Fotografia Anului 2016 la „Istanbul Photo Awards”

AFP PICTURES OF THE YEAR 2015

O fotografie realizată de fotograful sirian Abd Doumany pentru agenţia de presă France Presse (AFP), care transmite emoţia profundă din ochii unui băiat rănit, adunând groaza ultimilor ani din Siria, a fost aleasă Fotografia Anului 2016 (Photo of the Year 2016) de către juriul internaţional al celei de-a doua ediţii a premiilor Istanbul Photo Awards, informează agenţia Anadolu.

Fotografia surprinsă într-un spital improvizat, după un bombardament, este un apel foarte puternic, către întreaga lume, la implorare, exprimat de privirea din ochii copilului. Această expresie vorbeşte direct lumii, focalizând atenţia asupra situaţiei actuale din Siria. Fotografia subliniază, de asemenea, motivele crizei refugiaţilor.

La acest concurs de fotografie au mai fost premiaţi fotojurnaliştii Serghei Ponomarev, Santi Palacios, Ian MacNicol şi Valery Sharifulin la categoriile ‘Single News’, ‘Story News’, ‘Single Sports’ şi, respectiv, ‘Story Sports’.

Juriul a acordat Premiul de Onoare fotografului Minzayar Oo.

Liu Heung Shing, director al Centrului de fotografie din Shanghai şi preşedinte al juriului, a spus că fotografia Anului 2016 are „o putere enormă de a transmite lumii suferinţa întrebărilor acestui copil: de ce se întâmplă şi ce se întâmplă?”

„Este un strigăt foarte puternic, dar este exprimat de privirea foarte liniştită a ochilor copilului”, a mai spus sursa citată.

„Juriul a decis să aleagă o imagine care are putere evocatoare mai degrabă decât o imagine descriptivă a situaţiei. Povestea a ceea ce se întâmplă în Siria surprinde imaginaţia şi îngrijorează şi cred că această imagine va rămâne o parte a memoriei noastre colective pentru anii care vor veni”, a declarat Liu Heung Shing.

Daniel Berehulak, câştigător al Premiului Pulitzer, care s-a alăturat juriului ca laureat al Fotografiei Anului în 2015 la concursul ‘Istanbul Photo Awards’, a declarat că decizia a fost unanimă.

„Este o fotografie foarte foarte puternică, care arată atât de multă emoţie. Am simţit că ea a adunat cu adevărat teroarea, groaza situaţiei din Siria, pentru un număr de ani. De asemenea, aceasta este, într-un fel, o cauză dintr-o multitudine, a crizei refugiaţilor, iar mulţi dintre refugiaţii care au părăsit Siria sunt acum în Europa”, a mai spus sursa citată.

Fotografiile au fost evaluate între 18-21 martie la patru categorii: News Single, News Story, Sport Single şi Sport Story de un juriu format din profesionişti internaţionali.

Din juriu au mai făcut parte Georges De Keerle (executive la Getty Images), Michel Scotto (director la AFP Photo Business Development), Guillaume Herbaut (laureat al premiului World Press Photo), Ahmet Sel (redactor şef la Anadolu Agency Visual News) şi Firat Yurdakul (editor de fotografie la Anadolu Agency).

Pe lângă laureatul premiului Pulitzer Daniel Berehulak, s-au alăturat juriului şi editorul de fotografie James Wellford de la revista ‘Newsweek’, directorul de fotografie Nicolas Jimenez de la cotidianul ‘Le Monde’ şi Laurent Van der Stockt, câştigător al premiului ‘Excellence-Journalism Prize’ de la Universitatea Columbia (SUA).

Concursul a acordat premii unui număr de 11 fotografi din 9 ţări. Turkish Airlines a fost sponsorul oficial al concursului.

Laureaţii acestor premii au denunţat, de asemenea, recentele atacuri teroriste soldate cu morţi şi răniţi de la Ankara şi Istanbul. (Text: Agerpres, Foto: istanbulphotoawards.com)