Flori de primăvară… „deghizate” în bufoni, păsări, acadele

sarut-vegetal

Florile, ce simbolizează în general sosirea primăverii, sunt de o varietate atât de mare încât unele par a fi altceva decât clasicele plante colorate şi parfumate, conform ziarului spaniol ABC, care descrie câteva dintre acestea.

Orhideea Darth Vader

Orhideea Darth Vader

Numele său ştiinţific este Aristolochia salvadorensis, dar este cunoscută ca orhideea Darth Vader — numele unui personaj din Războiul Stelelor. Asemănarea izbitoare cu acesta face orice explicaţie de prisos. Orhideele Aristolochia s-au folosit din vechime ca remediu, dar pot fi toxice, provocând probleme hepatice şi renale. După cum indică şi numele, Aristolochia salvadorensis creşte în El Salvador.

Orhideea stârc

Această orhidee pare un stârc în zbor. Originară din Asia, este pe cale de dispariţie în habitatul său natural, dar se cultivă în sere, unde creşte cu uşurinţă. Petalele cele mari, întinse lateral, au margini franjurate, de unde şi numele speciei: radiata. În limba engleză i se spune „White egret flower”, pentru că aminteşte de o egretă în zbor (Egretta thula).

Orhideea înger

Orhideea inger

Habenaria Grandifloriformis este o specie de orhidee care creşte în păşunile mănoase din sudul Indiei. A fost descrisă pentru prima dată în 1932. Frumoasele sale petale de culoare albă sugerează un înger plutind în aer. Este foarte apreciată pentru aspectul său delicat.

Floarea dansatoare

Această floare, Impatiens bequaertii, este o specie rară ce provine din pădurile tropicale din estul Africii. De mărime mică, petalele sale seamănă cu o dansatoare cu braţele întinse.

Un sărut vegetal

Floarea sărutului din Mocóa (Columbia) seamănă cu nişte buze puternic rujate, pe punctul de a săruta. Numele său ştiinţific este Psychotria elata şi trăieşte în pădurile tropicale din America Centrală şi de Sud. Multe varietăţi sunt ameninţate din cauza deforestării habitatului lor.

Surpriza din gura dragonului

Provenită din zona Mediteranei, din Maroc, Portugalia şi sudul Franţei până în estul Turciei şi Siria, Antirrhinum majus este cunoscută şi sub numele de „gura dragonului”. Produce nişte seminţe care atunci când sunt uscate amintesc de un craniu.

Extratereştri

Orhidee Extraterestri

Planta Calceolaria uniflora, originară din zona muntoasă din Țara de Foc (Tierra de Fuiego, America de Sud), are flori de culoare galbenă, albă şi de un roşu închis care îi dau un aspect foarte ciudat: par a fi păpuşi ori extratereştri. Nu le lipseşte niciun detaliu, au inclusiv ochi şi urechi.

Floarea calmar

Floarea calmar

Această orhidee, Prosthechea cochleata, aminteşte de un calmar. Este originară din America Centrală, Columbia, Venezuela şi sudul Floridei. Este floarea naţională din Belize, unde este cunoscută drept Black Orchid (Orhideea Neagră). Măsoară 45 de centimetri.

Bufonul fericit

Cu un aspect atât de curios, această orhidee este numită şi „bondar” (Ophrys bombyliflora). Trăieşte pe terenuri de cultură abandonate sau în poieni din pădurile de pe malurile mediteraneene (Portugalia, Spania, Franţa, Italia, Malta) şi în Insulele Canare. Planta atrage bondarii, care cred că au întâlnit perechea perfectă, ademeniţi şi de mirosul florii, asemănător celui al femelei acestei insecte. Când îşi dau seama că totul a fost o iluzie, bondarii îşi iau zborul, iar polenul lipit de ei va ajunge la altă orhidee.

Bastonaşe de zahăr

Oxalis versicolor are un curios aspect ce aminteşte de acadelele sub formă de bastonaşe colorate în alb şi roşu. Florile îşi schimbă culoarea. Dimineaţa, când sunt închise, seamănă cu bastonaşele de zahăr, dar când se deschid, dungile roşii, aflate doar pe o parte a petalelor, nu se mai văd. Această plantă ornamentală este originară din Africa. (Text: Agerpres, Foto: taringa.net, emlii.com, levypreserve.org, Video: youtube.com)