IAŞI: Centrul Avansat de Cercetare-Dezvoltare în Medicina Experimentală

centru-medicina-experimentala-Iasi

Autorităţile locale, reprezentanţi ai lumii medicale, ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa” au participat, joi, 30 iunie, la Iaşi, la inaugurarea Centrului Avansat de Cercetare-Dezvoltare în Medicina Experimentală – CEMEX, proiect european în valoare totală de circa 31 milioane de lei.

Centrul de cercetare CEMEX reprezintă prin unicitatea sa o unitate de referinţă pe plan regional şi naţional, comparabilă cu structuri similare existente în ţările europene, cât şi la nivel internaţional.

„Auzim adesea în jurul nostru voci blazate care declamă: ‘Cercetarea adevărată costă bani! De unde bani, mai ales în România?‘. Nimic mai greşit. Cercetarea presupune investiţii, într-adevăr, dar cercetarea adevărată, cercetarea de calitate, cercetarea racordată la nevoile pieţei întoarce înzecit investiţia făcută. Avem aşadar şansa reală a unei prosperităţi solid fundamentate pe înalta tehnologie de care dispune CEMEX, în conjuncţie cu oportunităţile de finanţare pe care le poate accesa acesta. Rolul nostru în transformarea acestei şanse în succes constă într-un aport inteligent şi constant de imaginaţie şi perseverenţă — doar aşa vom reuşi să valorificăm la maximum infrastructura şi resursele pe care le deţinem: cercetători profesionişti, echipamente şi parteneriate„, a declarat Daniela Druguş, manager de proiect CEMEX.

Reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa”, beneficiara proiectului european, susţin că vor fi iniţiate relaţii eficiente de cooperare, ceea ce va plasa respectivul centru în rândul priorităţilor de dezvoltare biotehnologică a Regiunii de Nord Est.

„Orice universitate, din România şi din lume, care îşi doreşte cu adevărat să fie mai mult decât un simplu furnizor de diplome de absolvire, trebuie să urmărească permanent şi să atingă două scopuri majore: asigurarea unui învăţământ modern şi eficient, dar şi a unei cercetări de calitate, ale cărei beneficii să radieze dincolo de spaţiul comunităţii universitare, în societate. CEMEX este un pas uriaş şi decisiv pe care Universitatea de Medicină din Iaşi îl face în această direcţie şi estimez că va avea, în foarte scurt timp, un impact major asupra activităţilor de cercetare derulate în Universitatea noastră”, a declarat Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Început în data de 13 martie 2014, proiectul „Centru Avansat de Cercetare-Dezvoltare în Medicina Experimentală — CEMEX” este co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare nr. 635/12.03.2014, cod SMIS-CSNR 48880, încheiat cu Ministerul Educaţiei Naţionale în calitate de Organism Intermediar, în numele şi pentru Ministerul Fondurilor Europene în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”.

centru-medicina-experimentala-Iasi-01

„Din punctul meu personal de vedere, CEMEX este rezultatul unui vis pentru care am lucrat şi lucrez de 30 de ani, din prima zi în care am început să scriu lucrarea de diplomă la I.M.F. Iaşi, şi îmi doream cu ardoare să pot lucra şi eu, măcar o zi, într-un laborator de chirurgie experimentală. În cei 8 ani în care am lucrat la materializarea acestui vis am realizat că, de fapt, CEMEX este rezultatul unui cumul de vise: al d-lui profesor Mungiu, al d-lui profesor Tamba, al d-lui profesor Iliescu şi al multor altor zeci de studenţi, doctoranzi, cercetători şi profesori, unii cunoscuţi, alţii anonimi, care au visat să aibă un centru în care energia lor creatoare să fie consumată strict pentru fructificarea ideilor de cercetare”, a declarat prof. univ. dr. Dragoş Pieptu, coordonator ştiinţific CEMEX.

Valoarea totală a proiectului este de 30.883.856 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă — 25 milioane de lei.

Obiectivul proiectului este creşterea calităţii şi eficienţei activităţii de cercetare-dezvoltare în domeniul medical, în vederea îmbunătăţirii serviciilor de sănătate şi promovării competitivităţii economice cu impact în industria farmaceutică. (Text si foto: Agerpres)