Găluştele tăuţeşti sunt un preparat culinar foarte gustos, propus de tanti Maria, o gospodină octogenară, care a „moştenit” reţeta de la bunica sa.
Pentru prepararea unei porţii se foloseşte un aluat dospit, „de pâine”, ingredientele folosite fiind circa 350 ml de apă, făină, 20 grame de drojdie, o linguriţă de sare, mac măcinat şi (sau) nucă măcinată, zahăr pudră, untură de porc.
Se frământă făina cu apa, drojdia şi sarea, până aluatul devine omogen, după care acesta este pus într-un vas mai mare, acoperit cu un şervet şi lăsat o vreme să dospească la loc cald. Odată dospit, aluatul este întins pe planşeta de lemn, ulterior fiind rulat şi transformat într-un fel de baghete. În continuare, bagheta se taie cu un cuţit în bucăţi oarecum egale, care sunt transformate mai apoi în sfere.
Într-un vas se încălzeşte puţină untură de porc, fiecare dintre sfere fiind trecută prin untură, ulterior acestea fiind clădite într-un vas mai mare, care poate fi acoperit cu un capac. După ce au fost aşezate în vas toate găluştele se pune în vas apă rece, fără ca să le acopere în totalitate. Vasul se acoperă cu capacul potrivit şi se pune la foc, însă nu direct pe flacără. În timpul fierberii găluştelor, vasul nu va fi descoperit deloc.
„Când de sub capac nu mai iese abur, vasul se ia de pe foc, iar găluştele pufoase se scot una câte una cu furculiţa, după care se tăvălesc prin mac măcinat sau nucă măcinată. Se servesc de preferinţă calde, cu zahăr pudră, după gust. În niciun caz găluştele fierbinţi nu se dau prin macul sau nuca amestecată cu zahăr, deoarece se vor întări”, a încheiat tanti Maria, urându-ne „Poftă bună”. (Text: Agerpres, Foto: pseudocapsunarikos.ro)