GHANA: natură, cultură şi gastronomie

Ghana-05

La 6 martie, Ghana sărbătoreşte Ziua naţională. La această dată, în anul 1957, statul şi-a proclamat independenţa faţă de Marea Britanie.

Natură şi turism

Ghana este situată pe coasta de vest a Africii şi se învecinează cu Coasta de Fildeş la vest, cu Burkina Faso la nord, cu Togo la est şi cu Oceanul Atlantic (Golful Guineei) la sud. Ghana are o suprafaţă de 239.460 kmp. Capitala ţării este Accra, situată pe ţărmul Oceanului Atlantic.

Ca forme de relief se disting câmpia litorală, de-a lungul Golfului Guineei, un podiş puţin înalt (altitudinea maximă 884 m în Mount Afadjoto) şi o depresiune joasă ocupată de fluviul Volta. Clima este tropicală, caldă şi umedă. Precipitaţiile sunt abundente, fiind repartizate în două anotimpuri ploioase care coincid cu prezenţa musonilor, conform ”Enciclopediei statelor lumii” (coordonator Mircea Maliţa). Temperaturile sunt ridicate în tot cursul anului (22-30 grade Celsius).

Ghana-06

Teritoriul Ghanei este străbătut de numeroase râuri. Construirea barajului hidroenergetic de la Akosombo (sud-estul ţării), construit pe fluviul Volta, a determinat formarea unui imens lac artificial, cel mai mare lac de acumulare din lume, cu o suprafaţă de 9.065 kmp.

Din punct de vedere al vegetaţiei predomină savana, o mică parte din teritoriul ţării fiind acoperit şi de pădure ecuatorială. Fauna este foarte bogată şi variată: lei, leoparzi, hiene, antilope, elefanţi, maimuţe, hipopotami, crocodili, şerpi. În Ghana pot fi văzute şi superbe specii de păsări (papagali etc.) şi de fluturi. De altfel, parcurile naţionale şi rezervaţiile naturale de aici reprezintă adevărate sanctuare de floră şi faună.

Ghana-02

Economia ţării se bazează pe agricultură. Principalele culturi sunt cele de cacao (multă vreme Ghana a fost cel mai mare producător de cacao din lume), cafea, orez, palmier de cocos, manioc, mei, sorg, ananas, banane. Alte ocupaţii de bază ale populaţiei sunt creşterea animalelor şi pescuitul.

Ghana are importante şi variate resurse minerale, în special bauxită, mangan, aur (de unde numele de Coasta de Aur pe care i-l dăduseră coloniştii europeni), diamante, sare.

Este o ţară plină de diversitate, cu oameni prietenoşi. Fiecare dintre cele zece regiuni ale ţării are propria cultură, propriile obiceiuri, mâncăruri şi festivaluri, oferind turiştilor atracţii variate.

Ghana-03

Principalele atracţii turistice sunt, pe lângă oraşele cu obiective cultural-istorice (Accra, Cape Coast, Sekondi-Takoradi, Kumasi ş.a.), numeroasele parcuri naţionale şi rezervaţii naturale, precum şi multitudinea de plaje frumoase. Cascadele, râurile, lacurile, pădurile tropicale virgine întregesc peisajul turistic al acestei ţări.

Cei peste 500 km de litoral oferă un peisaj superb, cu plaje ca un adevărat paradis: Ada, Keta, Prampram (în partea de est), Brenu, Busua, Anomabo, Axim (în partea de vest).

Capitala Accra, centru comercial şi cultural, are facilităţi de cazare excelente, restaurante, viaţă de noapte, pieţe animate şi pline de culoare, iar pe ţărmul Atlanticului — plaje superbe, cum ar fi Labadi şi Kokrobite, cu palmieri, staţiuni, forturi antice, castele şi sate pescăreşti tradiţionale.

Ghana-04

Dintre numeroasele obiective turistice amintim: Akosmobo şi Lacul Volta; Rezervaţia naturală Mole (nord), cea mai mare de acest gen din Ghana; lacul Bosomtwi; Centrul Cultural din Kumasi; Bui National Park (care adăposteşte cea mai mare populaţie de hipopotami din Ghana); vechiul fort Fort Metal Cross (construit la sfârşitul secolului al XVII-lea); Cape Coast (fostul sediu guvernamental al Coastei de Aur în timpul administraţiei britanice); vechile forturi şi castele construite de europeni, dintre care Castelul Elmina, Fort St. Jago şi Castelul Cape Coast au fost incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO; Parcul naţional Kakum; Muzeul din Bolgatanga; sanctuarul maimuţelor din Tafi Atome; sanctuarul pentru animale sălbatice Agumasta; cascadele Wli, Tagbo, Tsatsadu ş.a.

Waterfall, Ghana

Un farmec aparte prezintă şi zonele portuare, precum şi tradiţionalele sate de pescari, iar pentru turiştii amatori de senzaţii tari sunt organizate şi excursii de explorare a peşterilor.

Cultură

Grupurile etnice diverse şi tradiţiile lor străvechi au creat în Ghana, de-a lungul istoriei, una dintre cele mai bogate culturi din Africa, cu festivaluri, dansuri, muzică, o varietate de costume naţionale şi o gamă largă de arte şi meşteşuguri.

Triburile Ashanti, care s-au stabilit pe teritoriul de astăzi al Ghanei în secolul al XIII-lea, au fost unite de Osei Tutu (1680-1720) într-o puternică confederaţie, cu reşedinţa la Kumasi, conform ”Enciclopediei statelor lumii” (coordonatori : Horia C. Matei, Silviu Neguţ, Ion Nicolae). Zona de coastă a fost explorată în 1471 de portughezi, care au numit-o ”Coasta de Aur”, iar ulterior, pe lângă portughezi au mai întemeiat aici aşezări olandezii, danezii şi britanicii.

Ghana-09

Ghana a cunoscut din plin comerţul cu sclavi africani trimişi în America, care a fost practicat de europeni începând din secolul al XV-lea. Turiştii pot vizita astăzi în Ghana o serie de locuri, cum ar fi Castelul Elmina, a căror istorie este legată de comerţul cu sclavi practicat aici.

În 1874 Marea Britanie a proclamat Coasta de Aur colonie, iar statul Ashanti ajunge, în 1896, protectorat britanic. La 6 martie 1957 şi-a proclamat independenţa sub numele de Ghana, devenind, conform surse menţionate, primul stat care îşi proclamă neatârnarea în Africa Neagră după cel de-al Doilea Război Mondial.

Ghana este împărţită administrativ în zece regiuni. Capitala ţării se află la Accra, iar limba oficială este engleza. Ghana are o populaţie de aproximativ 25 de milioane de locuitori, iar grupurile etnice sunt: africani (98%), europeni şi asiatici (1,5%).

Ghana-08

Un important centru spiritual şi cultural al ţării este regiunea Ashanti, cu Kumasi, fosta capitală a triburilor Ashanti. Aici se află Asantehene’s Palace, palatul regilor ashanti, astăzi un muzeu care prezintă istoria şi cultura acestei regiuni. În Kumasi, Centrul Cultural Naţional, fortul şi Muzeul Militar reprezintă, de asemenea, importante obiective turistice.

Alte obiective de interes cultural sunt monumentele istorice şi de artă, vechi fortăreţe (în principal ashanti), cetăţi şi forturi coloniale. Oraşul Cape Coast, fostă capitală a coloniei britanice, este renumit prin obiectivele sale cultural-istorice. Castelul Elmina, Fort St. Jago (secolul XVII) şi castelul Cape Coast au fost incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Ghana-07

În capitala Accra, centrul vechi are numeroase construcţii cu valoare istorică, reflectând stilul arhitectural al perioadei marcate de dominaţia britanică. Se remarcă aici Castelul Osu (cunoscut şi ca Fort Christiansborg), construit de danezi în secolul al XVII-lea; Centrul Naţional de Cultură Accra; Centrul memorial ”Du Bois” (dedicat lui William Edward Burghardt Du Bois, cunoscut susţinător al pan-africanismului); Muzeul Naţional, cu impresionante colecţii vestimentare, de ceramică, sculptură etc.; Parcul memorial Kwame Nkrumah (primul preşedinte al Ghanei, între 1957-1966); Teatrul Naţional ş.a.

Ghana-01

Un loc însemnat în cultura Ghanei îl ocupă festivalurile (de exemplu – Festivalul Nyidwoo, Festivalul Homowo ş.a.), adesea pline de culoare. Foarte mulţi localnici cred că aceste festivaluri îi ajută să aibă o legătură strânsă cu strămoşii lor, cărora le cer protecţie. Festivalurile au loc anual în diferite zone ale ţării şi prezintă importanţă pentru populaţie pe multiple planuri – istoric, religios, social, economic, cultural, moral.

Gastronomie

În Ghana gastronomia este variată, iar meniurile de origine locală sunt savuroase. Pentru majoritatea felurilor de mâncare sunt folosite piper, curry, ghimbir, usturoi, ceapă ş.a, care dau arome puternice. Orezul, meiul, sorgul, fasolea, maniocul, cartofii dulci şi diverse rădăcini de plante stau la baza a numeroase feluri de mâncare pregătite în Ghana, ca, de altfel, în multe ţări din vestul Africii.

Ghana-10

Oamenii sunt, de regulă, destul de matinali, şi începând de la ora 6.00 comercianţii sunt pregătiţi, iar clienţii sunt gata pentru a lua micul dejun. Fast-food-urile locale sunt de tipul magazinelor alimentare, unde pot fi comandate meniuri simple şi rapide. La micul dejun pâinea este nelipsită, fiind servită, cel mai adesea, alături de o omletă.

Preparate specifice acestei ţări sunt supele şi tocanele, preparate cu legume, carne de pasăre sau peşte. În restaurante se serveşte o gamă largă de tocane delicioase, preparate din produse locale, având, eventual, alături orez sau spaghete. Sosurile principale sunt cele de arahide, din ulei de palmier, sau bulionul de legume. În aceste sosuri este gătită carnea (vită, pui) sau peştele. Un fel aparte de mâncare este sosul plava, o tocană de spanac şi carne.

Ghana-11

La fel ca în majoritatea ţărilor din Golful Guineii, şi în Ghana un fel de mâncare caracteristic constă dintr-o „pastă” alături de o bucată de carne sau peşte în sos. Principalele paste de acest gen sunt ”fufu” (manioc zdrobit), ”banku” (făină de manioc şi terci de porumb) şi ”kenkey” (pe bază de făină de porumb şi terci de ovăz).

În anumite regiuni se prepară orez ”jollof”, o formă locală de risotto. Pentru acest preparat, legumele, carnea (peşte) şi orezul sunt gătite simultan, într-un singur fel de mâncare.

Există şi fast-food-uri şi restaurante care servesc meniuri mai apropiate de stilul european, precum pizza, cartofi pai, spaghete etc. Crudităţile sunt aproape inexistente în meniuri, în schimb există o mare varietate de fructe: mango, ananas, banane, portocale şi mandarine de origine locală, nuci de cocos proaspete ş.a.  (text: Agerpres, Foto: en.wikipedia.org, whitesandsholidays.com, busyghana.com, ghanaembassy.org, pinterest.com, flickr.com, ghana-guesthouse.com, Video: youtube.com)