Grotele Longmen din China

Grotele Longmen-01

Grotele Longmen sunt o serie de peşteri-temple budiste, sculptate în stâncă, pe malul râului Yi, la sud de oraşul Luoyang, în provincia Henan din China. Ansamblul include circa 1.350 de peşteri şi 40 de pagode, care abundă în statui de toate formele şi mărimile, cu înălţimea de la câţiva centimetri până la cea mai mare statuie a lui Buddha, care are 17 metri în înălţime.

Grotele Longmen-02

Există mai mult de 100.000 de statui sculptate în stâncile de calcar. Întinzându-se pe un km de-a lungul ambelor maluri ale râului, peşterile reprezintă unul dintre cele mai bune exemple de artă budistă din China.

Grotele Longmen-03

Grotele Longmen se află la 12 km sud de oraşul istoric chinez Luoyang. Cele două dealuri care flanchează râul Yi devin foarte abrupte şi se aseamănă cu nişte faleze pe măsură ce se apropie de cursul râului. În această zonă, calcarul, care se poate săpa cu uşurinţă, a fost sculptat pentru a fi realizate Grotele Longmen.

Grotele Longmen-04

Construirea Grotelor Longmen a început în anul 493, în timpul domniei împăratului Xiaowen, şi a continuat în timpul a şase dinastii succesive, inclusiv Tang şi Song, într-un interval de peste 400 de ani. Perioada cea mai intensă de sculptare datează de la sfârşitul secolului al V-lea până la mijlocul secolului al VIII-lea.

Grotele Longmen-05

Aproximativ o treime din aceste peşteri au fost sculptate în timpul dinastiei Wei de Nord, iar două treimi în timpul dinastiei Tang. Stilul sculpturii, aspectul hainelor şi expresia facială a statuilor, precum şi metodele de sculptură arată un progres clar al stilului în perioada de aproape jumătate de mileniu reprezentată în peşteri.

Grotele Longmen-06

Primele peşteri sunt rotunjite, statuile sunt simple şi realizate, se spune în mod oficial, de budişti sfinţi, în timp ce peşterile din dinastia Tang sunt mai complexe şi au printre reprezentări femei, precum şi curţi de judecată.

Grotele Longmen-07

Cea mai veche şi cea mai mare dintre Grotele Longmen este Guyangdong, situată la mijlocul bazei de sud a Dealului de Vest. Politica de reformare a împăratului Xiaowen a atras finanţarea realizării de grote sculptate de către mulţi dintre nobilii, funcţionarii şi demnitarii religioşi.

Grotele Longmen-08

Una dintre cele mai bine conservate peşteri majore de la Longmen, Huangfugong, se află la sud de Dealul de Vest. Unele dintre cele mai mari statui au fost sculptate în timpul dinastiei Tang. În Grota Fengxiansi, aflată la baza de sud a Dealului de Vest, sunt nouă statui colosale, dominate de cea a lui Buddha Vairocana, cu aspect grăsuţ şi cu o expresie de compasiune.

Grotele Longmen-09

Grotele au suferit de vandalism şi de jafuri semnificative de-a lungul anilor, începând cu mişcarea anti-budistă din secolul al IX-lea. Distrugerea a continuat cu vânătorii de suveniruri occidentali, în secolele XIX şi XX, de la care au provenit multe statui ajunse în instituţii din străinătate precum Muzeul de Artă Metropolitan din New York, Muzeul Atkinson din Kansas City şi Muzeul Naţional din Tokyo.

Grotele Longmen-10

În timpul Revoluţiei Culturale, complexul a fost atacat de Gărzile Roşii, care au distrus şi decapitat multe dintre statui. Astăzi, Grotele Longmen sunt protejate. În 2000, complexul a fost înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. (Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: panoramio.com, flickr.com, Video: youtube.com)