Humphrey Bogart, o legendă a cinematografului mondial

humphrey-bogart

Celebrul actor american Humphrey (De Forest) Bogart s-a născut la 25 decembrie 1899, la New York. A urmat studii de actorie şi a început cariera actoricească în anii ’20, pentru ca, ulterior, să devină unul dintre cei mai distincţi şi dominanţi actori ai anilor ’40 – ’50.

La fel ca mulţi dintre colegii săi, a lucrat la Hollywood, înainte de anii ’30, căutând un rol în primele filme sonore.

De la prima sa apariţie în filme, Bogart a schiţat un personaj cu legături criminale, ca de exemplu în „Up the River” (1930) – un film despre detenţie semnat Spencer Tracy.

Ulterior, printre rolurile principalele care i-au revenit s-au numărat cele din pelicule precum „Şoimul maltez” (1941), „Casablanca” (1942).

Pentru rolul din „Regina africană” (1951) a obţinut Premiul Oscar în anul 1952.

Cu toate că era identificat ca aparţinând unui anume model al studiourilor de film „Warner Bros”, de bandit, gangster al anilor ’30, în timpul şi după cel de-al Doilea Război Mondial el a devenit din ce în ce mai pregnant un interpret de personaje ce ilustrau refractarul.

Deşi continuă să joace roluri de oameni cu trecut criminal, Bogart a creat o bogată şi complexă imagine pe marile ecrane, care a rămas atât din punct de vedere vizual cât şi cultural un simbol pentru „latura neagră” a Hollywood-ului, întruchipând „eterna atitudine de five o’clock”, cu ţigara în gură, plictisit, atât cinic, cât şi moral, capabil însă şi de sentimente intense.

Oricum l-am caracteriza, eroul de război, detectivul, bătăuşul, banditul, aceste combinaţii de caracter i-au dat lui Bogart o atracţie romantică de proporţii imense.

Dintre peliculele în care a mai jucat amintim: „Pădurea împietrită” (1936), „Îngeri cu feţe murdare”(1938), „Dincolo de Pacific” (1942), „A avea sau a nu avea” (1944), „Somnul de veci” (1946), „Comoara din Sierra Madre” (1947), „Procuratorul” (1950), „Mai tare ca diavolul” (1954), „Nu suntem îngeri” (1955), „Calea cea grea” (1956). În total a jucat în 75 de filme de lung metraj. Unii criticii de film îl consideră drept cel mai mare actor american de film al secolului al XX-lea.

Actorul american Humphrey Bogart s-a stins din viaţă la 14 ianuarie 1957.(Text: Agerpres, Foto: breitbart.com)