Farul Amédée din Noua Caledonie

Farul-Amedee

Farul Amédée este un far de fier situat pe insula Amédée, la 24 km distanţă de Nouméa, Noua Caledonie. Având 56 de metri înălţime, este unul dintre cele mai înalte faruri din lume şi primul far metalic construit în Franţa.

Farul a fost construit iniţial la Paris, în 1862, şi a stat doi ani în La Villette, ca o demonstraţie a stabilităţii sale. Proiectarea din pre-fabricate de fier a fost o metodă relativ nouă, iar Leonce Reynaud, director pentru faruri al Franţei, nu a avut multă încredere în ea. Cât timp farul a rămas în Paris, din iulie 1862 până în iunie 1864, a devenit o destinaţie populară pentru plimbări pariziene.

Farul-Amedee2

După aceea a fost demontat şi ambalat în 1.265 de lăzi, cu o greutate de 388 de tone în total. A fost apoi transportat de-a lungul râului Sena în la portul Le Havre, de unde a fost îmbarcat pentru etapa finală a lungului voiaj până în Noua Caledonie.

 Farul-Amedee3

Farul a ajuns în Noua Caledonie în noiembrie 1864. După zece luni de muncă intensă prestată de către personalul militar şi de lucrători locali, a fost repus în funcţiune pe insula Amédée.

Pentru prima dată a fost iluminat pe 15 noiembrie 1865, în ziua sfântei protectoare a împărătesei Eugenie, soţia lui Napoleon al III-lea. Lumina ei semnalează intrarea în strâmtoarea Boulari, unul din cele trei pasaje naturale prin reciful care înconjoară Noua Caledonie.

 Farul-Amedee5

Farul Amédée este un turn care se înalţă cu 56 de metri deasupra micii insule. O scară în spirală, formată din 247 de trepte din fier, duce în partea de sus. Insula este nelocuită, iar farul nu are pilot, cu excepţia zilelor în care vizitatorilor li se permite accesul în interior.

Farul-Amedee4

Astăzi el funcţionează cu energie solară, dar de-a lungul anilor a fost alimentat cu energie eoliană, kerosen sau ulei de rapiţă.(Traducere si adaptare dupa amusingplanet.com, Foto: flickr/com, Video: Pascal Wijler/youtube.com)