Gropile Norocoase ale lui Bourke

Bourke1

Gropile Norocoase ale lui Bourke sunt formaţiuni stâncoase naturale săpate de apă, aflate în provincia Mpumalanga din Africa de Sud, la aproximativ 35 km nord de Graskop, pe drumul R532.

Situate la începutul Canionului Râului Blyde, aceste gropi cilindrice săpate în roca de bază au fost sculptate timp de peste mii de ani de nisipul şi pietricele care se agitau ca în jacuzzi în locul în care râul Treur se varsă în râul Blyde.

Bourke2

Iniţial, pietricele din apă au sculptat adâncituri mici, care au captat aluviunile din râu şi astfel s-a accelerat eroziunea. Golurile au crescut în timp şi au luat forma de gropi cilindrice de până la câţiva metri adâncime.


Gropile au fost numite după un căutător de aur pe nume Tom Bourke, care a descoperit urme de aur aluvionar în canion, la sfârşitul anilor 1880. El a făcut rapid o cerere şi a început să facă prospecţiuni pentru a găsi aur.

Bourke3

Din nefericire pentru el, Bourke nu s-a umplut de aur, deşi sute de alte persoane au găsit bogăţii la sud de locul în care a prezis acesta prezenţa metalului preţios. Mina de aur a lui Bourke s-a dovedit a fi complet inutilă, dar moştenirea lui trăieşte în Gropile Norocoase ale lui Bourke.

În mod ironic, unii turişti consideră Gropile Norocoase ale lui Bourke ca o „fântână a dorinţelor” şi mulţi au aruncat monede în gropi.

Bourke4

Un mic centru de informare este situat în apropiere şi oferă date despre originile canionului, flora şi fauna din zonă. De acolo, punctul din care pot fi admirate aceste gropi se află la 700 de metri distanţă.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: flickr.com)