Halvaua de morcov, un desert oriental

halva-morcovi

Morcovul, o legumă pe care europenii o folosesc cel mai adesea în mâncărurile cu gust sărat, este ingredientul de bază al celui mai popular desert din subcontinentul indian.

Halvaua de morcovi este un desert tradiţional, vechi de mii de ani, pe care indienii îl asociază cu momentele fericite din viaţa lor, fie că este vorba de un eveniment major, cum ar fi nunta sau botezul, fie că este vorba despre petrecerea unei dimineţi însorite în familie.

„Gajar halva” este desertul cu care mulţi indieni asociază gustul copilăriei. Însă, pe cât pare de important în cultura lor culinară, pe atât este de uşor de preparat, spune Asad Akram, care este bucătar în singurul club oriental din Cluj.

Este un desert tradiţional din nordul Indiei, mai precis din regiunea Punjab. În timp, reţeta a ajuns la sute de kilometri depărtare şi a suferit uşoare modificări, pentru că în fiecare regiune oamenii mai adaugă câte ceva. Dar, reţeta de bază este aceeaşi, aşa cum i-a rămas şi numele, pentru că peste tot se numeşte la fel. La noi, în familie, acest desert era servit în fiecare săptămână. Mama îl făcea de seara, pentru că are nevoie de timp să se răcească ca să îl poţi mânca, aşa că dimineaţa, la micul dejun, aveam «gajar halva». Eu o ajutam de fiecare dată”, a menţionat bucătarul.

Reţeta pe care Asad Akram o face necesită doi litri de lapte, însă poată fi făcută şi cu mai puţin, dar atunci cantităţile trebuie scăzute proporţional.

Halvaua de morcovi nu este dificil de preparat, însă este un desert care cere un pic de răbdare, explică bucătarul. Pentru o porţie de halva de morcovi sunt necesare: 2 litri de lapte, 1 kg de morcovi, 600 de grame de zahăr, praf de cardamon, piper alb, şofran, migdale, caju şi opţional 300 de grame de brânză dulce.

În primul rând, morcovul dat pe răzătoarea mare trebuie pus la înmuiat în laptele abia fiert, păstrând aragazul la foc mic. Trebuie amestecat încontinuu cu o lingură, timp de 30 de minute, până când morcovul absoarbe tot laptele şi consistenţa devine mai solidă.

Deodată cu morcovul se pune şi praful de cardamon. După ce morcovul a fiert bine se adaugă zahărul şi un pic de praf de piper alb, amestecând continuu, până când tot zahărul se topeşte. Se opreşte focul şi se lasă să se răcească compoziţia. După ce halvaua a ajuns la temperatura camerei se adaugă un pic de şofran, cât să îi accentueze un pic culoarea.

Ulterior, se bagă la frigider până devine mai solid. Înainte de a fi servit poate fi decorat cu migdale şi caju. Într-o altă variantă a reţetei, halvaua se poate amesteca cu brânză dulce de vaci.

„Acesta este desertul a cărui aromă ne aminteşte nouă de copilărie şi de momentele fericite petrecute alături de familie şi din acest motiv am ales să îl servim şi în restaurantul nostru, pentru a putea aduce în Cluj gustul autentic al Indiei. Însă, este un desert pe care pot încerca să îl prepare acasă şi românii şi în acest fel să «călătorească», măcar aşa cu ajutorul condimentelor şi al gustului, către un tărâm atât de îndepărtat”, povesteşte Danish Ashraf, care locuieşte în Cluj de peste un deceniu şi care a deschis în municipiu un restaurant cu specific indian. (Text: Agerpres, Foto: sensationalfood.files.wordpress.com)