FC Steaua deţine palmaresul şi culorile echipei

Steaua_Bucuresti

Clubul de fotbal Steaua Bucureşti deţine, prin hotărâre judecătorească, palmaresul, tradiţia, istoria şi culorile echipei care a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1986, potrivit unui comunicat dat publicităţii joi, 12 martie 2015.
„Având în vedere informaţiile din ultima perioadă cu privire la urmările deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 3 decembrie 2014, domnul George Becali doreşte să liniştească suporterii clubului nostru şi le transmite următoarele:

1. Asociaţia Fotbal Club Steaua Bucureşti a preluat de la Clubul Sportiv al Armatei, prin hotărâre judecătorească (statut), palmaresul, tradiţia, istoria şi culorile echipei de fotbal care a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1986.

2. SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA a preluat de la AFC Steaua Bucureşti, prin hotărâre judecătorească (statut), palmaresul, tradiţia, istoria şi culorile echipei de fotbal, fiind continuatoarea echipei de fotbal care a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1986″, se arată în comunicat.

Clubul menţionează că hotărârea judecătorească a stabilit şi faptul că numele echipei este „Steaua Bucureşti”.

„Pe tema preluării echipei de fotbal a fost deschis un dosar penal, iar după cercetările făcute în cadrul anchetei s-a decis neînceperea urmăririi penale”, precizează sursa amintită. Totodată, clubul afirmă că, în urma discuţiilor apărute în spaţiul public cu privire la decizia ICCJ, că „sigla (marca) nu are nicio legătură cu palmaresul, istoria, tradiţia şi culorile, care sunt ale clubului prin hotărâre judecătorească (statut)”.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au admis pe 3 decembrie acţiunea CSA Steaua şi au decis ca brandul „Steaua” să nu mai fie deţinut de echipa de fotbal a lui George Becali: „Anulează marca Steaua Bucureşti înregistrată sub nr. 061735, data depozit 29.01.2004. Anulează contractul de licenţă marca nr.201 din 1.02.2011 încheiat cu intimata SC Ostrovit SA cu privire la marca înregistrată sub nr.061735”.

CSA a dat în judecată societatea care deţine echipa de fotbal Steaua Bucureşti, Asociaţia Fotbal Club Steaua, dar şi SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA, SC FCSB Marketing SRL (fosta SC Durby Sports Business SRL) şi SC Ostrovit SA, susţinând că acestea deţin ilegal marca „Steaua”.

Procesul prin care CSA Steaua a revendicat marca „Steaua” a fost deschis pe 25 mai 2011, dar acţiunea a fost respinsă atât de Tribunalul Bucureşti, cât şi de Curtea de Apel Bucureşti, însă decizia finală a aparţinut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a dat câştig de cauză Clubului Sportiv al Armatei. În urma deciziei ICCJ, din 2015 Steaua şi-a schimbat sigla, iar la primele meciuri a evoluat sub titulatura de FCSB.

Clubul a clarificat şi discuţiile apărute după o presupusă hotărâre a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), legată de folosirea în programele audiovizuale a denumirii „Steaua Bucureşti” în transmisiunile sportive radio/TV ale meciurilor de fotbal.

„Referitor la informaţiile apărute în presă astăzi, 12.03.2015, cu privire la o «decizie» a CNA legată de folosirea în programele audiovizuale a denumirii «Steaua Bucureşti» în transmisiunile sportive radio/TV ale meciurilor de fotbal, membrii CNA dezmint categoric că s-ar fi emis vreo decizie, recomandare sau instrucţiune din partea Consiliului cu privire la acest subiect. Menţionăm că, în cazul în care, ca urmare a sesizărilor primite la CNA, s-a purtat corespondenţă din partea instituţiei noastre cu petenţii sau radiodifuzorii reclamaţi, acest fapt nu are nicidecum caracterul unei decizii, recomandări sau instrucţiuni, acestea adoptându-se de către Consiliu exclusiv în şedinţe publice”, precizează CNA, într-un comunicat. (Text: Agerpres, Foto: commons.wikimedia.org)