Festivalul cireşelor de la Cireşoaia

0
22

Festivalul-cireselor-02

Sute de oameni au participat la Festivalul cireşelor din Cireşoaia, localitate aflată în componenţa comunei Braniştea din judeţul Bistriţa-Năsăud, unde, încă din anul 1893, sătenii se adună în ultima duminică din iunie pentru a sărbători recolta de cireşe, fructe care sunt principala sursă de venit pentru cele aproximativ 450 de familii din zonă.

Satul Cireşoaia, situat la circa 45 kilometri de municipiul Bistriţa şi 10 kilometri de oraşul Beclean, are o populaţie preponderent de etnie maghiară şi este ascuns între dealuri pline de livezi de cireşi, vişini şi nuci, aici fiind cultivate soiuri diverse de cireşi, apreciate atât în ţară, cât şi în străinătate.

Festivalul cireşelor a devenit o atracţie atât pentru locuitorii judeţului Bistriţa-Năsăud, cât şi pentru cei din judeţele limitrofe, fiind prilejul ca sătenii să doneze o parte din recolta lor şi să o pună la dispoziţia vizitatorilor târgului organizat în centrul satului, în schimbul plăţii unui bilet de intrare în valoare de cinci lei.

Festivalul-cireselor-01

Anul acesta, vremea a făcut ca recolta de cireşe din Cireşoaia să nu fie una pe măsura aşteptărilor, iar sătenii nu au mai avut parte nici de comenzi pentru export. Din acest motiv, şi fructele expuse la festival nu au fost la fel de frumoase ca în alţi ani, iar comercianţii au fost în număr extrem de redus.

Cei care au venit să vândă cireşe au profitat de numărul mare de vizitatori şi aproape au dublat, peste noapte, preţul kilogramului de cireşe, ajungându-se de la 5 — 6 lei pe kilogram la 8 — 10 lei.

Mai mult, atmosfera de sărbătoare a recoltei a fost înlocuită cu cea de bâlci, lumea venită la festival părând să aprecieze mai mult micii, berea, colacii secuieşti, tarabele cu haine şi jucării ieftine şi trambulinele gonflabile decât lădiţele cu cireşe aduse de către membrii Asociaţiei gospodarilor din Cireşoaia.

Festivalul-cireselor-03

Nici spectacolul folcloric susţinut de formaţii de dansuri şi muzică maghiară nu a atras foarte mulţi spectatori, lumea preferând să stea la terase decât să se aşeze pe băncile din faţa scenei, în soare. (Text si foto: Agerpres)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.