Expoziţie 3D, unică în România

expozitie-3D-MNIT-01

O expoziţie unică în România de prezentare 3D a sitului arheologic de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost deschisă joi, 7 aprilie, de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca.

Vizitatorii pot face în această expoziţie o plimbare virtuală printre vestigiile vechii capitale a provinciei romane, aflate în situl arheologic de la Ulpia Traiana, dar şi prin templele de aici, ‘reconstruite’, tot virtual, de o echipă de specialişti de la Roma.

Directorul MNIT, Carmen Ciongradi, a explicat joi, la evenimentul de inaugurare a expoziţiei ‘3D Roma — Sarmizegetusa — Turn On the history’, că acest tur virtual are scopul de a îi ajuta pe vizitatori să înţeleagă mai bine cum arăta vechiul oraş şi astfel să cunoască mai multe despre viaţa locuitorilor provinciei romane Dacia. Ciongradi speră că expoziţia îi va ajuta pe vizitatori ca, odată familiarizaţi cu o serie de cunoştinţe, să vadă cu alţi ochi situl la care arheologii sapă de zeci de ani.

Expoziţia s-a născut în urma unui proiect de cercetare, în colaborare cu Institutul pentru Tehnologie Aplicată Patrimoniului Cultural din Roma, care a lucrat în parteneriat cu noi pentru reconstruirea virtuală a întregului sit Colonia Dacica Sarmizegetusa, capitala Daciei romane. Este pentru prima data la noi în ţară când o asemenea expoziţie poate fi văzută şi de publicul din România. Ei au adus mai multe scenarii pe care le puteţi alege pentru a putea vizita monumente, cum ar fi sediul guvernatorului financiar al Daciei romane, un fel de ministru de finanţe pe vremea aceea, la acre noi cercetăm arheologic de doi ani deja şi aşa-numitul Templu Mare din Sarmizegetusa, a cărui cercetare am încheiat-o’, a declarat Carmen Ciongradi.

Reconstituirile care pot fi văzute în muzeu sunt doar o avanpremieră la modul în care va arăta expoziţia finală, când tot situl de la Sarmizegetusa va putea fi reconstituit 3D, la finalul proiectului.

Modelele 3D au fost puse la dispoziţia echipei care s-a ocupat de organizarea expoziţiei de Muzeul Mercati di Traiano — Museo dei Fori Imperiali din Roma, de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.

expozitie-3D-MNIT-02

‘Expoziţia reprezintă un concept unic, care combină artefacte reale, ce vor putea fi descoperite de vizitatori în spaţiul expoziţional, cu restaurarea digitală 3D a acestora. Vizitatorii vor avea posibilitatea să manipuleze virtual obiectele descoperite de arheologi în siturile romane. Ne propunem ca în următorii doi ani Sarmizegetusa romană să devină primul oraş din România reconstituit 3D’, a mai spus directorul MNIT.

La rândul său, Emanuel Demetrescu, reprezentant al Istituto per le Tecnologie Applicate ai Beni Culturali din Roma, a declarat că pentru realizarea imaginilor 3D s-a folosit tehnologie avansată, cum ar fi dronele, dar şi aparatura de scanare geo-magnetică. Demetrescu a subliniat că reconstituirile sunt făcute pe baza descoperirilor arheologice.

În expoziţie există şi câteva exponate reale, de mici dimensiuni, care pot fi văzute prin gura câtorva măşti, realizate de MNIT după modelele unora de la Pompei.

Expoziţia va fi deschisă până în data de 30 septembrie, iar biletul de intrare costă 3 lei. Muzeul organizează şi vizite ale unor grupuri, cum ar fi cele de elevi.(Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ MNIT)