Expoziţie interactivă de arme vechi

0
23

expozitie-arme-01

Cea mai veche cămaşă de zale celtică de pe teritoriul României, precum şi mai multe arme vechi de peste 2.500 de ani descoperite în nord-vestul României sunt expuse începând de marţi, 1 noiembrie, la Muzeul Judeţean Satu Mare în cadrul expoziţiei „Pe urmele lui Marte. Războinici şi artizani de prestigiu în lumea antică”.

Cei interesaţi vor putea vedea „pe viu” cum au fost realizate acestea, în cadrul unor atelierele susţinute de specialişti.

Arheologul Cristian Virag a declarat la deschiderea expoziţiei că aceasta este una interactivă şi cuprinde 16 piese originale, dar şi mai multe replici a trei tipuri de armament, grec, celt şi germanic timpuriu, cum ar fi cea a coifului celtic de la Ciumeşti, descoperire unică aflată la Muzeul Naţional al României.

„Această expoziţie este una interactivă, pe lângă faptul că avem expuse originale din mai multe muzee, avem şi o parte de reconstituiri care să explice publicului toate etapele de realizare a armurilor. Trebuie să fii bărbat să fii războinic, să cari 20 de kg de zale, plus armament, plus coiful de rigoare, cu toate celelalte. Mă gândesc că tot armamentul complet ajunge undeva la 50-60 de kg”, a spus Cristian Virag.

expozitie-arme-02

Principalul responsabil al expoziţiei, Marius Ardelean, de la Muzeul de Istorie Baia Mare, a explicat că meşterii care făceau arme erau, de fapt, nişte artizani, deoarece făceau piese excepţionale, decorate.

„Avem expusă cămaşa de zale de la Ciumeşti — este cea mai veche cămaşă de zale de pe teritoriul României, la fel avem o cămaşă de solzi germanică, găsită la Zalău, în 2004. Sunt piese celtice din Bistriţa-Năsăud, pe partea germanică sunt piese descoperite în 2002-2004 care nu au fost niciodată expuse fiindcă muzeul din Cluj este de mult în renovare. Practic sunt piese puţine dar foarte foarte importante pentru civilizaţia pe care o reprezintă. Avem protecţii pentru tibii de factură greacă. (…) Pentru anumite piese de război este nevoie de mai multă muncă decât a unui meşter care ar putea face cuie, făceau piese excepţionale, multe dintre ele decorate, cum sunt spadele celtice sau acele clemide”, a spus Marius Ardelean.

După vizualizarea expoziţiei, elevii prezenţi au avut ocazia să viziteze atelierele improvizate în curtea Muzeului Judeţean, unde se făceau cămăşi de zale şi solzi sau se lucra cu fierul încins.

Directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Felician Pop, consideră că acesta este viitorul muzeelor, şi anume interacţiunea cu publicul.

„Istoria poate fi abordată şi prin această prismă a interactivităţii şi interacţiunii şi eu cred că acesta este viitorul muzeelor. Am scris despre muzeul comestibil. Când poate deveni un muzeu comestibil? Atunci când omul care intră într-un muzeu se simte şi el parte a istoriei, faci şi tu parte din acest lucru. Astăzi, aici, o să deveniţi o parte a istoriei şi să veţi întoarce cu 2.500 de ani cel puţin înapoi, să vedeţi ce făceau şi de ce făceau oamenii armele. Armele, tehnologia lor de fabricare, au evoluat de la săgeată până la arma atomică”, a spus Felician Pop.

Expoziţia „Pe urmele lui Marte. Războinici şi artizani de prestigiu în lumea antică” este deschisă până în decembrie.

Expoziţia face parte din proiectul cultural cu acelaşi nume, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi derulat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş în parteneriat cu Muzeul Judeţean Satu Mare, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei şi Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, Asociaţia Culturală Omnis Barbaria, Asociaţia HistArch, Colegiul Tehnic ‘C. D. Neniţescu’ Baia Mare, Școala Gimnazială ‘Lucian Blaga’ Baia Mare şi Colegiul Tehnic ‘Transilvania’ Baia Mare.  (Text si foto: Agerpres)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.