Fostul spărgător de bănci „Whiskey Man”, vedeta unui târg meşteşugăresc

Ambrus-Attila-whiskey-man

Fostul spărgător de bănci Ambrus Attila, poreclit „Whiskey Man”  şi devenit faimos în urma celor aproape 30 de jafuri comise în Ungaria, s-a numărat printre comercianţii participanţi la târgul meşteşugăresc de la Sfântu Gheorghe. Ambrus Attila, născut într-o localitate din apropierea municipiului Miercurea Ciuc, trăieşte din 1988 în Ungaria, iar de câţiva ani se ocupă de olărit.

A învăţat meseria în închisoare, unde a stat 13 ani. Autorităţile maghiare au reuşit să-l captureze după aproape şase ani de căutări, timp în care devenise deja un personaj celebru şi chiar simpatizat de mulţi oameni.

„Cred că m-au simpatizat din două motive, primul pentru că nu am rănit niciodată pe nimeni, iar în al doilea, pentru că în Europa Centrală şi de Est băncile nu erau bine văzute, iar eu, un om simplu, am îndrăznit să atac aceste instituţii”, a declarat Ambrus Attila.

El a mărturisit că toată aventura a pornit de la o femeie. Treceau printr-o perioadă grea din punct de vedere financiar, aveau multe datorii şi atunci n-a găsit altă soluţie.

A fost o alegere conştientă (…) Nu-mi pare rău de nimic, mi-am ispăşit pedeapsa, am tras multe consecinţe şi multe învăţături din toate astea, dar nu recomand nimănui să mă ia ca exemplu”, a mai spus Ambrus Attila.

Bărbatul, în vârstă de aproape 45 de ani, a adăugat că după ieşirea din închisoare a mai intrat doar o singură dată într-o bancă, dar nu cu intenţia de a o jefui, şi că preferă să-şi păstreze singur banii. „Nu cred în bănci şi cred că nici ele în mine’, a spus acesta zâmbând.

De zece ani se ocupă de fabricarea ceramicii. A învăţat meserie în închisoare, unde a avut şi expoziţii personale. Spune că o parte dintre obiectele confecţionate de el au ajuns la staruri şi la diverse personalităţi. Le vinde la târguri şi mărturiseşte că îi displace ca cei care îl recunosc să-i cumpere obiectele doar pentru că sunt făcute de „celebrul Whiskey Man”. Îşi doreşte o viaţă liniştită, iar restul ţine de trecut.

Ambrus Attila a fost, după cum spunea presa vremii, unul dintre „cei mai temuţi hoţi de bănci din Europa de Est”. Prima lovitură a dat-o în 1993, în 1999 a fost arestat, iar ulterior condamnat la 17 ani de închisoare. A ispăşit 13, fiind eliberat anticipat pentru bună purtare. În jurul numelui său s-au ţesut numeroase legende.

Se spune că obişnuia să le trimită sticle de vin poliţiştilor care se ocupau de caz şi că înaintea fiecărei spargeri obişnuia să bea un whiskey dublu, de aici trâgându-i-se şi porecla. Se mai spune că una dintre spargeri ar fi dat-o deghizat într-un cunoscut comisar aflat pe urmele sale, dar Ambrus Attila nu confirmă, doar zâmbeşte când îl întrebi despre aceste lucruri. (Text: Agerpres, Foto: stiri.covasnamedia.ro)