Festivalul Enescu 2017: Peste 3.000 de artişti străini în 80 de evenimente

festivalul-george-enescu

Peste 3.000 artişti străini şi români vor evolua în peste 80 de evenimente la ediţia de anul viitor a Festivalului Internaţional „George Enescu” (2-24 septembrie), desfăşurat la Bucureşti şi în alte şapte oraşe din ţară, a anunţat, marţi, 22 noiembrie, directorul executiv al evenimentului, Mihai Constantinescu.

Constantinescu a trecut în revistă principalele momente ale ediţiei 2017, care aduce deopotrivă nume celebre cu care melomanii români sunt deja obişnuiţi, precum Zubin Mehta, Antonio Pappano, Daniele Gatti, Valery Gergiev, Charles Dutoit, Riccardo Chailly, Michail Pletnev şi Vladimir Jurowski, cât şi noi personalităţi ale scenelor muzicale internaţionale cum sunt Lang Lang şi tenorul Jonas Kaufmann, mezzo-soprana Magdalena Ko?ená, contratenorul Philippe Jaroussky alături de Arpeggiata Ensemble, pianistul Daniil Trifonov, dirijorul Riccardo Chailly, baritonii Thomas Hampson şi Dmitri Hvorostovsky, precum şi soprana Olga Peretyatko.

Dând asigurări că toate concertele „sunt bătute în cuie”, Constantinescu a amintit faptul că reputatul Antonio Pappano va dirija Simfonia Nr.3 în Do Major Op.21 cu Cor de George Enescu, oferind astfel publicului în premieră Orchestra Accademia Nazionale di Santa Cecilia interpretând Enescu.

Orchestra Naţională a Franţei — dirijată de Christoph Eschenbach şi avându-l ca solist pe Truls Mork — va interpreta ‘Simfonia Concertantă pentru Violoncel’ de George Enescu, lucrare cu care celebra orchestră a ales să deschidă şi stagiunea 2017 de la Paris.

De asemenea, Mihai Constantinescu a menţionat proiecţiile multimedia, care vor deschide dimensiuni noi în cadrul unor evenimente precum Concertul de deschidere al ediţiei 2017 a festivalului, cu opera ‘Oedip’ de George Enescu în versiune concertantă, având ca director multimedia pe regizoarea Carmen Lidia Vidu, şi „Damnaţiunea lui Faust”, director multimedia — regizorul Petrika Ionescu.

Erwin Simsensohn, secretar de stat în Ministerul Culturii, a transmis un mesaj din partea ministrului Corina Șuteu, în care aceasta subliniază că „Ministerul Culturii rămâne şi la ediţia din 2017 unul dintre partenerii celui mai important eveniment cultural din România”.

„Festivalul Internaţional ‘George Enescu’ aşază ţara noastră printre cele mai reprezentative spaţii culturale din lume”, menţionează ministrul Șuteu, punctând că „un eveniment de o asemenea anvergură transmite o energie deosebită şi adună împreună la Bucureşti pe melomanii din întreaga lume, toţi laolaltă sub semnul muzicii”.

În cadrul unei intervenţii video online, celebrul dirijor Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului în 2017, a menţionat concertul de deschidere, cu opera ‘Oedip’ de George Enescu în versiune concertantă, în interpretarea London Philharmonic Orchestra, pe care maestrul o va dirija.

Jurowski a evidenţiat importanţa prezentării muzici lui Enescu în cadrul festivalului, compozitorul român reprezentând, pentru el, un adevărat pod cu muzica actuală. El a amintit şi programarea muzicii contemporane, deopotrivă cu prezenţa la festival a marilor artişti şi orchestre ori a unor programe dedicate muzicii secolului 21 (simpozioane, mese rotunde, expoziţii).

„Sper ca tehnologiile moderne şi neortodoxe să conecteze festivalul la ora şi dimensiunea actuală a momentului”, a încheiat Jurowski.

Festivalul, care are ca temă „lumina”, oferă publicului posibilitatea să se bucure de un număr record de lucrări de Enescu (37) — două dintre acestea fiind în premieră istorică în Festival.

Ediţia 2017 aduce ca noutate absolută şi seria de concerte Muzica Secolului 21, cu Forumul Internaţional al Compozitorilor, unde unii dintre cei mai importanţi compozitori contemporani vor participa la discuţii cu publicul larg, acest proiect fiind coordonat de compozitorul Dan Dediu.

Un alt moment important, în premieră absolută în România, este Imaginary — o expoziţie interactivă despre matematică şi muzică, parte a proiectului Bucureşti Creativ, din cadrul Festivalului Enescu 2017, a anunţat Oana Marinescu, directorul de comunicare al festivalului. Cu Imaginary, publicul va avea ocazia de a interacţiona cu diferite opere de artă, cu sculpturi 3D, cu instalaţii special create de artişti şi matematicieni, care vor ilustra felul în care matematica poate crea unele dintre cele mai frumoase forme de artă.

Prezenţelor internaţionale li se vor alătura cele româneşti de top, precum: Orchestra şi Corul Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra Naţională Radio, orchestrele din Cluj, Iaşi, Timişoara, Bacău şi Braşov, dirijorii Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Tiberiu Soare şi soliştii Ruxandra Donose, Vlad Budoiu, Teodor Ilincăi, iar laureaţi ai Concursului „Enescu” vor urca de asemenea pe scena Festivalului.

În total, în ţară vor avea loc 12 concerte în oraşe precum Iaşi, Braşov, Cluj, Timişoara, Bacău, Ploieşti şi Sibiu.

În premieră, abonamentele pentru Festivalul Enescu 2017 vor fi puse în vânzare pe data de 5 decembrie 2016, la ora 10,00, iar biletele individuale — pe 16 februarie 2017, la ora 10,00, prin Eventim. (Text: Agerpres, Foto: iconcert.ro)