Giulgiul lui Iisus, expus timp de două luni

Giulgiu-Iisus

Pe cât de engimatic pe atât de venerat, Giulgiul de la Torino, despre care se spune că are imprimat chipul lui Iisus după crucificare, este expus în catedrala din oraşul piemontez începând de duminică, 19 aprilie 2015, unde va rămâne până în 25 iunie.

Ultima sa prezentare („ostensus” în latină) a avut loc în 2010. În timpul celor cinci săptămâni cât Giulgiul a putut fi văzut de public, circa două milioane de vizitatori au trecut prin faţa lui. Pânza urma să rămână în recipientul special cu argon până în 2025, an jubiliar, însă vizita papei Francisc la Torino, în 24 iunie, a schimbat programul. Suveranul pontif a ţinut să se reculeagă în faţa enigmaticului Giulgiu.

Timp de două luni, cei care vor dori să vadă ceea ce credincioşii cred că este dovada existenţei lui Isus şi care a permis schiţarea portretului său, o vor putea face după ce se înscriu pe un site dedicat acestei acţiuni. Giulgiul lung de 4,41 de metri şi lat de 1,13 metri ar avea imprimată dubla imagine, frontală şi dorsală, a unui bărbat care a suferit torturi grave, una dintre ele fiind crucificarea, la fel ca în Patimile lui Cristos.

Catolicii consideră că este o bucată de pânză, menţionată în Evanghelie, cu care a fost învelit corpul lui Iisus până la mormânt. La Torino va avea loc cu această ocazie un colocviu ştiinţific internaţional, în cadrul căruia vor fi evocate analizele legate de epoca din care datează Giulgiul şi de felul în care s-a imprimat silueta pe pânza de in, fără vopsea sau alt mijloc. (Text si foto: Agerpres)