţa capitularea necondiţionată a ţării, asumându-şi întreaga răspundere pentru această decizie. Pentru prima dată vocea împăratului a fost auzită în toată ţara. Referitor la procesul ce i-a fost deschis ulterior, fiind acuzat de crime de război la cererea fostei URSS, în noiembrie 1948, a fost achitat de Curtea Internaţională de Justiţie.

În 1959, fiul său, prinţul Akihito, s-a căsătorit cu un om de rând, Shoda Michiko, rupând o tradiţie veche de 1.500 de ani. O altă tradiţie a fost ruptă odată cu vizitele efectuate în afara graniţelor ţării. Între 27 septembrie — 14 octombrie 1971, familia imperială a efectuat un turneu în şapte state europene şi vizite la nivel oficial în Marea Britanie, Belgia şi R.F. Germania, cu escale în Danemarca, Franţa, Olanda şi Elveţia. Aceasta a fost prima vizită pe care un împărat al Japoniei a întreprins-o în străinătate.

imparatul-Hirohito-01

De asemenea, familia imperială a participat, în 1972, la deschiderea celei de-a XI-a ediţii a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Sapporo. În 1975, a efectuat o vizită istorică de 15 zile în SUA, în cadrul căreia a avut o întâlnire cu preşedintele american Richard M. Nixon, fiind pentru prima dată când un împărat japonez şi un preşedinte al SUA s-au întâlnit.

Împăratul Hirohito a avut cea mai lungă domnie din istoria Japoniei. Cu toate că la nivel mondial este cunoscut după numele său personal Hirohito, în Japonia, în prezent, este folosit numele său postum împăratul Showa, care reprezintă totodată şi numele erei în care a domnit. El a fost o personalitate recunoscută pe plan internaţional şi a publicat o serie de cărţi.

La moartea sa, la 7 ianuarie 1989, prinţul moştenitor Akihito a fost proclamat împărat al Japoniei, devenind cel de-al 125-lea împărat al Japoniei. El a fost încoronat la 12 noiembrie 1990.

Funeraliile oficiale ale împăratul Japoniei, Hirohito, au avut loc la 24 ianuarie 1989. (Text: Agerpres, Foto: en.wikipedia.org)