Gulaş vânătoresc cu carne de mistreţ, servit în pâine

gulas-in-paine

Un gulaş vânătoresc cu carne de mistreţ, servit în pâine, a fost reţeta care a câştigat, în urmă cu doi ani, concursul „Vânătoare la ceaun” organizat în staţiunea Băile Figa de lângă oraşul Beclean, judeţul Bistriţa-Năsăud.

Juriul a fost impresionat de gustul special al acestei „fierturi vânătoreşti„, cum o mai numeşte căpitanul echipei câştigătoare, Marius Kovacs, şi i-a acordat titlul de „Polonicul cel mai cel”.

Cei care au preparat gulaşul câştigător sunt din localitatea Nistru de lângă Baia Mare, o zonă care impresionează prin frumuseţea naturii, reflectată în apa lină a lacului Nistru, înconjurat de păduri. Acolo, vânătorii ştiu că o mâncare bună la ceaun începe cu esenţa lemnului pe care îl foloseşti pentru a găti.

Secretul unei mâncări vânătoreşti la ceaun începe cu pregătirea şi prepararea ingredientelor. O astfel de mâncare nu se poate face altfel decât la flacără iute (…). Până şi lemnul care arde vesel este atent selecţionat. Focul se aprinde cu lemn de brad şi ceaunul se va încălzi în miresme de răşină arsă, se adaugă apoi lemn de carpen şi fag pentru a da tărie focului şi putere fierturii. În sfârşit suntem gata să începem să facem felul de mâncare pe care ortacii îl apreciază cu adevărat, când este gătit alături de ei, în sălbăticia munţilor”, povesteşte Marius Kovacs.

Ingredientele folosite sunt: două kilograme de carne de mistreţ tăiată cuburi, un kilogram de carne afumată de mistreţ, un kilogram de fasole roşie ţinută în apă de cu seară, un kilogram de morcovi, unu-două kilograme de ceapă, vreo şase ardei graşi de diferite culori, o căpăţână de usturoi şi două-trei kilograme de roşii decojite.

Ca şi condimente, se folosesc sare, piper, boia roşie atât dulce, cât şi iute şi o lingură de chimen măcinat. Ceapa şi morcovii se călesc în untură de porc, apoi se adaugă carnea de mistreţ. După trei-patru minute, se pun roşiile, urmate de ardei, condimente şi apă – de preferinţă apă de izvor. Se lasă la fiert până când carnea dă semne că vrea să părăsească osul şi se adaugă fasolea roşie şi carnea afumată, usturoiul şi puţin cimbrişor sălbatic.

Gulaşul se serveşte în pâini rotunde, care, cu zece minute înainte ca mâncarea să fie gata, sunt băgate la cuptor pentru a se întări puţin.

„Câtă vreme ceaunul împrăştie aburii mâncării, ortacii vor tăia partea superioară a pâinicilor, dar nu de tot, scoţând miezul pentru a face loc fierturii. Ortacul care împarte va avea grijă întâi să aşeze în căuşul pâinii bucăţi de carne şi pe urmă va turna fiertura în acoperire”, explică Marius Kovacs.

Mâncarea fiind gata, vânătorilor nu le rămâne decât să îşi toarne câte un pahar de vin roşu şi să însoţească masa cu vorbe de duh, poate şi ceva poveşti vânătoreşti, pentru ca savoarea gulaşului din carne de mistreţ să se simtă pe deplin. (Text si foto: Agerpres)