George Harrison, chitaristul de la Beatles

george-harrison-04

Fost membru al celebrei trupe britanice The Beatles, George Harrison – compozitor, chitarist, textier, scriitor şi producător de filme – s-a născut la 25 februarie 1943, la Liverpool, Marea Britanie.

A urmat cursurile şcolii Penny Lane, iar la mijlocul anilor ’50, în timp ce era student la Institutul din Liverpool, l-a cunoscut pe Paul McCartney. În 1958, s-a alăturat formaţiei The Quarrymen, fondată cu un an în urmă de prietenul său de liceu, John Lennon. În 1961, trupa The Quarrymen îşi schimbă numele în The Beatles. Numele formaţiei a fost inspirat din numele formaţiei lui Buddy Holly, Crickets (”Greierii”). S-a păstrat conceptul de ”insectă” (beetle) şi a fost combinat cu conceptul muzical de bătaie a măsurii (beat).

În acea perioadă, la tobe era Pete Best. Cântau într-un mic club numit Casbah; apoi au efectuat un turneu la Hamburg. În decembrie 1961, Brian Epstein a devenit impresarul lor.

În perioada aprilie — mai 1962, fiind angajaţi la „Star Club” din Hamburg, au cântat ocazional cu bateristul Ringo Starr (pe numele său adevărat Richard Starkey) din formaţia Rory Storm and the Hurricanes, iar câteva luni mai târziu, în august, Ringo a fost cooptat în trupă; înlocuindu-l pe Best, componenţa Beatles devine completă. În acelaşi an, George Martin, producător al casei Parlophone (membră a EMI), a acceptat, la insistenţele lui Brian Epstein, o audiere a Beatles-ilor. A fost semnat imediat un prim contract.

La 5 octombrie 1962 formaţia şi-a lansat discul de debut ”Love Me Do” pe partea A şi ”P.S. I Love You” pe partea B. La 26 noiembrie 1963, Beatles a înregistrat al doilea disc, ”Please Please Me”, care a ajuns numărul doi în topul oficial al Marii Britanii.În decursul anului 1963, discurile formaţiei au ocupat locul întâi din topurile britanice. Numărul total al discurilor care se vânduseră în acest an, de două milioane şi jumătate, constituia un record în istoria muzicală a Marii Britanii.

Al treilea single, ”From Me to You”, a apărut în aprilie 1963, iar în perioada mai-iunie, trupa a participat la un nou turneu, alături de Roy Orbison, iar în august a apărut single-ul ”She Loves You” (tirajul precomandat: 500.000 exemplare).

george-harrison-01

Mania pentru Beatles a început în Anglia la 13 octombrie 1963, cu o apariţie televizată la London Palladium. Turneul în Suedia s-a soldat cu un imens succes. În noiembrie 1963, Beatles a cântat la Royal Command Performance, în acelaşi program cu Marlene Dietrich şi Maurice Chevalier. La sfârşitul anului 1963, a apărut albumul ”With The Beatles” (precomandă 1.000.000 de cereri). În ianuarie 1964, au susţinut concertul „Olympia”, alături de Trini Lopez şi Sylvie Vartan. Single-ul ”I Want to Hold Your Hand” a ocupat locul I în topurile americane.

Beatlemania a explodat apoi în SUA, în urma a trei apariţii ale trupei în „The Ed Sullivan Show”, pe 9 februarie (73 milioane de telespectatori), 16 februarie şi 23 februarie 1964. A urmat concertul de la „Coliseum” Washington, care a reuşit să strângă 20.000 mii de spectatori.

În 1964, membrii formaţiei au ocupat primele cinci poziţii ale Hot 100 din revista Billboard, realizare care nu a mai fost repetată. În mai-iunie au urmat turnee în Europa şi Australia, iar în iulie a avut loc premiera filmului ”A Hard Day’s Night” — single-ul cu acest titlu cucerind rapid locul I în clasamente. În august-septembrie, The Beatles au susţinut primul mare turneu peste ocean (unde s-au întâlnit cu Bob Dylan), continuat cu turneul prin Anglia, show-ul televizat împreună cu The Yardbirds şi apariţia melodiei ”I Feel Fine/She’s a Woman” (locul I în topuri).

Un an mai târziu, cei patru membri ai trupei au fost decoraţi de regina Elisabeta II cu Ordinul Imperiului Britanic pentru contribuţii deosebite (redresarea balanţei financiare a Angliei graţie vânzării masive de discuri ale grupului). În acelaşi an, a început turnarea filmului ”Help!”, având premiera în luna iunie. În august-septembrie, au susţinut un nou turneu peste ocean, în cadrul căruia, un concert cu 55.000 de spectatori a fost filmat de Brian Epstein.

În 1966 a avut loc un concert în Anglia organizat de publicaţia New Musical Express, urmat de turneul în R.F. Germania (unde au fost primiţi triumfal la Hamburg), apoi turneul în Filipine (aici s-a înregistrat un record al numărului de spectatori — 100.000) şi un concert în Japonia. Tot în 1966 a apărut melodia ”All You Need is Love”, devenită imnul tinerilor hippie.

george-harrison-02

Până în 1966, grupul efectuase trei turnee, înregistrase două discuri (cu câte 14 melodii) şi realizase două filme — ”A Hard Day’s Night” şi ”Help”. După concertul din Candlestick Park, din San Francisco, pe 29 august 1966 — considerat ultimul concert oficial—, la care au participat 25.000 de persoane, trupa a convenit să nu mai organizeze turnee şi şi-a concentrat forţele în studioul de înregistrări. Un an mai târziu au plecat în India. În 1967, a apărut albumul ”Sgt. Pepper’s Lonely Heart”, apreciat în special în rândul tinerilor, iar în octombrie 1968 au înregistrat ”Give Peace a Chance”.

Soarta financiară a grupului a luat o întorsătură nefavorabilă atunci când managerul lor, Brian Epstein, a murit la 27 august 1967. După aceasta, membrii trupei şi-au urmat interesele individuale şi s-au întâlnit tot mai rar.

În patru ani, The Beatles a susţinut 1.400 de concerte şi a scos numeroase albume: ”Please Please Me” (1963), ”With the Beatles” (1963), ”A Hard Day’s Night” (1964), ”Beatles for Sale” (1964), ”Help!” (1965), ”Rubber Soul” (1965), ”Revolver” (1966), ”Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” (1967), ”Magical Mystery Tour” (1967), ”The Beatles” (1968), ”Yellow Submarine” (1969), ”Abbey Road” (1969), ”Let It Be” (1970).

Ultima lor apariţie publică este în concertul inedit de pe acoperişul studiourilor Apple, din Londra, în 30 ianuarie 1969, concert care a apărut compilat în albumul „Let It Be”. În iulie 1969, trupa s-a reunit pentru a înregistra albumul ”Abbey Road”. Oficial, The Beatles s-a destrămat în 1970, şi orice speranţă a unei reuniuni a fost distrusă când Lennon a fost asasinat de Mark David Chapman, în 1980.

După despărţirea formaţiei, Harrison a avut o carieră de succes ca artist solo şi ulterior ca parte din grupul special Traveling Wildburys. El a fost primul „Beatle” ce a înregistrat un album solo — ”All Things Must Pass”. A cofinanţat casa de producţii cinematografice Handmade Films, iar în munca sa de producător de filme a colaborat cu diferiţi artişti, de la Madonna, până la Monthy Python, potrivit site-ului biografii.famouswhy.ro.

george-harrison-03

George Harrison a devenit primul ex-Beatle ce a avut o melodie pe locul 1 în topuri — ”My Sweet Lord”. „Living in the Material World” (1971), „Dark Horse” (1974), „Somewhere in England” (1979) şi „When we were fab” (1980) sunt doar câteva titluri de album care au făcut înconjurul lumii şi i-au adus foarte mulţi fani.

În 1992 a colaborat cu Eric Clapton, lansând „Live in Japan”, precizează site-ul www.cinemagia.ro.

În 1999, a scăpat cu viaţă după ce un necunoscut a intrat în casa lui din Henley, Oxforshire, şi l-a înjunghiat de mai multe ori. George Harrison şi soţia lui, Olivia, s-au luptat cu atacatorul Michael Abram şi l-au reţinut până a venit poliţia, dar acesta a fost achitat ulterior pe motiv că era nebun.

În 2000, a început să lucreze la albumul „All Things Must Pass”, care a fost lansat în 2001. Acesta avea să fie ultimul material pentru George Harisson, care moare de cancer, la 29 noiembrie 2001, în urma unui „cancer celular, intrat în metastază, la plămâni”, după cum scria în certificatul de deces.

La finalul anului 2002, ultimul album de studio înregistrat de Harrison, ”Brainwashed”, o colecţie de melodii la care a lucrat în ultima perioadă a vieţii, a fost finalizat de fiul său, Dhani, care l-a lansat, conform site-ului www.biography.com.

La 15 martie 2004 George Harrison a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame ca artist solo.

În septembrie 2007, regizorul Martin Scorsese a anunţat că va realiza un film despre viaţa lui George Harrison. Filmul documentar, cu titlul ”George Harrison: Living in the Material World”, a fost lansat în octombrie 2011, precizează www.biography.com. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ George Harrison, Video: youtube.com)