O expoziţie dedicată istoriei fierului de călcat, care prezintă peste 50 de piese din secolele al XIX-lea şi al XX-lea, a fost inaugurată joi, 13 octombrie, la Secţia de Etnografie a Muzeului Municipal Curtea de Argeş.
Obiectele expuse fac parte dintr-o colecţie privată care îi aparţine buzoianului Răzvan Florin Leşevschi, prezent şi el la eveniment.
„Îmi pare rău că această pasiune a început destul de târziu, în urmă cu 10-11 ani. Eram la ţară şi unul din vecini avea aruncat în curte un fier de călcat (…) şi prima idee a fost să-l luăm şi să punem pământ în el, să-l folosim ca pe un fel de ghiveci. (…) Un alt vecin, care are 92 de ani, mi-a adus şi dânsul un fier de călcat. Aşa am ajuns să am primele două piese din colecţie. (…( Uşor, uşor, am mai şi achiziţionat, m-au ajutat şi prietenii”, a povestit colecţionarul despre începutul pasiunii sale.
Expoziţia „Fierul de călcat — de la metal la eleganţă”, care grupează atât piese provenite din diferite regiuni ale României, cât şi din alte ţări, poate fi vizitată până pe 13 noiembrie.
„Fierul de călcat este un instrument casnic ce a cunoscut o evoluţie uimitoare de-a lungul vremii. Primii care au înţeles importanţa lui au fost chinezii, care, în primă fază, au folosit pentru netezirea hainelor bucaţi de metal încins sau chiar un fel de polonice cu apă fierbinte. Însă de la acest moment şi până la fierul de călcat electric, preţiosul obiect a parcurs diferite etape de dezvoltare”, se arată într-un comunicat transmis de Muzeul Municipal Curtea de Argeş.(Text: Agerpres, Foto: facebook.com/Muzeul Municipal Curtea de Argeş)