Fetele de la CSM Bucureşti au câştigat Liga Campionilor la handbal

handbal-CSM-Bucuresti-01

CSM Bucureşti a câştigat trofeul Ligii Campionilor la handbal feminin, după ce a învins formaţia maghiară Gyor ETO cu scorul de 29-26 (13-12, 22-22), după prelungiri şi aruncările de la 7 metri, în finala desfăşurată duminică, 8 mai, în Papp Laszlo Arena din Budapesta.

Campioana României a produs o surpriză uriaşă prin acest succes, deplin meritat, venit la capătul unui meci dramatic, echipa din Bucureşti fiind debutantă în competiţie.

După ce a câştigat clar semifinala cu Vardar Skopje cu 27-21, CSM Bucureşti a făcut un joc excelent în apărare, un mare merit având antrenorul Kim Rasmussen, care a făcut o serie de mişcări tactice inspirate. După ce Jelena Grubisic a apărat foarte bine poarta în timpul meciului, Rasmussen a introdus-o pe final pe brazilianca Mayssa Pessoa, iar aceasta a avut câteva intervenţii excelente, punând umărul la intrarea în prelungiri, pentru ca apoi să apere două aruncări de la 7 metri la şuturile de departajare. Cea mai bună jucătoare a fost însă suedeza Isabelle Gullden, autoare a 15 goluri.

CSM Bucureşti a condus cu 2-1, dar apoi Gyor a trecut la conducere şi a avut maxim două goluri în plus, 9-7 (20) şi 10-8 (21), însă echipa noastră a egalat şi a intrat la pauză cu un gol în plus, 13-12.

În repriza a doua, CSMB a făcut 14-12 (33), dar apoi a ratat desprinderea, iar Gyor a revenit în avantaj, după trei goluri consecutive, 15-14 (38). CSM s-a ţinut ca scaiul de vicecampioana Ungariei şi chiar a condus cu 18-17 (46) şi 19-18 (49), dar Gyor conducea cu 21-19 când mai erau cinci minute de jucat. Finalul timpului regulamentar a fost incandescent, dar CSM a reuşit să revină şi să egaleze la 21-21, Gorbicz a adus-o pe Gyor în avantaj în ultimul minut, dar Torstensson a egalat, 22-22, când mai erau doar câteva secunde.

handbal-CSM-Bucuresti-03

Debutul prelungirilor a fost mai bun pentru echipa maghiară, care a încheiat prima repriză cu scorul de 24-22 în favoarea sa. CSMB a revenit din nou în partea a doua şi a reuşit egalarea din 7 metri, în ultimele secunde.

La aruncările de departajare, Gullden, Martin, Rodrigues şi Brădeanu au transformat pentru CSM, iar Kovacsics pentru Gyor, iar Mayssa Pessoa a apărat şuturile expediate de Groot şi Loke.

Gyor câştigase de două ori trofeul în ultimii trei ani (2013, 2014).

România a mai câştigat de două ori cea mai importantă competiţie europeană intercluburi, când aceasta se numea Cupa Campionilor Europeni, Ştiinţa Bucureşti (1961) şi Rapid Bucureşti (1964). Universitatea

Timişoara a jucat finala în 1973, Ştiinţa Bacău în 1986, iar Oltchim Rm. Vâlcea a disputat finala Champions League în 2010.

handbal-CSM-Bucuresti-02

Loturile din finală:

CSM Bucureşti: Jelena Grubisic, Mayssa Pessoa, Alina Iordache — Isabelle Gullden (15 goluri), Iulia Curea, Ana Paula Rodrigues Belo (2), Line Anna Ryborg Jorgensen, Cristina Vărzaru (1), Bianca Bazaliu, Aurelia Brădeanu (1), Linnea Torstensson (3), Cristina Nan, Ekaterina Vetkova, Carmen Martin Berenguer (4), Oana Manea (3), Maria Fisker. Antrenor: Kim Rasmussen.

Gyor: Kari Aalvik Grimsbo, Eva Kiss — Jana Knedlikova (1), Ida Alstad, Heidi Loke (8), Anette Emma Hudak, Julia Harsfalvi, Anita Gorbicz (1), Aniko Kovacsics (3), Linn Jorum Sulland (3), Rita Lakatos, Eduarda Amorim (5), Adrienn Orban, Cornelia Groot (4), Yvette Broch (1), Gabriella Toth. Antrenor: Martin Ambrosio.

Au arbitrat Kjersti Arntsen, Guro Roen (ambele din Norvegia); delegaţi EHF: Carmen Manchado Lopez (Spania), Mona Forstrom (Finlanda).(Text si foto: Agerpres)