Frunza de viţă-de-vie în sosuri, supe, salate şi preparate la cuptor

sarmale-vita-vie

Frunzele de viţă-de-vie, care în luna mai pot fi deja culese şi puse la conservat, dau un gust deosebit preparatelor culinare şi sunt recomandate şi persoanelor care urmează diete pentru slăbit.

În gastronomie, foile de viţă-de-vie sunt folosite în special pentru prepararea sărmăluţelor, cărora le conferă o aromă aparte şi un gust acrişor, dar unii bucătari le folosesc şi în sosuri, supe, salate şi preparate la cuptor.

În acest caz, frunzele tinere sunt opărite şi murate în saramură, tăiate „fideluţe” şi adăugate în mâncăruri.

Profesoara de gastronomie Carmen Tordai de la Grupul Şcolar „Constantin Brâncuşi” din Sfântu Gheorghe a conceput o reţetă pe bază de carne tocată, legume şi orez, asemenea unei rulade învelite în foi de viţă-de-vie, care conferă preparatului o savoare aparte.

Pentru acest preparat sunt necesare 200 de grame de pulpă de porc, 200 grame de orez spărtură, 200 grame de ceapă, 100 ml de ulei, 100 grame de roşii, 50 grame de ardei gras verde, trei bucăţi de artei roşu iute, 200 grame de dovlecel, 150 grame de morcov, 100 grame de pătrunjel rădăcină, o legătură de pătrunjel verde, 150 grame de păstârnac, frunză de viţă de vie murată, două ouă, smântână pentru servire, sare şi piper care se adaugă după gust.

Carnea de porc se dă prin maşina de tocat, rădăcinoasele se curăţă de coajă şi se fierb, după care se taie cubuleţe, cu excepţia a doi morcovi care vor fi folosiţi întregi. Roşiile se decojesc şi se taie mărunt, ardeiul gras se spală, se curăţă de seminţe şi se taie mărunt, ardeiul iute se taie pe lungime, se curăţă bine de seminţe, se spală, doi se lasă întregi, iar unul se taie mărunt.

Dovlecelul se curăţă de coajă şi se taie cubuleţe, ceapa se curăţă, se spală şi se taie mărunt, frunza de viţă-de-vie se pune în apă călduţă la desărat dacă e conservată sau la opărit dacă e proaspăt culeasă, iar orezul se clăteşte în mai multe ape.

frunza-de-vie

Apoi, ceapa se înăbuşă în ulei într-un vas acoperit, când s-a înmuiat se pun roşiile şi se mai lasă cinci minute la înăbuşit, după care se adaugă ardeiul gras, ardeiul iute tăiat mărunt şi dovlecelul şi se continuă înăbuşirea încă 15 minute. Se adaugă orezul şi sarea şi se lasă la foc înăbuşit împreună cu legumele alte zece minute.

Compoziţia obţinută se pune într-un castron şi se răceşte uşor, după care se adaugă rădăcinoasele tăiate cubuleţe, carnea tocată, ouăle, pătrunjelul verde tăiat, piperul şi sarea. Se omogenizează bine şi se aşează pe frunzele de viţă-de-vie desfăcute şi suprapuse uşor. Se întinde compoziţia pe patul de frunză de viţă-de-vie în strat omogen, se pun în mijloc ardeii iuţi înveliţi în frunză de viţă-de-vie în care s-au introdus vârfurile de morcov fiert, iar deasupra se mai pune un strat din compoziţie.

Se împachetează toată rulada în frunze de viţă-de-vie, asemenea unei sarmale mari cât o tavă de cozonac. Se aşează în tavă, de preferinţă din Jena, se completează cu apă şi se acoperă cu folie de aluminiu. Se pune preparatul la cuptor la foc mediu şi se lasă aproximativ două ore. Preparatul se serveşte uşor răcit ca să se poată tăia, două felii la porţie, cu smântână, recomandă profesoara Carmen Tordai.

Gospodinele spun că lunile mai şi iunie sunt cele mai potrivite pentru conservarea frunzelor de vită-de-vie, fie la borcan, fie congelate. Se recomandă culegerea lor în zilele însorite, între 15 mai şi 15 iunie, dar perioada poate fi decalată în funcţie de soiul viţei-de-vie şi zona geografică.

Se aleg frunzele subţiri, lucioase, cu nervuri delicate şi culoare uniformă, se spală, se îndepărtează codiţele, se opăresc cel mult un minut, apoi se răcesc. Frunzele opărite se rulează strâns câte 10-15 la un loc, se aşază într-un borcan cu închidere etanşă şi se sterilizează la 70 grade Celsius, apoi sunt lăsate la răcit şi depozitate în loc uscat şi răcoros. Frunzele de viţă-de-vie astfel conservate pot fi folosite timp de doi ani.

Unele gospodine preferă să le conserve în saramură, procedeu care presupune opărirea rapidă a frunzelor în saramură fierbinte preparată cu sare grunjoasă ca să se înmoaie, îndesarea lor în borcan, acoperirea cu saramură şi închiderea ermetică a borcanelor. Specialiştii spun că frunza de vită-de-vie este plină de vitamine şi minerale, scade colesterolul, reglează tensiunea arterială, are acţiune antioxidantă şi antitumorală. (Text: Agerpres, Foto: kitchenpress.files.wordpress.com, whateversleft.org)