Iaşi: plăcuţe pentru revitalizarea memoriei culturale

Palatul_Culturii-Iasi

Conducerea Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi demarează un nou proiect de revitalizare a memoriei culturale a oraşului prin marcarea, cu ajutorul plăcilor memoriale, a unor clădiri şi locuri semnificative pentru istoria cultural-literară a localităţii.

Directorul MLR Iaşi, Dan Lungu, a declarat că acest proiect face parte din planul managerial 2013-2017 al instituţiei şi îşi propune repunerea în valoare, prin marcare, a clădirilor ieşene în care au trăit sau au creat personalităţi naţionale, precum şi a locurilor cu încărcătură culturală.

Conform sursei citate, în cursul acestui an vor fi amplasate 30 de plăci memoriale în locuri semnificative din Iaşi.

Până acum au fost deja instalate două plăci, prima în faţa clădirii care i-a aparţinut lui Iacob Negruzzi, pe strada Păcurari, iar a doua în curtea Muzeului Vasile Pogor.

„Sunt de părere că memoria culturală trebuie exersată şi la nivelul cotidianului, contribuind astfel organic la asimilarea tradiţiilor culturale şi formarea tinerelor generaţii. Patrimoniul literar se promovează nu doar prin manuale şcolare, muzee şi expoziţii, ci şi prin intermediul clădirilor, al străzii. Nu inventăm nimic, învăţăm de la alţii: oraşele occidentale sunt înţesate de astfel de repere culturale, cu un impact important asupra turismului cultural. Iaşi-ul are o istorie literară, artistică şi academică de excepţie, mult prea puţin exploatată din acest punct de vedere. Încă o dată suntem restanţi, ieşenii, faţă de propria noastră istorie”, a spus Dan Lungu.

Iniţiativei MLR Iaşi i s-au alăturat mai multe instituţii, precum Academia Română — filiala Iaşi, Institutul de Filologie Română „A. Philippide”, Facultatea de Biologie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Uniunea Artiştilor Plastici din Iaşi, Școala Populară de Arte „Titel Popovici”. (Text: Agerpres, Foto: commons.wikimedia.org)